21.05.2009

Uefa Kupası Shaktar Donetsk'in

Maçla ilgili değerlendirmeyi yarına bırakarak Shaktar Donetsk'in kupa töreninden resimlerle sizleri başbaşa bırakalım...

20.05.2009

En İyi 6 Uefa Finali


Yaklaşık 3 saat sonra Şükrü Saraçoğlu stadında son Uefa Kupası karşılaşması'na tanıklık edeceğiz. 1955 yılında "Fuar Şehirleri Kupası" adı ile başlayan ve 1971 yılında "Uefa Kupası" adını alan Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki en büyük 2. kupası 2010 yılından itibaren "Uefa Avrupa Ligi" adını alacak.

Uefa.com'da 1971 yılından itibaren oynanan final maçlarını ele alarak en iyi 6 final karşılaşmasını seçmiş. Tabi bize göre en heyecanlı final karşılaşması 17 Mayıs 2000'de Kopenhag'da oynanan Galatasaray-Arsenal maçı ama Uefa'nın listesinde maalesef bizim maç yer almıyor.

İşte Uefa.com'un belirlediği en iyi 6 final:

21 Mayıs 2003: Celtic 2-3 Porto



Sevilla'nın Estadio Olimpico stadında oynanan bu mücadele de Porto'nun başında Jose Mourinho vardı. Portekiz temsilcisi 45+1. dakika da Derlei ile bulduğu golle soyunma odasına 1-0 önde girdi. Şu anda kariyerine Helsingborg'ta devam eden Celtic'in efsane golcüsü Henrik Larsson 47. dakika da beraberlik golünü kaydetti. 54. dakika da Deco'nun müthiş asistinde Alenichev Porto'yu tekrar 2-1 öne geçirse de bu golden 3 dakika sonra Larsson skora tekrar denge getirdi ve maç uzatmalara gitti. Uzatmalarda da uzun bir süre gol gelmezken uzatmaların bitimine 5 dakika kala Derleri Porto'yu 3-2 öne geçirdi ve kupa Porto'nun oldu.

16 Mayıs 2001: Liverpool 5-4 Alaves


Şu anki adı Signal Iduna Park stadı olan Westfallen stadında İspanya'nın Alaves ekibi ile İngiltere'nin Liverpool takımı karşı karşıya geldi. Şu anda İspanya 2.liginde yer alan Alaves o sezon temsilcimiz Gaziantepsporu'da kupadan saf dışı etmişti. Maçın 4. dakikasında şu anda Stuttgart'ın başında yer alan Markus Babbel'in kafa golü ile Kırmızılar 1-0 öne geçti. 16. dakika da Hamann'ın asistinde 21 yaşındaki Steven Gerrard skoru 2-0'a getirdi. 15 dakika da yenen 2 golden sonra Alaves baskısını arttırdı ve 27. dakika da Cosmin Contra'nın ortasında Ivan Alonso ile farkı 1'e indirdi. 40. dakika da kontra-atak ile hızlı çıkan Liverpool'da Owen'ın ceza sahasında düşürülmesi ile kazanılan penaltıyı McAllister ağlara gönderdi ve devre 3-1 sonuçlandı.

İkinci yarıya hızlı başlayan Alaves, daha sonra Milan'a transfer olacak Javi Moreno'nun 48 ve 50. dakika da attığı gollerle beraberliği yakaladı ve maça yeniden heyecan getirdi. 65. dakika da Heskey'in yerine oyuna dahil olan Robbie Fowler, 73'te Liverpool'u tekrar öne geçirdi. Liverpool maçı kazandı derken efsanevi futbolculardan Johan Cruyff'un oğlu olan Jordi Cruyff 89. dakika da Alaves adına 3. kez beraberlik golünü attı ve maç uzatmalara gitti.

