28.05.2009

Avrupa'nın En Büyüğü Barcelona


27.05.2009

Dev Final Öncesinde Bilinmesi Gerekenler


Sonunda beklenen gün geldi çattı. Devler Ligi finali maçına tam tamına 19 saat kaldı. 2. tur eşleşmelerinden bu yana herkesin gönlünden geçen final olan ve kuralarda da finale kadar karşı karşıya gelmeyen Manchester United ve Barcelona takımları Roma Olimpiyat Stadı'nda karşı karşıya gelecek.

Bu maç öncesinde Manchester United'da cezalı olan Fletcher finalde oynamayacak şanssız isim olurken, Barcelona'nın her iki beki Dani Alves ve Eric Abidal cezaları yüzünden finalde olamayacaklar.

Lafı çok uzatmadan 2 takımın maça çıkması beklenen kadrosu ve Devler Ligi notları ile sözümüzü bitirelim...

MUHTEMEL 11'LER

BARCELONA
Victor Valdes
Caceres
Puyol
Pique
Sylvinho
Yaya Toure
Xavi
Iniesta
Messi
Henry
Eto'o

MANCHESTER UNITED
Van der Sar
Brown
Ferdinand
Vidic
Evra
Scholes
Carrick
Park
Ronaldo
Tevez
Rooney

STAT: Roma Olimpiyat Stadı
HAKEM: Massimo Busacca (İsviçre Futbol Federasyonu)
SAAT: 21.45
YAYIN: Star TV

DEVLER LİGİ TARİHİNDEN NOTLAR

Finalistlerden Manchester United'ın daha önce bu organizasyonda 3 kupası bulunurken, Barcelona ise 2 kez mutlu sona ulaştı.

EN ÇOK KAZANAN REAL MADRİD

İspanya'nın Real Madrid takımı, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000 ve 2002 yıllarında olmak üzere toplam 9 kez mutlu sona ulaşarak, Avrupa'nın en büyük kupasını en çok kazanan takım oldu.

Mor-beyazlılar, 1962, 1964 ve 1981 yıllarında yaptıkları final maçlarında ise sahadan yenik ayrılarak kupaya uzanamamışlardı.

39 FARKLI TAKIM FİNAL OYNADI, 21'İ KUPA KAZANDI

Avrupa'nın kulüpler bazında en büyük kupasında şimdiye dek 39 farklı takım final oynarken, bunlardan 21'i kupayı müzesine götürme başarısı gösterdi.

Kupayı Real Madrid 9, Milan 7, Liverpool 5, Ajax ve Bayern Münih 4'er, Manchester United 3, Benfica, Inter, Juventus, Nottingham Forest, Porto ve Barcelona 2'şer, Aston Villa, Borussia Dortmund, Celtic, Kızılyıldız, Feyenoord, Hamburg, Olympique Marsilya, PSV Eindhoven ve Steaua Bükreş de 1'er kez kazandı.

REKOR İTALYAN, İSPANYOL ve İNGİLİZLERDE

Eski adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası, 1992-1993 sezonundan bu yana Avrupa Şampiyonlar Ligi'ni şimdiye dek en çok İtalyan, İspanyol ve İngiliz takımları kazandı.

Her üç ülke takımları da 11 kez kupayı kazanırken, Alman ve Hollanda takımları 6'şar, Portekiz takımları 4, Fransız, Rumen, İskoç ve eski Yugoslav takımları da 1'er kez mutlu sona ulaştı.

Manchester United ile Barcelona arasındaki final sonrası İngiliz veya İspanyol takımları kupayı en çok kazanan ülke olacak.

BARCELONA VE MANU 10.KEZ KARŞILAŞIYOR

İspanya'nın Barcelona ile İngiltere'nin Manchester United takımları yarın İtalya'nın başkenti Roma'da oynayacakları Şampiyonlar Ligi finaliyle birlikte Avrupa kupalarında 10. kez karşı karşıya gelecek.

İlk olarak 1983-84 sezonunda Kupa Galipleri Kupası'nda karşılaşan iki ekibin bugüne dek yaptığı 9 karşılaşmada Manchester United 3, Barcelona ise 2 kez kazanırken, 4 karşılaşma ise berabere sonuçlandı. Bu eşleşmelerde İspanyol takımı 15 gol atarken, İngiliz ekibi ise rakibine 14 golle yanıt verdi.

18 YIL SONRA FİNALDE KARŞILAŞIYORLAR

Manchester United ile Barcelona, tarihlerinde ikinci kez bir Avrupa kupası finalinde karşı karşıya gelecek.

İki takım daha önce 1990-91 sezonunda 15 Mayıs 1991'de Hollanda'nın Rotterdam kentinde Kupa Galipleri Kupası finalinde karşı karşıya gelmiş, İngiliz ekibi Hughes'ın attığı 2 golle rakibini 2-1 yenerek kupayı müzesine götürmüştü.

