16.07.2010

Manchester United 2010-2011 Sezonu Formaları!

Manchester United'ta bu sezon Liverpool gibi göğüs reklamını değiştiren takımlardan olmuş.

Yeni sezon forma tanıtımında Ryan Giggs, Wes Brown, Obertan, Berbatov ve O'Shea yer almış. Formalar biraz da nostalki kokuyor aslında. George Best'in zamanında giydiği tamamı kırmızı formalar gibi.

Dünya Kupası'nın En iyi 11!

FIFA.com üyelerinin oyları ile belirlenen Dünya Kupası'nın en iyi 11'inin yanı sıra 'En İyi Teknik Direkör'de Del Bosque seçilmiş.

Casillias - Lahm, S.Ramos, Puyol, Maicon - Xavi, Iniesta, Schweinsteiger, Sneijder - Forlan, D.Villa

Mourinho'nun R.Madrid'teki İlk İdmanı!



Galatasaray ve Beşiktaş'ın Rakipleri!

UEFA Avrupa Ligi'ne mücadele edecek temsilcilerimizden Galatasaray ve Beşiktaş'ın 3. ön eleme turundaki rakipleri belli oldu. İlk maçlar 29 Temmuz'da rövanşlar da 5 Ağustos'ta oynayacak.

Galatasaray Sırbistan'dan OFK Belgrad ile Beyaz Rusya'dan Torpedo Zhodino eşleşmesinin galibi ile oynayacak. Sırbistan'da oynanan ilk maç 2-2 sona ermişti. Cimbomun ilk maçı Ali Sami Yen'de.

Galatasaray'ın olası rakiplerinden OFK Belgrad maçlarını 15.900 kişilik Omladinski Stadı'nda oynuyor. Ateşli seyircisinin desteği ile kendi sahalarında daha önce Auxerre (2006-2007 sezonunda 1-0) ve Panionios (2008-2009 sezonunda 1-0)'u yenmişlerdi. Belarus temsilcisi Torpedo Zhodino ise geçen sezon ligi 7. tamamlamasına rağmen kupa şampiyonu olarak Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazandı. Maçlarını 3.000 kişilik Torpedo stadında oynuyorlar.

Dün gece Vikingur'u 3-0 yenerek tur için avantajlı duruma geçen Beşiktaş mucize olmazsa eğer Çek Cumhuriyeti'nden Viktoria Plzen ile karşılaşacak. Beşiktaş'ın ilk maçı deplasmanda.

Geçen sezonu 46 puanla 5. sırada tamamlayan Plzen Çek Cumhuriyeti kupasını kazanarak Avrupa'da oynamaya hak kazandı. Takımı 53 yaşındaki Çek teknik direktör Zdenek Scasny çalıştırıyor. Scasny 2004-2005 sezonunda Panathinaikos'u 4 sezon da aynı ligde Ofi'yi çalıştırmıştı. Çek ekibi maçlarını 7470 kişi kapasiteli Struncovy Stadı'nda oynuyor.

Fenerbahçe'nin Rakibi Young Boys

Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda İsviçre'nin Young Boys ekibi ile eşleşti. İlk maç 27-28 Temmuz'da İsviçre'de rövanşta 3-4 Ağustos'da İstanbul'da oynanacak.

Geçtiğimiz sezon İsviçre Ligi'ni Basel'in 3 puan gerisinde 77 puanla 2. sırada tamamlayan Young Boys maçlarını 35.000 kişi kapasiteli Wankdorf stadında oynuyor. Forma renkleri iç sahada sarı-siyah. Deplasman formalarının rengi ise yeşil-siyah.

Geçen sezon takımın en önemli oyuncusu olan 23 yaşındaki Fildişili golcü Seydou Doumbia'yı 10 milyon euroya CSKA Moskova'ya sattılar. Dünya Kupası'nda 12 dakika forma şansı da bulan Doumbia geçen sezon Young Boys takımı ile çıktığı 33 maçta 30 gole imza atmıştı. Takımın 10 numarasını giyen bir diğer Fildişili oyuncu Yapo'yu da Basel'e sattılar.

Geçen sezon İsviçre Ligi'nde 36 maçta 78 gole imza atan Young Boys'u 43 yaşındaki Bosna-Hersekli teknik direktör Vladimir Petkovic çalıştırıyor. Orta sahada forma giyen 26 yaşındaki İsviçreli Regazzoni'de geçen sezon 8 gole imza atarak takımın en golcü 2. oyuncusu olmuştu.

Geçen sezon sahasında Basel'e 2-0 yenilerek şampiyonluğu son maçta kaybeden Young Boys'un kadrosunda 11 yabancı oyuncu var. İsviçre Ligi'nde son şampiyonluklarını 24 yıl önce aldılar. Geçen sezon Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda Atl.Bilbao'yu deplasmanda 1-0 yenmelerine rağmen rövanşta evlerinde 2-1 yenilerek Avrupa serüvenlerine erken veda etmişlerdi.