Uzatmalarda da heyecan doruktaydı. 93'te Alaves'in attığı gol ofsayt nedeni ile sayılmadı. 98. dakika da Babbel'e çift dalan Magno kırmızı kart gördü. 10 kişi kalan rakibi karşısında baskısını arttıran Gerard Houllier'in öğrencileri 105'te Fowler ile golü bulsa da ofsayt gerekçesi ile sayılmadı. Dakikalar 116'yı gösterirken Alaves kaptanı Karmona, Smicer'i ceza sahası önünde düşürünce 2. sarıdan kırmızı kartı gördü. Kazanılan serbest vuruşun başına Mc Allister geçti ve ortasında Geli'nin ters vuruşu altın gol ile kupayı Liverpool'a getirdi.

1997 - Schalke - Inter Milan (1-0) (0-1) Penaltılarla Schalke 4-1

1988 - Espanyol - Leverkusen (3-0) (0-3) Penaltılarla Espanyol 3-1

1985: Videoton FC Fehérvár - Real Madrid CF (0-3) (1-0)

1981: Ipswich Town - AZ Alkmaar (3-0)
(2-4)

Sakat Taraftar Gol Olunca İyileşti!


İnanılmaz ama gerçek! Burnley-Reading maçı için yeşil sahaya koltuk değnekleriyle gelen taraftar, tuttuğu takım gol atınca koltuk değneklerini atıp, saha kenarında dans etmeye başladı.

İngiltere Premier Ligi'ne yükselecek son takımı belirlemek için Coca Cola Championship'te Play-off heyecanı kıyasıya devam ediyor.

Burnley ile Reading arasında oynanan yarı final ilk maçını saha kenarında koltuk değnekleriyle izleyen bedensel engelli bir Burnley taraftarı, 84.dakikada gelen galibiyet golüyle bir anda kalkıp dans etmeye başladı.

Ancak ilk bakışta bu dans şaşkınlıkla karşılansa da işin içyüzü çok geçmeden anlaşıldı.

Görüntülerde koltuk değnekleriyle dans etmeye başlayan taraftarın, aslında bilet bulamayıp içeriye giren bir Burnley taraftarı olduğu farkedildi.

Burnley kulübünün stat görevlisi derhal bu taraftarı stattan çıkartırken, bedensel engelli taraftarlara ayrılan bölüme bu şekilde girilmesinden utanç duyduğunu belirtti.

Burnley ilk maçı kendi sahasında 1-0 kazanmış, play-off rövanş maçı için avantaj elde etmişti.

İŞTE GOLDEN SONRA TARAFTARIN SEVİNÇ GÖSTERİSİ

Son Uefa Kupası Sahibini Buluyor!

Seneye isim ve format değişikliğine gidecek Uefa Kupası bu akşam 21:45'te son sahibini bulacak. Bu tarihi organizasyona İstanbul şehri olarak bizim ülkemizin ev sahibi olması ve Uefa finalinin ilk ve son kez Asya kıtasında yer alacak bir statta oynanacak olması maçın anlamını daha da arttırıyor.

Benim gönlüm tabi ki Galatasaray'ın son 10 yıldaki en kötü kadrosuna sahip olmasına rağmen 2001 yılında bize çeyrek final başarısı tattıran Lucescu'nun takımı Shaktar Donetsk olacak.

Mesut Özil'in milli takım tercihine bişey diyemeyiz tabi ama dün kü basın toplantısında "eminimki tüm Türkler beni destekleyecektir" açıklaması ne kadar yerini bulur bilemem. Ülke olarak çok duygusal bir millet olduğumuz için ve Mesut'un Türk Milli takımını seçmemesi de ülkemizde kamuoyunu günlerce meşgul ettiği için Mesut'un dediğinin tam tersi bir durum olmazı söz konusu.

Maç öncesi Shaktar'da sadece Hubschmann cezası nedeni ile oynamayacakken, Alman ekibinde daha ciddi sakatlıklar var. Takımın en önemli oyuncusu olan ve Uefa Kupası'nda 7 gol atan Brezilya'lı yıldız Diego cezası nedeni ile yer alamayacak. Bir diğer cezalı isim ise şu sıralar adı sık sık Galatasaray ile anılar Peru'lu golcü David Pizarro.

Lafı çok fazla uzatmayayım ve Uefa Kupaları tarihindeki ilginç bilgileri vererek maç saatini bekleyelim...