Avrupa'nın önde gelen kulüplerinden Barcelona ve Manchester United, yarın oynayacakları Avrupa Şampiyonlar Ligi finaliyle, tam 18 yıl sonra bir Avrupa kupası finalinde karşı karşıya gelmiş olacak.

İKİ TAKIMIN MAÇLARI

Barcelona ve Manchester United'ın Avrupa kupalarında birbirleriyle oynadığı maçlar ve sonuçları şöyle:

1983-84 - Kupa Galipleri Kupası çeyrek final:

Barcelona-Manchester United: 2-0, 0-3

1990-91 - Kupa Galipleri Kupası final:

Barcelona-Manchester United: 1-2

1994-95 - Şampiyonlar Ligi grup maçları:

Barcelona-Manchester United: 2-2, 4-0

1998-99 - Şampiyonlar Ligi grup maçları:

Barcelona-Manchester United: 3-3, 3-3

2007-08 - Şampiyonlar Ligi yarı final:

Barcelona-Manchester United: 0-0, 0-1

9 FİNAL; 5 İNGİLİZ, 4 İSPANYOL...

İspanyol ve İngiliz takımları, Avrupa kupaları tarihinde 9 kez karşı karşıya gelirken İngilizler 5, İspanyollar ise 4 kez mutlu sona ulaştı.

İngiliz takımlarından Tottenham Hotspur, Chelsea, Liverpool (2) ve Manchester United, İspanyol takımları ile oynadıkları finalleri kazanırken, İspanyol takımlarından Valencia, Real Zaragoza, Sevilla ve Barcelona da finallerde İngiliz ekiplerine üstünlük kurmayı başardı.

EN KÖTÜ SKORU BEŞİKTAŞ ALDI

Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde 2008-09 sezonu şampiyonu yarın oynanacak Barcelona-Manchester United maçıyla sahibini bulurken, bu kupanın en kötü rekoru Beşiktaş'a ait.

Siyah-beyazlılar, 2007-08 sezonunda mücadele ettikleri Şampiyonlar Ligi'nde, 6 Kasım 2007'de deplasmanda karşılaştıkları İngiltere'nin Liverpool takımına 8-0 yenilirken, bu skor Şampiyonlar Ligi'nin en farklı galibiyeti olarak da tarihe geçti.

Beşiktaş, ilk yarısını 2-0 geride kapadığı maçın ikinci yarısında 6 gole engel olamayınca sahadan 8-0 yenik ayrıldı ve bu sonuç Şampiyonlar Ligi'nin en farklı yenilgisi oldu.

''Kara kartallar'' ayrıca 2000 yılında yine bu ligde yine bir İngiliz takımı olan Leeds United karşısında da 6-0 yenilirken, bu mağlubiyet de Şampiyonlar Ligi'nin en farklı mağlubiyetleri arasında yer aldı.

İngiltere'nin Arsenal takımının Çek Cumhuriyeti'nden Slavia Prag'ı 7-0, İtalya'nın Juventus takımının da Yunanistan'ın Olympiakos ekibini yine 7-0 yendiği karşılaşmalar da Şampiyonlar Ligi'nin Liverpool-Beşiktaş maçından sonraki en farklı galibiyetleri oldu.

EN ÇOK OYNAYAN OYUNCU RAUL

Şampiyonlar Ligi'nde en çok forma giyen oyuncu Real Madrid'in kaptanı Raul Gonzales oldu.

Raul, 123 maçla ilk sırada yer alırken, Fenerbahçe'nin Brezilyalı yıldızı Roberto Carlos, 120 maçla ikinci sırada yer aldı.

Barcelona ile oynanacak finalde forma giymesi beklenen Manchester United'ın İskoç futbolcusu Ryann Giggs ise 114 maçla üçüncü sırada bulunuyor.

EN ÇOK GOL ATAN DA RAUL

1992-93 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi adı altında oynanmaya başlayan organizasyonda en çok gol atan futbolcu da Real Madridli Raul Gonzales.

Raul, oynadığı 123 maçta 64 gol atarken, PSV Eindhoven, Manchester United ve Real Madrid'de forma giyen Hollandalı futbolcu Ruud Van Nistelrooy, 56 golle ikinci sırada yer aldı.

Barcelona'da oynayan Fransız futbolcu Thierry Henry ise Monaco, Arsenal ve Barcelona formalarıyla 50 gol atarak, 3. sıraya yarleşti.

EN HIZLI GOL MAKAAY'DAN

Şampiyonlar Ligi'nin en hızlı golünü Hollandalı futbolcu Roy Makaay attı.