Bu turu geçen takımlar gruplara kalmak için play-off turuna kalacak. İşte diğer eşleşmeler;

Ajax - Paok
Dinamo Kiev- Gent
Braga - Celtic
Unirea Urziceni - Zenit
Liepajas Metalurgs/Sparta Prag - Inter Bakü/Lech
Aktobe/Olimpiya Rustavi - H.Tel Aviv/Zeljeznicar
Sheriff/Dinamo Tirana - Dinamo Zagreb/Koper
Litex/Rudar - Birkirkara/Zilina
Levadia/Debrecen - Basel
AIK/Jeunesse Esch - Linield/Rosenborg
Partizan/Pyunik - Ekranas/HJK
BATE/FH - Kobenhavn
Bohemain-/TNS - Anderlecht
Omonia/Renova - Salzburg/HB

'Schuster Olmasa Beşiktaş'a Gelmezdim'

“Türkiye’yi çok enteresan buluyorum. İstanbul ise mükemmel bir şehir. Futbol seyircileri ateşli, Türk insanının futbola bakış açısı benim bu teklifi kabul etmemde önemli rol oynadı. Herkesin futbolla yatıp futbolla kalktığını öğrendim"

"Her şeye rağmen, bu transferde Schuster’in katkısı da çok büyük. İtiraf etmeliyim ki; Schuster Beşiktaş’ta olmasa, Türkiye’ye gelmem olanaksızdı. Şu an çok heyecanlıyım ve bir an önce o formayı giyip Beşiktaş seyircisiyle kucaklaşmak istiyorum.”

15.07.2010

Galatasaray Müzesi

Yıllardır hep ne kadar iyi bir Galatsaraylı olduğum ile övünmüşümdür.

Takımımı sadece futbol maçlarında değil basketbol, voleybol maçlarında erkek takımı olsun bayan takımı olsun her zaman desteklemekten kaçınmamışımdır.

Ama 11 yıldır İstanbul'da yaşamama rağmen asırlık kulübümün 1 kere bile müzesine gitmişliğim yoktu ve bu benim içimde bir uhde olarak kalmıştı.

Bu öğlen uzun zamandır yapmayı planladığım müze ziyaretini çok şükür gerçekleştirebildim. Bugüne kadar belki önünden 100'lerce kez geçtiğim bir yerde olan müzenin yerini de ilk defa öğrenmiş oldum. Merak edip gitmek isteyenler için şöyle tarif edeyim: Galatasaray Lisesi'nin tam karşısında, eski PTT binasının olduğu yer.

Müzeye yurt dışındaki takımlarda olduğu gibi çok şey olur diye düşünerek adımımı attım ama dopdolu değildi yine de önemli şeyler vardı. 3. katında sizi Metin Oktay'ın bal mumu heykeli karşılıyor. O kadar canlı ki bacağında ki kıllara kadar düşünülmüş.

Uefa kupası ve Süper Kupa, Tekerlekli Sandalye takımının kazandığı Şampiyon Kulüpler Kupası, en son kazanılan Süper Lig şampiyonluk kupası ve son kazanılan Türkiye Kupası başta olmak üzere birçok kupa mevcut. Sadece futbol adına değil birçok daldaki madalyalar ve kupalar sergilenmekte.

Ama benin en çok dikkatimi çeken Jardel'in Süper Kupa maçında giydiği kramponlar. Jardel o maçta 2 golünü de ayakla atmıştı. Dolayısı ile Galatasaray'ın futbol namına en büyük başarısında golü atan kişinin kramponlarının sergilenmesi güzel fikir.

Metin Oktay'ın dışında Ali Sami Yen'in de balmumu heykeli yapılmış. Ayrıca Galatasaray kulübünün gelmiş geçmiş tüm başkanlarının da isimleri, resimleri sergilenmekte.

14.07.2010

Thierry Henry New York Red Bulls'ta!

17 yıllık futbol kariyerinde çıktığı toplam 651 maçta 306 gol atıp 157 de asist yapan 33 yaşındaki Fransız yıldız Thierry Henry beklendiği gibi ABD'ye transfer oldu.

8 yıl oynadığı Arsenal'de neredeyse her 3 maçta 2 gol atma başarısını gösteren Henry, 3 sezon süren Barcelona kariyerinde istatistiki olarak Arsenal'deki performansını yakalayamasa da Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ve 2 kez da La Liga şampiyonluğu sevincini yaşamıştı.

Katalan ekibinde 4 sezonda toplam 121 maça çıkan golcü oyuncu 49 gol ve 26 asiste imza atmıştı. Sözleşmesinin bitimine 1 sene kala da Barcelona'dan ayrılarak ABD Ligi takımlarından New York Red Bulls takımına transfer oldu.

Henry'nin yeni takımına transferi ile ilgili ilk açıklamaları şunlar;

"Bazıları oraya tatil için gittiğimi düşünebilir. Aslında oraya tatil için giderim, ama bu sefer amacın tatil yapmak değil. Ben katılımcı bir oyuncuyum ve kaybetmeyi sevmem, ancak her maçı kazanacağımızı söylemiyorum''

"Bu benim hayatımda yeni bir bölüm. New York Red Bulls'ta oynamak benim için onur. New York Red Bulls'un başarısı için ter dökeceğim ve hedeflenen ilk şampiyonluğa ulaşmak için elimden geleni yapacağım. Takım arkadaşlarıma güveniyorum"

13.07.2010

G.Afrika'ya Tatile Gelen Futbolcular!

1 Haziran 2010 tarihinde Dünya Kupası'na katılacak 32 takım 23 kişilik kesin kadrolarını FIFA'ya iletmişti.

Güney Afrika'da ter dökecek olan 736 futbolcu içinde kimi ilk kez böylesine uluslararası bir turnuvada forma giymenin heyecanını yaşayacak bazıları ise yaşı dolayısı ile son kez Dünya Kupası'nda ter dökecekti.

736 futbolcu içinde Güney Afrika'ya genç yaşına rağmen gelen ve yıldız olma hayali içinde yanıp tutuşan futbolcular da vardı. Oynadığı futbolla adını tüm Avrupa'ya duyurarak iyi bir transfer yapma peşinde olan da...