AVRUPA KITASI DIŞINDAKİ İLK FİNAL

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın Asya Kıtası'nda bulunması nedeniyle Werder-Bremen-Shakhtar Donetsk maçı Avrupa Kıtası dışında oynanan ilk UEFA Kupası finali olacak. UEFA Kupası'nın finali, kupa tarihinde ilk kez kıta dışına taşınacak ve Asya kıtasında oynanacak.

2 TAKIMIN DA İLK FİNALİ

İstanbul'daki karşılaşma hem Werder Bremen, hem de Shakhtar Donetsk takımları için de ayrı bir önem taşıyacak. İki takım da, UEFA Kupası'nda ilk finallerine İstanbul'da "UEFA Kupası" adı altında yapılacak son finalle çıkacak.

Werder Bremen, daha önce birer kez Kupa Galipleri Kupası ve UEFA İntertoto Kupası'nda mutlu sona ulaşırken, Shakhtar Donetsk'in ise Avrupa kupalarında bir başarısı bulunmuyor.

UKRAYNA TAKIMI İLK KEZ FİNALDE

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yaşanacak bir başka ilk ise Ukrayna takımının finalde mücadele edecek olması. Shakhtar Donetsk, UEFA Kupası tarihinde ilk kez finale çıkan bir Ukrayna takımı olarak Werder Bremen karşısına çıkacak. Almanlar ise daha önce bu kupada 13 final oynamış ve bunların 6'sını kazanmıştı.

LUCESCU VE MESUT ÖZİL'İN İLK UEFA KUPASI FİNALİ

Türkiye'de Galatasaray ve Beşiktaş'ta görev yapan Rumen teknik direktör Mircea Lucescu, ilk UEFA Kupası finaline Shakhtar Donetsk'in başında, çalıştırdığı takımların ezeli rakibi Fenerbahçe'nin stadında çıkacak. Lucescu'nun yanı sıra Werder Bremen de forma giyen gurbetçi futbolcu Mesut Özil de ilk UEFA Kupası finaline Türkiye'de çıkmış olacak.

İLK GOL GÜNEY AFRİKALI FUTBOLCUDAN

Uluslararası Fuar Şehirleri Kupası adı altında 1955'te başlayan organizasyonun ilk maçı 4 Haziran 1955'te İsviçre'de Charlton ile Basel arasında oynandı. Charlton'ın 5-0 kazandığı bu maçta kupanın ilk golünü de İngiliz takımının Güney Afrikalı oyuncusu Eddie Firmani attı. Turnuvanın ilk "hat-trick"ini yapmayı ise Arsenal'in forveti Cliff Holton başarırken, 1971'de UEFA Kupası adı altında düzenlenen ilk kupayı İngiliz takımı Tottenham müzesine götürdü.

Başlangıçta iki ayaklı finallerle oynanan kupada, 1998'den itibaren tarafsız sahada oynanan tek maçlı finallere dönüldü. Paris'teki Parc des Princes Stadı'nda Inter ve Lazio arasında oynanan bu finali İnter takımı 3-0 kazandı.

EN GOLCÜSÜ LARSSON

UEFA Kupası tarihinin en çok gol atan oyuncusu ise İsveçli Henrik Larsson oldu. Feyenoord, Celtic ve Helsingborg takımlarıyla çıktığı maçlarda attığı toplam 37 golle turnuvanın gelmiş geçmiş en golcü futbolcusu olan İsveçli santrforu, 29 golle Alman Dieter Müller izliyor. İki golcünün ortak özellikleri ise kupayı kazanmayı başaramamış olmaları.

Bu arada eski Trabzonsporlu Şota Arvaladze de Dinamo Tiflis, Trabzonspor, Ajax, Glasgow Rangers ve AZ Alkmar formalarıyla UEFA Kupası'nda toplam 25 gol atarak en golcüler listesinde 3. sırada yer aldı.