Makaay, Alman takımı Bayern Münih'in 7 Mart 2006'da İspanya'nın Real Madrid takımını 2-1 yendiği maçın henüz 10.03'üncü saniyesinde gol atarak, bu turnuvanın en hızlı golüne imza atmış oldu.

BİR SEZONDA EN ÇOK GOL ATAN NİSTELROOY

Şampiyonlar Ligi'nde bir sezonda en çok gol atan futbolcu Hollandalı Ruud van Nistelrooy oldu.

Nistelrooy, Manchester United'da forma giyerken 2002-03 sezonunda 12 gol atarak, bir sezonda en çok gol kaydeden futbolcu olarak tarihe geçti.

BİR MAÇTA 4 GOL BİRDEN ATANLAR

Şampiyonlar Ligi'nde bir maçta 4 gol birden atan 5 futbolcu bulunuyor.

Marco Van Basten, Simone Inzaghi, Dado Prso, Ruud Van Nistelrooy ve Andriy Shevchenko bir maçta 4 gol atan futbolcular olarak dikkati çekti.

EN HIZLI ''HAT TRICK''

Ligde en hızlı ''Hat Trick''i Blackburn Rovers forması giyen Mike Newell yaptı.

Newell, 6 Aralık 1995'te oynanan Rosenborg maçında 9 dakikada 3 gol birden atarak, en hızlı ''Hat Trick'' yapan futbolcu oldu.

En genç gol atan futbolcu, 1 Ekim 1997'de Rosenborg-Olympiacos maçında, fileleri havalandıran Peter Ofiriquaye olurken, bu futbolcu gol attığında 17 yaş 195 günlüktü.

Barcelona'nın genç yıldızı Bojan Krkic de geçen sezon Schalke 04'ü 1-0 yendikleri maçta 17 yaş, 217 günlükken gol attı ve bu kategoride 2. sırayı elde etti.

SEEDORF, 3 FARKLI KULÜPTE 4 KUPA KAZANDI

Şampiyonlar Ligi'nde rekorlara genelde Hollandalı futbolcular sahip olurken, yine bir Hollandalı olan Clarence Seedorf, 3 farklı kulüpte 4 kupa kazanan tek futbolcu olarak tarihe geçti.

Seedorf, 1995'te Ajax, 1998'de Real Madrid, 2003 ve 2007 yıllarında ise Milan formalarıyla Şampiyonlar Ligi kupalarını kaldırmayı başardı.

KUPA 1'İ KAZANAN EN YAŞLI VE EN GENÇ TEKNİK DİREKTÖR

Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve Şampiyonlar Ligi'ni kazanan en genç teknik adam Jose Villalonga olurken, en yaşlısı ise Raymond Goethals.

Real Madrid, 1956 yılında kupayı kazanırken teknik direktörü Villalonga henüz 36 yaşından 185 gün almıştı. Olympique Marsilya'nın 1993 yılında kazandığı kupada takımın başında olan Belçikalı Raymond Goethals ise 71 yaş 232 gün ile kupayı kaldıran en yaşlı teknik direktör oldu.

14 FİNAL UZATMALARA GİTTİ

Kupa 1'de bugüne dek oynanan 53 finalin 14'ü uzatmalara gitti.

Bu finallerin 4'ünde uzatmalarda sonuç alınırken, 1'inde tekrar maçında şampiyon belirlendi. Sonuncusu geçen yıl olmak üzere 9 finalde ise kazanan penaltı atışları sonunda belli oldu.


FERGUSON BAŞLADIĞINDA, GUARDIOLA 3 YAŞINDAYDI


Alex Ferguson, 1974 yılında East Stirlingshire takımında teknik direktörlük kariyerine başladığında, Barcelona Teknik Direktörü Josep Guardiola henüz 3 yaşındaydı.

1941 doğumlu İskoç teknik adam, East Stirlingshire'dan sonra St. Mirren, Aberdeen ve İskoçya Milli Takımı'nı çalıştırdı. 6 Kasım 1986'da Manchester United'da göreve başlayan Ferguson, bugüne dek İngiliz takımının başında yer alarak, adeta bir istikrar abidesi oldu.

"SIR" TARİHE GEÇMEYE HAZIRLANIYOR

1986 yılından bu yana tam 23 yıldır Manchester United'ın başında yer alan ve başarıdan başarıya koşan Ferguson, Roma'daki finale kazanmaları halinde, bu kupayı 3 kezle en çok kazanan Bob Paisley'in rakoruna ortak olacak.

Kupa 1'i daha önce Manchester United'ın başında iki kez kazanan İskoç teknik adam, yarınki finalde 3. kez bu kupada mutlu sona ulaşmaya çalışacak.