Ama teknik direktörlerinin tercihleri nedeni ile bazı futbolcular 1 dakika bile forma şansı bulamayıp yedek kulübesinden çıkamadı.

Yeni Zelanda, Slovenya ve Kuzey Kore'nin tam 8 futbolcusu Dünya Kupası kadrosunda olmasına rağmen forma şansı bulamazken Almanya teknik direktöü Löw 23 futbolcusunun 22'sine forma şansı vererek turnuvanın en adil teknik direktörü oldu (Forma giymeyen tek oyuncu 3. kaleci Wiese)

İşte 1 dakika bile forma giyemeyip Güney Afrika'ya adeta tatile gelmiş olan futbolcular;

GÜNEY AFRİKA

7 Lance Davids

14 Matthew Booth

21 Siyabonga Sangweni

22 Shu-Aib Walters

MEKSİKA

13 Guillermo Ochoa

19 Jonny Magallon

20 Jorge Torres

22 Alberto Medina

23 Luis Michel


FRANSA

4 Anthony Reveilerre

6 Marc Planus

16 Steve Mandanda

23 Cedric Carrasso

URUGUAY

12 Juan Castillo

23 Martin Silva

ARJANTİN

1 - Diego Pozo

12 - Ariel Garce

21 - Mariano Andujar

GÜNEY KORE

1 Lee Woon Jae

3 Kim Hyung Il

6 Kim Bo Kyung

9 Ahn Jung Hwan

21 Kim Young Kwang

23 Kang Min Soo

YUNANİSTAN

1 Konstantinos Chalkias

13 Michail Sifakis

22 Stelios Malezas

23 Athanassios Prittas

NİJERYA

7 John Utaka

10 Brown Ideye

16 Austin Ejide

22 Dele Adeleye

23 Dele Aiyenugba

İNGİLTERE

5 Michael Dawson

13 Stephen Warnock

22 Michael Carrick

23 Joe Hart

ABD

2 Jonathan Spector

18 Brad Guzan

21 Clarence Goodson

23 Marcus Hanhemann

SLOVENYA

3 Elvedin Dzinic

6 Branko İlic

12 Jasmin Handanovic

15 Rene Krhin

16 Aleksander Seliga

19 Saud Filekovic

21 Dalibor Stevanovic

22 Matej Mavric

CEZAYİR

1 Lounes Gaouaoui

6 Yazid Mansouri

12 Habib Bellaid

14 Abdelkader Laifaoui

18 Carl Medjani

ALMANYA

12 Tim Wiese


GANA

1 Daniel Agyei

9 Derek Boateng

16 Stephen Ahorlu

17 İbrahim Ayew

AVUSTRALYA

12 Adam Federici

18 Eugene Galekovic

20 Mark Milligan

22 Dario Vidosic

SIRBİSTAN

2 Antonio Rukavina

12 Bojan İsailovic

21 Dragan Mrdja

23 Andjelko Djuricic

HOLLANDA

16 Michel Vorm

18 Stijn Schaars

19 Ryan Babel

23 Sander Boschker

JAPONYA

1 Seigo Narazaki

6 Atsuto Uchida

13 Daiki Iwamasa

19 Takayuki Morimoto

23 Yoshikatsu Kawaguchi

DANİMARKA

5 William Kvist

16 Stephan Anderson

22 Jasper Christiansen

23 Patrick Mtiliga

KAMERUN

1 Idris Kameni

20 Georges Mandjeck

22 Guy Ndy

PARAGUAY

12 Diego Barreto

22 Aldo Bobadilla

23 Rodolfo Gamarra

SLOVAKYA

12 Dusan Pernis

23 Dusan Kuciak

YENİ ZELANDA

2 Ben Sigmund

8 Tim Brown

12 Glen Moss

15 Michael McGlinchey

16 Aaron Clapham

17 Dave Mulligan

18 Andy Boyens

23 James Bannatyne


İTALYA

13 Salvatore Bocchetti

14 Morgan De Sanctis

17 Angela Palombo

23 Leonardo Bonucci

BREZİLYA

12 Gomes

14 Luisao

15 Thiago Silva

22 Doni

PORTEKİZ

4 Rolando

12 Beto

22 Daniel Fernandes

FİLDİŞİ SAHİLLERİ

2 Bruno Angoua

6 Steve Gohouri

12 Jean Jacques Gosso

14 Emmanuel Kone

16 Aristide Zogbo

22 Souleymane Bamba

23 Daniel Yeboah

KUZEY KORE

7 An Chol Hyok

14 Pak Nam Chol

18 Kim Myong Gil

19 Ri Chol Myong

20 Kim Myong Won

21 Ri Kwang Hyok

22 Kim Kyong Il

23 Pak Sung Hyok

İSPANYA

2 Raul Albiol

12 Victor Valdes

23 Pepe Reina

ŞİLİ

12 Miguel Pinto

19 Gonzalo Fierro

23 Luis Marin

İSVİÇRE

3 Ludovic Magnin

12 Marco Woelfli

14 Marco Padalino

20 Pirmin Schwegler

21 Johnny Leoni

HONDURAS

1 Ricardo Canales

4 Jhony Palacios

14 Oscar Garcia

22 Donis Escober

Fabregas'a Barcelona Forması Giydirdiler!

Dünya Kupası şampiyonu İspanya'nın Madrid'teki şampiyonkluk kutlamalarında renkli görüntüler ortaya çıktı.

Özellikle Puyol ve Pique'nin Barcelona'ya transferi gündemde olan Fabregas'a Barcelona forması giydirmeye çalışmaları izleyenleri kahkahaya boğdu.

İspanya Şampiyonluğu Böyle Kutladı!