KLINSMANN'IN REKORU

Bir sezon içinde en fazla gol atan oyuncular listesinde ise Alman Jürgen Klinsmann ilk sırada yer alıyor. 1995-96 sezonu finalinde Fransa'nın Bordeaux takımını toplamda 5-1'lik averajla yenerek şampiyon olan Bayern Münih'in, o sezon attığı 32 golün 15'ini Klinsmann kaydetti. 1980-81 sezonunda kupayı kazanan Ipswich Town'ın santrforu John Wark ise 14 gol atarak bir sezonda en çok gol atan ikinci oyuncu olarak dikkat çekti.

LUCESCU, 6. TEKNİK DİREKTÖR OLACAK MI?

UEFA Kupası'nı bugüne dek yabancı bir takımın başında kazanan 5 teknik direktör bulunuyor. Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımının Rumen teknik adamı Mircea Lucescu, ekibinin kupayı kazanması halinde, UEFA Kupası'nda yabancı bir takımın başında şampiyonluğa ulaşmış 6. teknik adam olacak.

Daha önce 1962 ve 1963 yıllarında Valencia'nın başında iki kupa kazanan Arjantinli Alejandro Scopelli'nin açtığı yolu, İskoç Bill Shankly (Liverpool-1973), Hollandalı Huub Stevens (Schalke 04--997), Fransız Gerard Houllier (Liverpool-2001) ve geçen yıl da Hollandalı Dick Advocaat (Zenit St. Petersburg) izlemişti.

EN ÇOK KAZANAN TEKNİK DİREKTÖR TRAPATTONI

UEFA Kupası'nı en çok kazanan teknik direktör 3 kezle İtalyan Giovanni Trapattoni oldu. Trapattoni, Juventus'un başında 1976-77, 1990-91 ve 1992-93 sezonlarında kupayı kazanma başarısı gösterdi. Real Madrid'i çalıştıran İspanyol Juande Ramos ise Sevilla'nın başındayken 2 yıl üst üste (2005-06 ve 2006-07) takımını UEFA Kupası şampiyonu yaptı.

3 KEZ KAZANMIŞ 3 OYUNCU VAR

UEFA Kupası'nı 3 kez kazanmış 3 futbolcu bulunuyor. İngiliz Ray Clemence, İtalyan Giuseppe Bergomi ve Nicola Berti, UEFA Kupası sevincini 3'er kez yaşadılar. Bergomi ve Berti, kupayı 1991, 1994 ve 1998 yıllarında Inter formasıyla kaldırırken, Clemence ise 2 ayrı takımda kupayı kazanma başarısı gösterdi. 1973 ve 1976 yıllarında Liverpool formasıyla şampiyonluğa ulaşan Clemence, 1984 yılında da Tottenham takımıyla kupaya uzandı.

EN ÇOK FORMA GİYEN OYUNCU BERGOMI

UEFA Kupası'nda en çok forma giyen oyuncu ise İtalyanların unutulmaz ismi Giusseppe Bergomi oldu. Bergomi, Inter formasıyla toplam 96 UEFA Kupası maçına çıkarken, Frank Rost, Werder Bremen, Schalke 04 ve Hamburg formalarıyla 76 maçla ikinci, İtalyan kaleci Walter Zenga da 69 maçla üçüncü sırada yer aldı.

5 GOL BİRDEN ATAN FUTBOLCULAR

UEFA Kupası'nda bir maçta 5 gol birden atan 4 futbolcu yer alıyor. 1971-72 sezonunda Eintracht Braunschweig, Glentoran'ı 6-1 yenerken, Ludwig Bründl 5 gol birden atarak tarihe geçti. Bu rekoru daha sonra 15 Eylül 1976'da 12-0 biten Derby County-Finn Harps maçında yine 5 gol atan Derby County takımından Kevin Hector, 1984-85 sezonunda Ajax formasıyla Lüksemburg'un Red Boys Differdange takımına 5 gol atan Marco Van Basten, 1992'de de Napoli'nin Uruguaylı oyuncusu Daniel Fonseca, Valencia'ya 5 gol atarak rekora ortak oldu.