Şampiyon Kulüpler Kupası, daha sonra da Şampiyonlar Ligi olarak oynanmaya başlayan Kupa 1'de Bob Paisley, İngiltere'nin Liverpool takımının başında 1977, 1978 ve 1981'de takımına kazandırdığı 3 şampiyonlukla, bu kupada en çok şampiyonluk yaşayan teknik adam oldu. Ferguson, takımının Barcelona karşısında kazanması durumunda Paisley'in rekoruna ortak olacak.

ÜST ÜSTE KAZANAN 10. TEKNİK ADAM OLACAK

İskoç teknik adam, kazanmaları durumunda Kupa 1'i üst üste kazanan 10'uncu, Şampiyonlar Ligi olarak oynanmaya başladıktan sonra da ilk teknik adam olacak.

Kupa 1'de daha önce teknik direktörler Jose Villalonga (1956-1957), Luis Antonio Carniglia (1958-1959), Bela Guttman (1961-1962), Helenio Herrera (1964-1965), Stefan Kovacs (1972-1973), Dettmar Cramer (1975-1976), Bob Paisley (1977-1978), Brian Clough (1979-1980) ve Arriggo Sacchi (1989-1990) iki kez üst üste kazanma başarısı göstermişti.

Ferguson, Manchester'ın başında 2 Şampiyonlar Ligi kupasının yanı sıra 1 Kupa Galipleri Kupası (1991), 1 UEFA Süper Kupa (1991), 1 Avrupa-Amerika Kupası, 1 FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası başarıları da yaşadı. Deneyimli teknik adam, İskoçya'nın Aberdeen takımını çalıştırırken de 1983'te Kupa Galipleri Kupası ile UEFA Süper Kupası'nın sahibi oldu.

PREMIER LİG BAŞARILARI

Premier Lig'de takımını 11 kez şampiyonluğa ulaştıran Ferguson, 5 kez FA Kupası, 3 kez de Lig Kupası şampiyonlukları yaşadı.

İngiltere'de 8 kez yılın menajeri seçilen ve ''Sir'' unvanı alan Ferguson, 1999'da da UEFA tarafından yılın teknik direktörü seçildi.

GUARDIOLA, İLK AVRUPA KUPASINA UZANMAK İSTİYOR

Avrupa'nın 1 numaralı kupasını daha önce futbolcu olarak kazanan Barcelona Teknik Direktörü Josep Guardiola, ilk teknik direktörlük deneyiminde bu kez teknik adam olarak kupaya uzanmaya çalışacak.

1992'de finalde İtalya'nın Udinese takımını 1-0 yenen Barcelona'nın kadrosunda yer alan Guardiola, 17 yıl aradan sonra bu kez teknik direktör olarak ikinci kez kupayı kaldırmaya çalışacak.

Futbolculuk yaşamında birer Şampiyon Kulüpler Kupası, Kupa Galipleri Kupası, UEFA Süper Kupa ve Olimpiyat altın madalyası bulunan Guardiola'nın, teknik adam olarak henüz Avrupa başarısı bulunmuyor.

FUTBOLCU VE TEKNİK ADAM OLARAK ŞAMPİYON OLANLAR

İspanyol teknik adam, Barcelona'nın şampiyon olması halinde bu kupayı hem futbolcu, hem de teknik adam olarak kazanan 6. kişi olacak.

Kupa 1'i hem futbolcu hem de teknik adama olarak kazananlar şunlar:

Miguel Munoz: Real Madrid 1956,1957 (Futbolcu), Real Madrid 1960,1966 (Teknik direktör)

Giovanni Trapattoni: Milan 1963, 1969 (Futbolcu), Juventus 1985 (Teknik direktör)

Johan Cruyff: Ajax, 1971, 1972, 1973 (Futbolcu), Barcelona 1992 (Teknik direktör)

Carlo Ancelotti: Milan 1989, 1990 (Futbolcu), Milan 2003 (Teknik direktör)

Frank Rijkaard: Milan 1989, 1990, Ajax 1995 (Futbolcu), Barcelona 2006 (Teknik direktör)


MANCHESTER UNITED CEPHESİ

İtalya'nın başkenti Roma'da oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinde İspanya'nın Barcelona takımıyla karşılaşacak olan İngiltere'nin Manchester United takımının kadrosunda 20 yabancı futbolcu bulunuyor.

İngiliz ekibinde 4 futbolcuyla Brezilyalılar başı çekerken, 2'şer Portekizli, İtalyan ve İrlandalı, birer de Hollandalı, Polonyalı, Fransız, Sırp, Kuzey İrlandalı, Galli, Güney Koreli, İskoç, Bulgar ve Arjantinli oyuncu forma giyiyor.

EN GOLCÜLERİ

Manchester United'ın bu sezon Şampiyonlar Ligi'ndeki en golcü futbolcuları Cristiano Ronaldo, Dimitar Berbatov ve Wayne Rooney oldu.