Bir Dünya Kupası Böyle Geçti!


• Turnuvada atılan 145 golün 22'sini 11 numarayı giyen oyuncular, 21'ini 9 numarayı giyen oyuncular, 20'sini de 10 numarayı giyen oyuncular attı. 1 ve 22 numaralı oyuncular ise henüz golle tanışamadı.

• Dünya Kupası'nda yer alan 32 ülke içinde turnuvayı yenilgisiz kapatan tek takım Yeni Zelanda.

• Fernando Torres İspanya forması ile çıktığı son 14 maçın tamamında 90 dakika sahada kalamadı.

• İspanya ilk kez Cumartesi günü oynadığı bir Dünya Kupası maçından galibiyetle ayrıldı (Paraguay maçı 1-0). Daha önce 1994'te İtalya'ya 2-1, 1998'de Nijerya'ya 3-2, 2002'de de G.Kore'ye penaltılarla 5-3 yenilmişlerdi.

• Tam 80 yıl sonra bir Dünya Kupası maçında 2 penaltı birden kaçtı. (İspanya-Paraguay maçında). Bir maçta 2 penaltının kaçtığı son maç 1930 D.Kupası'nda Arjantin ile Meksika maçında olmuştu.

• Bu turnuvanın en erken golü Almanya - Arjantin maçında Müller'den geldi. Genç oyuncu 3. dakikada Almanya'yı öne geçirmişti.

• Turnuvanın en çok gol atan takımı 16 golle Almanya. Panzerleri 12 golle Hollanda 11 golle de Uruguay takip ediyor.

• Almanya 3 maçta birden 4 gol atarak Dünya Kupası tarihinde bunu başaran 2. takım oldu. 1970 Dünya Kupası'nın şampiyonu Brezilya bunu başaran ilk takımdı.

• 8 grup 1.sinin 7'si çeyrek finale çıkarak bu alanda rekor kırdı. Daha önceki rekor 6 grup birincisinin çeyrek finale çıktığı 1998 ve 2006 Dünya Kupaları'ydı.

• İlk kez 5 Güney Amerika temsilcisi bir Dünya Kupası'nda son 16'ya kalma başarısını gösterdiler.

• Brezilya üstüste 8. kez, Almanya da üstüste 6. kez Dünya Kupası'nda yer aldığı grubu lider bitirerek bir üst tura yükseldi.

• Almanya 1978 Dünya Kupası'ndan beri yer aldığı üstüste 8. Dünya Kupası'nda da çeyrek finale çıkma başarısını gösterdi. Bunların 4'ünde final oynadılar.

• Xavi bu turnuvada 85.5'lik isabetli pas ortalaması ile turnuvanın en isabetli pas atan oyuncu.

• Maç başına 543 isabetli pas atan İspanya turnuvanın en çok isabetli pas atan takımı. İspanyollar 7 maçta attıkları 4752 pasın 3803'ünda (%80) isabet sağladı.

• Hollanda Haziran 2008'ten sonra ilk mağlubiyetini aldı. İspanya, Hollanda'nın 25 maç süren yenilmezlik serisine son verdi.

• İspanya Dünya Kupası tarihinde açılış maçını kaybettikten sonra şampiyonluğa ulaşan ilk takım. Aynı zamanda Avrupa kıtası dışında düzenlenen bir Dünya Kupası'nda şampiyon olan ilk Avrupa ülkesi.

• Maxi Pereira, Arevalo Rios, Muslera (Uruguay), Casillias, Capdevilla, Pique (İspanya), Van Bommel, Stekelenburg (Hollanda) 630 dakika ile turnuvada en çok süre alan oyuncular.

• Podolski İngiltere maçında attığı gol ile milli takım kariyerindeki 40. golünü attı. İlginç olan ise Podolski'nin 6 sezondur forma giydiği Bundesliga kariyerinde sadece 39 gol atması.

• Dünya Kupası'nda oynadığı 4 maçta 4 gol atan Klose bu sezon kulübü Bayern Münih'te toplamda sadece 3 gol kaydetmişti.

• Almanya - İspanya ve Kuzey Kore-Fildişi maçları Dünya Kupası maçlarında kart gösterilmeyen maçlar oldu.

• Brezilya katıldığı son 8 Dünya Kupası'nda gruplarda oynadığı tüm maçlarda gol atma başarısı gösterdi. Gruplarda gol atamadıkları son turnuva 1978 Dünya Kupası. (İspanya ile 0-0 berabere kalmışlardı.)

• Almanya tam 40 yıl sonra bir Dünya Kupası'nda en çok gol atam takım oldu. 1970 Dünya Kupası’nda da 17 golle turnuvanın en çok gol atan takımı olmuşlardı.

• İtalya 36 yıl sonra bir Dünya Kupası'na grup aşamasında veda etti.

• İtalya kalecileri bu turnuvada sadeece 1 kurtarış yaptı. Turnuvada İtalya'nın kalesini tutan 6 şutun 5'i gol oldu.

• Turnuvada toplam 15 kez penaltı kararı çıkarken bunlardan yanlızca %60'u golle sonuçlandı. (9/15)

• Güney Kore, İtalya ve ABD bu turnuvada oynadığı tüm maçlarda gol atan takımlar oldu.

• Miroslav Klose'nin kupa tarihinde attığı 14 golün tamamı ceza sahası içinden.

• 16 yıl sonra ilk defa 4 oyuncu 5 golle turnuvayı kapattı. 1994 Dünya Kupası’ndan beri 5 ve üzeri gol atan en fazla oyuncu sayısı 1998'te 3, 2002'de 3 ve 2006'da 1 kişi olmuştu.