14-0'LIK REKOR

UEFA Kupası'nın en farklı galibiyetini Hollanda'nın Ajax takımı, Lüksemburg'un Red Boys Differdange ekibini 14-0 yenerek elde etti. 1984-85 sezonundaki eşleşmenin Lüksemburg'da oynanan ilk karşılaşması ise 0-0 berabere sona ermişti.

İKİ MAÇTA TOPLAM 21 GOL

Bir başka Hollanda takımı Feyenoord ise kupada bir eşleşmede en çok gol atan ekip olarak rekor kırdı. Feyenoord, 1972-73 sezonunda Lüksemburg takımı olan Rumelange ile yaptığı iki maçta toplam 21 gol atarak kırılması zor bir rekora imza attı. Hollanda ekibi, ilk maçı 9-0, rövanşı da 12-0 kazanarak bir üst tura çıkmayı başardı.

15 KİLOLUK KUPA

Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda kupayı kazanan takımın kaptanı, UEFA'nın ödülleri arasındaki en ağır kupayı kaldıran son kişi olacak. Tam 15 kilogram ağırlığındaki kupanın yüksekliği 65 cm., genişliği 33 cm., derinliği ise 23 cm.

İsviçreli sanatçı Alex W. Diggelman tarafından tasarlanan UEFA Kupası, sarı renkli, mermer bir sütun tabanın üzerine yerleştirilmiş gümüş kaplamalı bir kupa ve ünlü sanatçı Bertoni tarafından Milano'daki atölyelerde yapıldı.

2010 yılında UEFA Kupası'nın adı "UEFA Avrupa Ligi" olarak değiştirileceği için yeni bir kupa tasarlanacak ve UEFA Kupası Şampiyonu olan takımın kaptanı, yeni tasarlanmış olan bu kupayı Hamburg'da kaldıracak.

Turnuva yönetmeliğine göre şampiyon olan her kulüp UEFA Kupası'na sadece bir sene süresince sahip olabildi. Bir yıllık süreç tamamlandıktan sonra ise kazanan takıma, yaklaşık 23 bin Avro değerindeki gerçek kupanın beşte dördü büyüklüğünde, aslına çok benzeyen ve maliyeti 2 bin Avro civarında olan taklit bir kupa verildi.

UEFA Kupası'nı arka arkaya üç kez ya da toplamda beş kez kazanan kulüp, kupanın orijinalini alabilecekti. Ancak bu durum bugüne kadar hiç yaşanmadı. Bu nedenle geçen sezon yönetmelikte yapılan değişikliklerin ardından UEFA Kupası'nın bundan böyle UEFA'da kalmasına ve asıl kupa yerine onunla tamamen aynı büyüklüğe sahip bir kopyasının kulüplere teslim edilmesine karar verildi. Ayrıca gelecek dönemlerde herhangi bir takımın kupayı 3 kez arka arkaya veya toplamda 5 defa kazanması durumunda, bu başarının UEFA tarafından ödüllendirilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı.

Muhtelem 11'ler:

Shaktar Donetsk:

Pyatov
Srna
Kucher
Chigrinskiy
Rat
Gai
Duljaj
Ilsinho
Jadson
Fernandinho
Luiz Adriano

Werder Bremen:

Wiese
Fritz
Prodl
Naldo
Boenisch
Frings
Baumann
Niemeyer
Mesut Ozil
Pizarro
Rosenberg

STAT: Şükrü Saracoğlu
HAKEM: Luis Medina Cantalejo
SAAT: 21.45
YAYIN: Show TV

Yedek Kulubesinde Uyuyakaldı!


Daha öncede izinli olduğunu sanarak antrenmana gitmeyen Real Madrid'in Fransız orta saha oyuncusu Julien Faubert bu kez de yedek kulübesinde uyuyakaldı. Real Madrid'in Villarreal'e 3-2 yenildiği maçta forma şansı bulamayan Faubert'in kulübede uyuyakalması Real taraftarlarını çileden çıkarttı.

Maç boyunca Drenthe ile şakalaşan Faubert, Drenthe'nin oyuna girmesiyle beraber meşgul olacağı birşey kalmayınca gözlerini kapayarak hayaller alemine işte böyle daldı...
Related Posts with Thumbnails