3 futbolcu da takımlarına ''Kupa 1''de 4'er gol kazandırırken, Manchester United'ın finale kadar yükselmesinde büyük pay sahibi oldular.

İngiliz ekibinin bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde attığı 18 golün 12'si bu üçlüden gelirken, diğer golleri ise Carlos Tevez (2), Ji-Sung Park, Ryan Giggs, John O'Shea ve Nemanja Vidic kaydetti.

YAŞ ORTALAMASI 24.93

Barcelona ile Roma'da dev finalde karşılaşacak olan Manchester United'ın kadrosunun yaş ortalaması 24.93.

Manchester United takımının en yaşlı oyuncusu Hollandalı kaleci Edwin van der Sar.

38 yaşı ile takımın en yaşlı futbolcusu unvanını elinde bulunduran van der Sar, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde 82. maçına çıkacak.

35 yaşında olan İskoç futbolcu Ryan Giggs ise Şampiyonlar Ligi'nde bugüne dek oynadığı 114 maçta 24 gol attı.

34 yaşındaki Paul Scholes ile Gary Neville de takımın tecrübeli futbolcuları olarak dikkat çekiyor.

İngiliz takımının en genç futbolcuları ise 17 yaşındaki Federico Macheda ve Davide Petrucci ile 18 yaşında olan Rafael, Fabio ve Welbeck.

KUPA DELİSİ MANCHESTER UNITED

Dünyanın önde gelen kulüplerinden biri olan Manchester United, bugüne dek 1 kez Şampiyon Kulüpler Kupası, 2 kez Şampiyonlar Ligi, 1'er kez de Kupa Galipleri, UEFA Süper, Avrupa-Güney Amerika, FIFA Dünya Kulüpler kupalarını kazandı.

1878 yılında kurulan Manchester United, ilk önemli başarısına 1967-68 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'nı müzesine götürerek ulaştı. 1990-91 sezonunda Kupa Galipleri Kupası, 1991'de UEFA Süper Kupası'nı kazanan İngiliz ekibi, 1999'da Avrupa-Güney Amerika Kupası, 1998-99 ve 2007-08 sezonlarında da Şampiyonlar Ligi kupalarına uzandı.

Bu yıl da başarılı bir sezon geçiren Manchester United, FIFA Dünya Kulüpler ve İngiltere Premier Ligi şampiyonluğunu da elde etti.

LİGDE 18. ŞAMPİYONLUĞUNU KUTLADI

Manchester United, bu sezonu da şampiyonlukla kapatarak, Premier Lig'deki 18. şampiyonluğunu kutladı.

Lig şampiyonluklarının yanı sıra 11 Ulusal Kupa, 1 Ulusal Lig Kupası kazanan İngiliz ekibinin, 17 de Ulusal Süper Kupa başarısı bulunuyor.

263. AVRUPA MAÇINA ÇIKACAK

Manchester United, Barcelona ile oynayacağı Şampiyonlar Ligi finali ile Avrupa kupalarındaki 263. maçına çıkacak.

''Kırmızı Şeytanlar'', daha önce oynadıkları 262 maçta 138 galibiyet, 71 beraberlik, 53 de yenilgi alırken, 468 gol atıp, 249 gol yedi.

İngiliz ekibi, Şampiyonlar Ligi'nde ise 152 maç yapıp, 80 galibiyet, 41 beraberlik, 31 de yenilgi elde etti. Şampiyonlar Ligi'nde 264 gol atan Manchester United, kalesinde ise 140 gol gördü.

MANU DEVLER LİGİ'NDE 25 MAÇTIR YENİLMİYOR

Şampiyonlar Ligi finalinde yarın İtalya'nın başkenti Roma'da yarın İspanya'nın Barcelona takımıyla karşılaşacak Manchester United, bu ligde 25 maçtır yenilgi yüzü görmüyor.

Şampiyonlar Ligi'ndeki son yenilgisini 2006-07 sezonun yarı finalinde 3-0'lık sonuçla İtalya'nın Milan takımı karşısında alan Manchester United, 2007-08 ve bu sezonda oynadığı karşılaşmalarda yenilgi yüzü görmedi.

Geçen sezon Şampiyonlar Ligi'ni kazanan İngiliz ekibi 13 maçta 9 galibiyet, 4 beraberlik alırken, bu sezon da 12 maçta 6 galibiyet, 6 da beraberlik elde etti.

Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde 18 gol atan Manchester United, kalesinde ise 6 gol gördü.

Villarreal, Aalborg ve Celtic'in bulunduğu gruptan 10 puanla lider çıkan Manchester United, daha sonra sırasıyla İnter, Porto ve Arsenal'i eleyerek finale yükseldi.