• Dünya Kupaları tarihinde oynanan 16 üçüncülük maçında atılan toplam gol sayısı 63. Son 9 üçüncülük maçının tamamında en az 3 gol atıldı.

• Şu ana kadar oynanan hiçbir 3.lük maçında kırmızı kart görülmedi.

• 3.lük maçında forma giyen Alman kaleci Butt tam 7 yıl sonra milli fornayı ilk kez giydi.

• Hollanda 2010 Dünya Kupası'nda bir maçta en çok kart gören takım. Final maçında 8 sarı 1 kırmızı kart.

• Cristiano Ronaldo bu turnuvada her 20 dakikada bir şut ortalaması ile oynadı. Bu alanda 2. sırada ise 19 dakikada 1 şut çeken Gyan Asamoah yer alıyor.

• Bu Dünya Kupası'nı 2 beraberlikle bitiren İtalya toplamda 21 beraberlikle Dünya Kupaları'nda en çok berabere kalan takım.

• Fransa uluslararası turnuvalarda oynadığı son 7 maçta hiçmaç kazanamadı (Dünya Kupası'nda son 4, Avrupa Şampiyonası'nda son 3 maçları)

• İspanya grup maçlarında hiç kart görmezken son 24 yıl içinde bunu başarak ilk ülke oldu. 1986'da Macaristan grup maçlarını kart görmeden tamamlamıştı.

• Wayne Rooney Dünya Kupaları'nda şu ana kadar 8 maç oynamasına rağmen 1 gol bile atamadı. (2006 ve 2010'da 4'er maç oynadı)

• Almanya'nın Uruguay ile oynadığı 3.lük maçı Almanların Dünya Kupası tarihindeki 99. maçları oldu. Panzerler Dünya Kupası tarihinin en çok maç yapan takımı.

• Grup maçlarını gol yemeden tamamlayan takımlar Uruguay ve Portekiz.

• Dünya Kupası'nda 32 takım içinde hiç gol atamayan takımlar Honduras ve Cezayir oldu.

• Gruplarda 1 puan bile alamayan tek takım Kuzey Kore oldu. Ayrıca Kuzey Kore 3 maçta yediği 12 golle turnuvanın en çok gol yiyen takımı.

• Turnuvanın maç başına en çok faul yapan takımı Meksika. 4 maçta 83 faul yapan Meksika maç başına 21 faul yaptı.

• Kaleye çektiği şutların %59'u isabetli olan Slovenya bu alanda turnuvanın en iyi takımı. Slovenya’yı %57 isabetle Arjantin ve %56 isabetle de Hollanda takip ediyor.

• Turnuvanın en çok şut çeken oyuncusu David Villa (28). İspanyol golcüyü 27 şutla Ganalı Gyan Asamoah ve 26 şutla Diego Forlan takip ediyor.

• Dünya Kupası'nın en çok kurtarış yapan kalecileri 20'şer kurtarış ile Ganalı Kingston, Nijeryalı Enyema ve Almanya kalesini koruyan Neuer.

• İspanya Dünya Kupası tarihinin en az gol atan şampiyonu. İspanya 7 maçta sadece 8 gol atarken bu gollerin tamamı Barcelonalı oyunculardan geldi.

• İngiliz hakem Howard Webb bir sezon içinde hem Şampiyonlar Ligi finalini hemde Dünya Kupası finalini yöneten ilk hakem oldu.

• İspanya 1-0 öne geçtiği son 43 maçın tamamını kazandı. 1-0 öne geçip yenildikleri son maç 6 Eylül 2006'da 3-2 sona eren Kuzey İrlanda maçı.

• Forlan 2010 Dünya Kupası'nda ceza sahası dışından tam 4 gol attı. 1966 D.Kupası'nda ceza sahası dışından 5 gol atan Rivelino bu alanda rekorun sahibi.

• Almanya - İspanya maçındaki ilk faul maçın 26. dakika 52. saniyesinde Sergio Ramos tarafından yapıldı.

• Almanya Klose'nin gol attığı son 34 maçın hiçbirini kaybetmedi. Bu maçlarda 29 galibiyet 5 beraberlik aldılar.

• Son 10 Dünya Kupası'nın 9'unda yarı finale kalan takımların en az 3'ü Avrupa kıtası takımı. Sadece 2002'de yarı finalde Avrupa dışından 2 takım vardı. Güney Kore ve Brezilya.

• Hollanda 2010 Dünya Kupası'nda ilk yarıyı yenik kapatmasına rağmen maçtan galibiyetle ayrılmayı başaran tek takım. (Hollanda-Brezilya)

• Felipe Melo bir Dünya Kupası maçı içinde hem kendi kalesine gol atan hem de kırmızı kart gören ilk futbolcu oldu. (Holllanda-Brezilya)

• Brezilya Melo'nun gördüğü kırmızı kart ile Dünya Kupaları'nda en çok kırmızı kart gören ülke oldu. 11. kırmızı kartını gören Brezilya'yı 10 kırmızı kart ile Arjantin takip ediyor.

• Brezilya bu turnuvada toplamda 2 kırmızı kart gördü. (Kaka ve Melo). Daha önce de 1954 Dünya Kupası'nda toplam 2 kırmızı kart görmüşleri.

• Brezilya Dünya Kupaları tarihinde 3. kez ilk golü attığı bir maçtan mağlup ayrıldı. Daha önce de 1950'de Uruguay'a, 1998'te Norveç'e 2-1 mağlup olmuşlardı.

• Diego Forlan Gana'ya attığı gol ile Uruguay milli takımı kariyerinde Afrika takımlarına karşı 4. golünü attı.

• Kore takımları bu turnuvada toplam 20 gol yedi. Güney Kore (8), Kuzey Kore (12)

• Gana, Dünya Kupası tarihinde çeyrek finale çıkan 3. Afrika takımı oldu. 1990'da Kamerun, 2002'de Senegal çeyrek finale çıkan Afrika takımları olmuştu.

• Meksika katıldığı son 5 Dünya Kupası'nda da turnuvaya 2. turda veda ederek bu alanda rekor sahibi oldu.

• David Villa'nın Şili maçında attığı gol Dünya Kupaları tarihinde La Liga oyuncularının attığı 200. gol oldu.

• Cristiano Ronaldo gruplarda oynadığı 3 maçta da 'Maçın yıldızı' seçilen tek oyuncu oldu.

12.07.2010

Dünya Kupası'nın Gol Kralı La Liga!


1 aydır sona eren Dünya Kupası sonunda nihayete erdi. Sevinenler oldu, üzülenler oldu, birçok tarihi ana tanıklık ettik ve acısı ile tatlısı ile dolu dolu 1 ay geçirdik.

Gruplardaki ilk maçlar kısır geçince acaba dedik tarihin en az gol atılan Dünya Kupası'na doğru mu gidiyoruz ? Ama korktuğumuz gibi olmadı ve turnuvanın geri kalan kısımlarında gole doyduk.

Bu turnuvanın şampiyonu İspanya belki tarihin en az golle şampiyon ülkesi ama La Liga'da oynayan topçular Dünya Kupası'nda atılan gollerin hemen hemen %20'sini kaydetti.

2006 Dünya Kupası'ndan sadece 2 gol daha az atılan Güney Afrika'da 64 maçta toplam 145 kez fileler havalandı.

İşte o gollerin son kez liglere göre dağılımı;



29- İspanya Ligi: David Villa(5), Diego Forlan(5), Higuain(4), Luis Fabiano(3), Tiago(2), Uche(2), Iniesta(2), Marquez, C.Ronaldo, Simao, Yaya Toure, Romaric, Puyol

24 - İngiltere Ligi: Robinho(2), Lee Chong-Young(2), Tevez(2), Javi Hernandez(2), Gerrard, Park Ji-Sung, Dirk Kuyt, Alcaraz, Dempsey, Koren, Bendtner, Drogba, Malouda, Yakubu, Defoe, Cahill, Van Persie, Kalou, Boateng, Upson

21 - Almanya Ligi: Thomas Müller(5), Klose(4), Podolski(2), Robben(2), Cacau, Bradley, Hugo Almeida, Demichelis, Mesut Özil, Friedrich, Jansen, Khedira

18 - İtalya Ligi: Sneijder(5), Eto'o(2), Maicon, De Rossi, Iaquinta, Huntelaar, Di Natale, Quagliarella, Juan, Muntari, Cavani

9 - Hollanda Ligi: Suarez(3), Hollmann(2), Rommedahl, Pantelic, John Dahl Tomasson, Van Bronckhorst

7 - Fransa Ligi: G.Asamoah(3), Heinze, Gelson Fernandes, Birsa, Park Chu-Young,

6 - Türkiye Ligi: Vittek(4), Elano(2)

4 - Japonya Ligi: Lee Jung-So(2), Endo, Okazaki

4 - Portekiz Ligi: Alvaro Perreira, Liedson, Raul Meireles, M.Pereira

3 - G.Afrika Ligi: Tshabalala, Khumalo, Mphela

3 - Meksika Ligi: Beausejour, Blanco, Riveros

3 - Rusya Ligi: Honda(2), Mark Gonzales

3 - ABD Ligi: Donovan(3)

2 - Yunanistan Ligi: Salpingidis, Torosis

2 - Belçika Ligi: Ljubijankic, Jovanovic

1 - Danimarka Ligi: Reid

1 - Kuzey Kore Ligi: Ji-Yun-Nam

1 - Ekvador Ligi: Vera

1 - Avustralya Ligi: Smeltz

1 - Arjantin Ligi: Palermo

1 - Slovakya Ligi: Kopunek

1 - Şili Ligi: Millar

Final Maçının İstatistiksel Analizi!


► İspanya tarihinde ilk kez Dünya Kupası şampiyonu oldu.

► İspanya aynı zamanda Dünya Kupası tarihinde açılış maçını kaybettikten sonra şampiyonluğa ulaşan ilk takım.

► İspanya Avrupa kıtası dışında düzenlenen bir Dünya Kupası'nda şampiyon olan ilk Avrupa ülkesi oldu.

► Hollanda-İspanya finali, 1994 Dünya Kupası finalindeki İtalya-Brezilya maçından sonra Dünya Kupası tarihinde normal süresi golsüz sona eren 2. final karşılaşması oldu.

► Hollanda 1974 ve 1978'ten sonra 3. kez Dünya Kupası finali maçı oynarken yine şampiyonluk sevincini yaşayamadı. İspanya'ya da yenilerek 3. final maçlarındanda elleri boş döndü.

► İspanya attığı 8 golle Dünya Kupası tarihinde en az gol atan şampiyon takım ünvanına sahip oldu. Bu turnuvadan önce en az gol atan şampiyonlar 11'er golle 1938'de İtalya, 1966'da İngiltere ve 1994'te Brezilya'ydı.

► İspanya Dünya Kupası şampiyonluğu yaşayan ülkeler arasında en az gol yiyerek şampiyon olan 3. ülke oldu. İspanya, 1998 şampiyonu Fransa ve 2006 şampiyonu İtalya gibi turnuvayı sadece 2 gol yiyerek tamamladı.