BARCELONA CEPHESİ

Şampiyonlar Ligi finalinde İngiltere'nin Manchester United takımıyla karşılaşacak İspanyol takımı Barcelona'nın kadrosunda 13 yabancı futbolcu bulunuyor.

Katalan ekibinde 2'şer Brezilyalı, Arjantinli, Fransız, birer de Uruguaylı, Meksikalı, Malili, Belarus, Fildişi Sahilleri, İzlandalı ve Kamerunlu oyuncu forma giyiyor.

EN GOLCÜSÜ MESSI

Barcelona'nın bu sezon Şampiyonlar Ligi'ndeki en golcü futbolcusu Arjantinli Lionel Messi oldu.

Messi, takımı adına 8 gol kaydederken, Fransız Thierry Henry 5, Kamerunlu Samuel Eto'o ve genç futbolcu Bojan Krkic de 3'er gol atarak, takımlarının finale kadar gelmesinde pay sahibi oldular.

YAŞ ORTALAMASI 25.34

Roma'daki finalde kupayı kazanmak için mücadele edecek Barcelona'nın kadrosunun yaş ortalaması 25.34.

''Barça''da bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde 9 maçta görev alıp 3 gol atan 18 yaşındaki Bojan Krkic, en genç futbolcu olurken, Brezilyalı Sylvinho ise 35 yaşı ile takımının en yaşlı futbolcusu unvanına sahip.

370. AVRUPA MAÇINA ÇIKACAK

Barcelona, Manchester United ile oynayacağı Avrupa Şampiyonlar Ligi finaliyle Avrupa kupalarındaki 371. maçına çıkacak.

İspanyol ekibi, Avrupa kupalarında bugüne dek oynadığı 370 maçta 203 galibiyet, 85 beraberlik, 82 de yenilgi alırken, 709 gol attı, kalesinde de 374 gol gördü.

''Barca'', Şampiyonlar Ligi'nde ise yaptığı 133 maçta 73 galibiyet, 35 beraberlik, 25 de yenilgi elde etti. Katalan ekibi, Kupa 1'de 254 gol atıp, 140 gol yedi.

MÜZESİ KUPALARLA DOLU

Dünyanın en iyi kulüpleri arasında yer alan Barcelona'nın müzesinde çok sayıda kupa bulunuyor.

1991-92 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanan Barcelona, 2005-06 sezonunda Şampiyonlar Ligi, 1978-79, 1981-82, 1988-89 ve 1996-97 sezonlarında Kupa Galipleri Kupası, 1992 ve 1997'de UEFA Süper Kupası, 1958, 1960 ve 1966'da da Fuar Şehirleri kupalarını müzesine götürdü.

LİGİNDE ŞAMPİYON OLDU

Barcelona, İspanya'da bu sezon lig şampiyonluğu ve Kral Kupası'nı kazanırken, 3. kupayı da müzesine götürmek için Şampiyonlar Ligi finaline çıkacak.

Barcelona, İspanya'da 19 lig, 25 ulusal kupa, 2 ulusal lig kupası, 7 de ulusal süper kupa elde etti.

BARCELONA AVRUPA'DA 1 KEZ YENİLDİ

Barcelona ise bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı 12 maçta sadece 1 kez yenilirken, 6 galibiyet, 5 de beraberlik aldı.

Tek yenilgisini UEFA Kupası'nı kazanan Mircea Lucescu'nun takımı Shakhtar Donetsk karşısında 3-2'lik skorla alan Barça, 30 gol atıp, 13 gol yedi.

İspanyol ekibi, Sporting, Shakhtar Donetsk ve Basel'in bulunduğu gruptan 13 puanla lider çıkarken, daha sonra sırasıyla Olympique Lyon, Bayern Münih ve Chelsea'yi eleyip adını finale yazdırdı.



26.05.2009

27 Maçta Kalelerinde 508 Gol Gördüler!

Şahan'ın "10 maçta 107 gol yiyen takımın hocası" videosu zamanında çok fazla izlenmişti. O videoyu izlerken çok fazla gülmüştük ve gerçekte böyle bir takım olurmu diye kafa patlatmıştık.

Almanya bölgesel amatör liginde öyle bir takım var ki Şahan'ın bu takımı ile karşılaşsa mağlubiyetle ayrılacağı kesin.

Forchheim Kreisklasse 2 Ligi'nde mücadele eden Germania Forchheim takımı, amatör lig tarihinde "bol gollü" bir rekora imza attı.

Bu sezon çıktığı 27 maçta kalesinden tam 508 kez meşin yuvarlağı çıkaran Germania, onuncu maçında rakip kaleye attığı ilk golü büyük bir coşku ile kutladı. Kalesinde maç başı ortalama 18,81 gol yiyen "0" puanlı ekibin sporcu ve yöneticileri, "Zevkimizi aldık, ilk golümüzü attık, ilk puanlarımızı da yeni sezona sakladık" diyerek hiçbir zaman pes etmeyi düşünmediklerini de ifade ettiler.