► Final maçından önce son yenilgisini Haziran 2008'te Rusya'ya karşı alan Hollanda tam 750 gün sonra ilk maçını kaybetti. 25 maçtır yenilgi yüzü görmeyen Portakallar 26. maçlarında İspanya'ya boyun eğdi.

► İspanya final maçına kadar oynadığı 6 maçta sadece 3 sarı kart görmesine rağmen final maçında tam 5 sarı kart birrden gördü.

► Hollanda final maçında gördüğü 8 sarı ve 1 kırmızı kartla 2010 Dünya Kupası'nda bir maçta en çok kart gören takım oldu.

► Sarı kart uygulamasının başladığı 1966'dan bugüne kadar oynanan Dünya Kupası final maçlarında toplamda en çok kart çıkan maç 14 kart ile Hollanda - İspanya finali oldu.

► Sarı kart uygulamasının olduğu 12 Dünya Kupası'nın finallerinde toplam 53 sarı kart çıkarken bu kartların %25'i 2010 finalinde çıktı. (13/53)

► Iniesta'nın 117. dakikada Hollanda filelerine gönderdiği gol Dünya Kupası finallerinde atılan en geç gol.

► İspanya'nın bu turnuvada attığı 8 golün tamamını Barcelona forması giyen futbolcular attı. (D.Villa 5, Iniesta 2, Puyol 1)

► Hollandalı futbolcu Heitinga Dünya Kupası finallerinde çift sarı karttan oyundan atılan 2. futbolcu oldu. 1998 finalinde Desailly finaller tarihinde çift sarıdan atılan ilk oyuncuydu.

► Hollanda-İspanya finali Dünya Kupaları tarihinde uzatmalara giden 6. final karşılaşması oldu. Daha önce 1934, 1966, 1978, 1994 ve 2006 finallerinde 90 dakika sonunda kazanan belli olmamıştı.

► Dünya Kupası finalinde uzatmalarda sona eren son maç 1978 finali olmuştu. O finali Batı Almanya 3-2 kazanırken rakibi İspanya'ya da uzatmalarda yenilen Hollanda'ydı.

► İspanya 2010 Dünya Kupası'nda gruplardan sonra oynadığı 4 maçın tamamını 1-0'lık skorlarla kazandı.

► Son 6 Dünya Kupası final maçının 4'ünün ilk yarısı 0-0 sona erdi.

► Dünya Kupası'nda oynanan son 6 final maçında forvet pozisyonunda oynayarak gol atan tek futbolcu 2002 Dünya Kupası'nda Ronaldo oldu.

► Son 4 Dünya Kupası finalinde mavi renkli formayı giyen 3 takım da şampiyon oldu. (1998-Fransa, 2006-İtalya, 2010-İspanya)

► Dünya Kupaları'nda oynanan son 6 final maçında toplam 5 kez kırmızı kart çıktı

Altın Top Ödülü Forlan'ın!

Dünya Kupası'nın en iyi futbolcusu seçilen oyuncuya verilen 'Altın Top' ödülünü kazanan kişi final maçının oynanmasından sonra açıklandı ve sürpriz bir isim bu ödülün sahibi oldu.

Dünya Kupası için FIFA'ya akredite yapan basın mensuplarının oyları ile belirlenen bu ödülde oyların %23.4'ünü alan Diego Forlan 2010 Dünya Kupası'nın en iyi oyuncusu seçildi. Mütevazi ülkesini attığı 5 golle yarı finale kadar taşıması ile herkesin gönlünü kazanmasını sağladı.

Oyların %21.8'inü alan Wesley Sneijder 'Gümüş Top', %16.9'unu alan David Villa da 'Bronz Top' ödülünü almaya hak kazandı.

1982 Dünya Kupası'ndan itibaren verilmeye başlanan bu ödülü Güney Amerika kıtasından kazanan 4. futbolcu oldu golcü oyuncu. Daha önce de bu kıtadan Maradona, Romario ve Ronaldo bu ödüle layık görülmüşlerdi.

Bu arada 8. kez verilen Altın Top ödüllerini 2.kez finalde yer almayan bir ülkenin futbolcusunun kazandığını da dipnot olarak belirtelim.

Ayrıca FIFA'nın açıklamasında, Casillas’ın kupanın en iyi kalecisi seçildiği ve Altın Eldiven ödülüne layık görüldüğü belirtildi. Thomas Müller de en yetenekli genç oyuncu seçildi.

Casillias Canlı Yayında Kendini Tutamadı!


Dünya Kupası finalinde özellikle maçın son anlarında Robben'e geçit vermeyerek İspanya'nın şampiyonluğunda başrolde olan 'Aziz' Iker Casillias...

Maç sonunda Tele 5 kanalında çalışan sevgilisi Sara Carbonero'ya röportaj veren Casillias canlı yayında kendini tutmayarak şampiyonluk sevincini sevgilisini öperek kutladı.

Jimmy Jump Yine İş Başında!

Hepimiz merakla bekliyorduk çılgın taraftar Jimmy Jump bu Dünya Kupası'nda nerede ortaya çıkacak diye.

Almanya ile İspanya arasında oynanan yarı final maçında sahaya atlayan kişiyi ilk başta herkes o sandı. Ama Cassano fanatiği bir İtalyan çıktı o kişi. Turnuva boyunca hiç ortaya çıkmayan Jimmy Jump nerelerde diye soruyorduk ki...

Kendisini final maçında Dünya Kupası'na şapka takmaya çalışırken görüntüledi kameralar. Kupayı çalmak gibi bir düşüncesi kesinlikle olmayan Jimmy Jump'u güvenlik güçleri kupaya dokunmak üzereyken yakalayarak saha dışına taşıdı.