Alman medyasının da büyük ilgi odağı olan Germania Forchheim, bu sezon sırasıyla şu sonuçlarla mağlup oldu:

0-15, 0-34, 0-20, 0-27, 0-23, 0-22, 0-25, 0-15, 0-11, 1-25, 0-19, 2-7, 0-26, 0-16, 1-17, 0-10, 0- 22, 0-22, 0-18, 0-16, 0-23, 1-12, 0-19, 0-21, 0-10, 0-20 ve 0-13.

Şahan'ın takımının maç başına 10.7 gol yediğini düşünürsek onların 27 maçta yiyeceği gol sayısı 290 oluyor.

Ligi -503 averajla bitiren Germania Forchheim Guiness rekorlar kitabına başvururlarmı bilinmez ama gelecek sezonki performanslarını ve eğer olursa alacakları puanı dört gözle bekliyoruz.



Maradona'ya Özenenler - 2




Hepimiz hatırlarız 1986 Dünya Kupası Finali'nde Maradona'nın İngiltere'ya attığı 2. golü.

Yaş itibarı ile doğduğum seneye denk gelse de internette, televizyonda heryerde dolaştığı için Maradona'nın tüm İngiltere takımını çalımlaya çalımlaya attığı gol belki de dünya tarihinde gelmiş geçmiş en güzel gollerden birisi. Yıllar geçti türlü türlü isimlere Maradona'nın varisi denildi ama ne Saviola, ne Riquelme, ne Aimar ne de Ortega, Maradona'nın İngiltere'ye attığı golü atma becerisini gösteremedi.

Esas veliaht Messi 2005-2006 sezonun sonlarında futbol piyasasına teşrif ettikten 2 yıl sonra Getafe ağlarına tıpkısının aynısını bırakmıştı. O sezon şampiyonluk maçında Espanyol filelerine Maradona'nın elle attığı bir golün benzerini de atsa da, adalet tecelli ederek şampiyonluğa ulaşamamıştı Barcelona.


Neyse lafı fazla uzatmayalım Maradona'nın o golünü Messi'den sonra atan bir oyuncu daha çıktı. Brezilya liginde International forması giyen bir zamanlar Lyon'da da forma giymiş olan 25 yaşındaki golcü Nilmar, Corinthians filelerine öyle bir gol bıraktı ki izleyenlerin ağzı açık kaldı.

NİLMAR'IN MARADONA'VARİ GOLÜ

Kaleden kaleye İnanılmaz gol !


İspanya 2. Ligi'nde Rayo Vallecano - Elche karşılaşmasında Rayo Vallecano kalecisi David Cobeno attığı golle ülkede gündeme oturdu.

Karşılaşmanın ikinci yarısınıda kaleci Cobeno inanılmaz bir degaj yaptı, seken top rakip takım kalecisini de aşarak ağlarla buluştu.


İŞTE O GOL!

Geçen sezon da ligimizde Sivasspor kalecisi Petkovic, 2007-2008 sezonunun 17. haftasında Ankaragücü'ne atmıştı böyle bir gol. Hafta yanlış olabilir ama rakip ve golü atan takım hafızam beni yanıltmaz.

Buna benzer bir gol de ülkemize gelen Martinez, 2006 Dünya Kupası öncesinde yapılan bir hazırlık maçında Polonya'ya karşı atmıştı. Golü yiyen kalecinin şu anda Manchester United'ın yedek kalecisi olan Kusckzak olduğunu da hatırlatalım.

25.05.2009

Barcelona'da Şampiyonluk Kupasını Aldı


Yukarıdaki resimleri 2 hafta önceden de görme ihtimalimiz yüksekti aslında.

10 Mayıs günü Nou camp'ta Villareal ile karşılaşan Barcelona ilk yarıyı 3-1'lik skorla galip kapatmıştı ve bu skor Katalan'ların şampiyonluğunu resmen ilan etmesi anlamına geliyordu. 64'te Rossi'nin yerine oyuna giren milli oyuncumuz Nihat'ın yaptırdığı penaltı ile 78'de fark 1'e inmişti. Herkes şampiyonluk kutlamalarına hazırlanırken Llorente 90+4'te ağları havalandırarak şampiyonluk kutlamalarını erteletiyordu.

Kaderin cilvesi bu ya aynı Villareal ertesi hafta El Madrigal'de Real Madrid'i konuk ediyordu. Cumartesi günü oynanan maçı 3-2 ev sahibi ekip kazanırken, Barcelona Pazar günkü maçını oynamadan resmen şampiyondu. Ertesi gün Barcelona, Mallorca'ya yenilse de değişen birşey olmuyordu.