Barcelona fanatiği olan bu çılgın taraftar bundan önce en son Eurovision şarkı yarışmasında İspanya şarkı söylerken sahaya atlamıştı.

Neredeyse her büyük organizasyonda sahaya dalan Jimmy Jump'un önceki vukuatları arasında şampiyonlar liginde sahaya dalması, 2004'te bir Barcelona-Real Madrid maçında saha içine girerek Figo'nun suratına Barcelona bayrağı atması ve 2009 Rolland Garros'ta tenis kortuna maç içinde girmesi var. Hatta kendisi Euro 2008'de Almanya ile oynadığımız yarı final maçında da sahaya girmişti.

11.07.2010

'Çocukluktan Beri Kurduğunuz Hayal Neydi?'

İspanyol basınının önde gelen markası ‘MARCA’, tarihinde ilk kez Dünya Kupası finali oynayacak olan İspanya’ya özel çok duygusal bir manşet hazırladı.

İspanya kadrosunda bulunan oyuncuların şimdiki fotoğraflarının yanına çocukluk fotoğraflarını da koyan Marca,“Çocukluktan beri kurduğunuz hayal neydi?” diye sordu.

Adamlar inanmış birader :))

Final Öncesi Bilinmesi Gerekenler!


► İspanya tarihinde ilk kez Dünya Kupası finali oynamaya hak kazanırken Hollanda daha önce 1974 ve 1978 Dünya Kupaları'nda final oynamıştı.

► Dünya Kupaları tarihinde daha önce ilk maçını kaybedip finale yükselen bir takım olmamıştı. İspanya bunu başaran ilk ülke oldu.

► Maç sonunda şampiyon kim olursa olsun tarihindeki ilk Dünya Kupası şampiyonluğunu yaşayacak.

► Dünya Kupası tarihinde ilk kez bir final maçında Almanya, Arjantin, Brezilya ve İtalya ülkelerinden hiçbiri yok.

► Avrupa kıtasında yer alan takımlardan hiçbiri daha önce kendi kıtası dışında düzenlenen bir turnuvada şampiyon olamamışlardı. Afrika kıtasında düzenlenen bu turnuvanın şampiyonu Avrupa kıtasından oldu.

► Dünya Kupası tarihinde 6. kez bir finalde daha önce bu kupayı hiç kazanamayan 2 takım karşı karşıya geliyor.

► İspanya 6 maçta toplam 3 sarı kart görerek turnuvanın en centilmen takımı. Hiç kırmızı kart görmeyen İspanya 4 maçı kart görmeden tamamladı.

► İspanya'nın bu turnuvada attığı 7 golün tamamı Barcelonalı futbolculardan geldi.

► Finalin oynanacağı Soccer Stadyumu'nda şu ana kadar oynanan 7 maçta toplam 20 gol atıldı.

► David Villa eğer final maçında 2 gol atarsa İspanya'nın tarihteki en golcü oyuncusu olacak. (Şu anda toplamda Raul'un 44, David Villa'nın 43 golü var)

► Wesley Sneijder İspanya'ya en az 1 gol atarsa eğer bir Dünya Kupası'nda en çok gol atan Hollandalı futbolcu olacak. (1974'ye Neeskens, 1978'te Rensenbrink 5 gol atmıştı)

► Hollanda forması ile bu turnuvada 5 golü bulunan Wesley Sneijder bu gollerin tamamını maçların 2. yarısında attı.

► İspanya orta sahasının maestrosu Xavi 83 isabetli pas ortalaması ile şu anda Dünya Kupası'nın en isabetli pas ortlamasına sahip oyuncusu.

► İngiliz hakem Howard Webb bir sezon içinde hem Şampiyonlar Ligi finalini hemde Dünya Kupası finalini yöneten ilk hakem olacak.

► Hollanda'nın 1974'te oynadığı ve Batı Almanya'ya yenildiği Dünya Kupası final maçınıda yine bir İngiliz hakem yönetmişti.

► 19. kez düzenlenen Dünya Kupası'nda 7.kez finalde 2 Avrupa takımı karşı karşıya geliyor.

► Daha önce oynanan 18 Dünya Kupası'nın 9'u Güney Amerika 9'u Avrupa kıtasına gitmişti. Final maçından sonra Avrupa kıtası 10. şampiyonluğunu yaşayarak Güney Amerika kıtasını geride bırakacak

Hollanda Milli Takımı Otelden Kovuldu!

Hollanda Futbol Federasyonu'nun milli takımları finale nede olsa çıkamaz öngörüsü başlarına çok büyük bir iş açtı.

Federasyon yetkilileri Hollanda'nın kaldığı otelde rezervasyonu 5 Temmuz Pazartesi gününe kadar yaptırmış maksimum çeyrek finale kadar kalabilirler diye. Brezilya'yı Hollanda'nın elemesi ile Portakallar'ın Güney Afrika'da kalacakları zaman 1 hafta daha uzamış oldu.

Her ne kadar federasyon yetkilileri otelin patronunu ikna etmeye çalışsada kaldıkları otelin patronu Axel Hauser en fazla Çarşamba gününe kadar kalabileceklerini söylemiş. Çarşamba günü de otele yeni gruplar gelince tüm Hollanda kafilesi otelden ayrılmak zorunda kalmış.

Neyse ki Hollanda takımının imdadına Hollanda sempatizanlı sahibi olan bir otel yetişmişte bu sorun kısa zamanda çözüme kavuşmuş.
Related Posts with Thumbnails