Bu hafta sonu sahasında Osasuna ile karşılaşan Barcelona, Devler Ligi final maçını düşünürek sahaya 9 as oyuncusunu dinlendirerek çıktı. Saha sonucunun önemsiz olduğu bu maçı Barcelona 1-0 kaybetse de maç sonunda ki şampiyonluk kutlamaları görülmeye değerdi.

Osasuna maçında ağları havalandıramayan Barcelona'nın 35 maç sonra bir maçı gol atamadan tamamladığını ve bu sezon ilk defa 2 maç üstüste kaybettiğini de hatırlatalım.

37. hafta itibarı ile ligde toplam 104 golü bulunan Barcelona'da Eto'o (29), Messi (23). Henry (19) 3'lüsü bu gollerin 71'ine imza attı ve bu sezon La Liga'da yer alan 17 takımı gol sayısında geride bıraktı. 19 asistle ligin açık ara asist kralı olan Xavi'de bu şampiyonlukta en çok pay sahibi oyunculardan biri kesinlikle.

Takımın başına Barcelona'nın altyapı hocası olan ve aynı zamanda Barcelona'nın efsane oyuncularından olan Guardiola'yı getiren Barcelona bunun meyvelerini hem şu anda Avrupa'nın en iyi oynayan takımı olarak hem de lig ile İspanya Kral Kupası'nı kazanarak elde etti. Ronaldinho'nun da sezon başında takımdan ayrılması ile Barcelona özlediğimiz 90'ların başındaki Barcelona halini aldı.

24.05.2009

Almanya'da Wolfsburg Tarih Yazdı!

Bu öğlen 16:30'ta başlayan Almanya ligi maçları sonunda Bundesliga şampiyonu belli oldu. Aslında şampiyon geçen hafta belliydi. Bayern'in Hoffenheim deplasmanında çok önemli bir 2 puan bırakması ile Wolfsburg son haftaya Stuttgart ve Bayern Münih'in 2 puan önünde giriyordu. Bayern Münih'lilerin kendileri bile Wolfsburg'un sahasında Werder Bremen'e yenileceğine ihtimal vermiyordur eminin.

Bu maça kadar çıktığı 16 iç saha maçında 15 galibiyet almış bir takımın Uefa kupası finalinde 120 dakika zorlu bir mücadeleden çıkmış ve kupayı alamamanın moralsizliği ile sahaya çıkmış Werder'in bu deplasmandan 3 puan alma ihtimali yok denecek kadar azdı.
Maçta beklenildiği gibi geçti ve ilk 25 dakika da 3-0 öne geçen Wolfsburg sahadan da 5-1'lik bir galibiyet alarak kendi seyircisi önünde şampiyonluğu doyasıya kutladı. Son 6 iç saha maçında 2'den az gol atmayan Wolfsburg bu sezonki üçüncü 5 gollü galibiyetini elde ederken ligi de 80 golle en golcü takım olarak tamamladılar.

Felix Magath çok güzel bir takım oturtmuş eyvallah da Grafite-Dzeko-Misimovic 3'lüsü şampiyonluğun baş mimarlarından kesinlikle. Grafite(28)-Dzeko(26) ikilisinin ligde attığı toplam gol sayısı 54 ki Almanya liginde yer alan 10 takım tüm sezon bu kadar gol atamadı. Özellikle Dzeko son 5 maçta 10 gol atarak formunun zirvesine ulaştı. Misimovic'te yaptığı 20 asist ile açık ara ligin asist kralı. Gol krallığı listesinin ilk 2'sini söylemeye gerek yok sanırım.


Sonuç olarak ligin en çok galibiyet(21) alan takımı olan, ligin en çok gol(80) atan takımı olan, ligin en iyi averajına(+39) sahip olan ve ligin iç sahada en çok puan(49) toplayan, son 16 haftada 14 galibiyet alan takımı Wolfsburg hakederek şampiyon oldu. Seneye Felix Magath Schalke'de olacak. Dzeko ve Grafite'nin de takımda kalması düşük bir ihtimal ama Wolfsburg tarihinde bir ilke imza atarak kulübe ilk şampiyonluğu getirdikleri için alkışlamak gerekiyor.

Dipnot: Bayern Münih 2. olarak, hayal kırıklığı yaşanan bu sezonda en azından Devler Ligi'ne direk katılmayı garantiledi. Sezonu 3. sırada kapatan Stuttgart'da Markus Babbel'in gelişi ile yakaladığı çıkışta en azından Devler Ligi ön elemesi oynamaya hak kazanarak sezonu mutlu tamamladı. 4. Hertha, 5. Hamburg ve Almanya Kupası'nı kazanan Werder Bremen gelecek sezon Almanya'yı Avrupa kupalarında temsil edecek diğer takımlar.
Related Posts with Thumbnails