24.12.2010

'Yılın Afrikalı Futbolcusu' Samuel Eto'o!

İlk olarak 1970 senesinde France Football dergisi tarafından verilmeye başlanan ve 1992 yılından itibaren 'Afrika Futbol Federasyonu'nun belirlediği 'Afrikada yılın futbolcusu'nun 2010 yılı kazananı belli oldu.

Afrika kıtasındaki 53 ülkenin milli takım teknik direktörleri ve kaptan oyuncuların verdiği oylarla belli olan ödülün sahibi Inter ve Kamerun forması ile 2010 yılında başarılı bir performans sergileyen Samuel Eto'o oldu.

Daha önce 2003,2004 ve 2005 senelerinde de bu ödülün sahibi olan Eto'o, 4. kez 'Afrika'da yılın futbolcusu' seçilen ilk futbolcu oldu. Eto'o toplamda 8 kez de son 3 oyuncu arasına adını yazdırmayı başarmıştı. 1991,1992,1993 yıllarında Marsilya forması ile Abedi Pele ve 1989 (Monaco), 1994 (PSG), 1995 (Milan) yıllarında Weah, 3'er kez bu ödülün sahibi olmuşlardı.

Bu sene Eto'o ile beraber ilk 3'e kalan diğer 2 isim Gana'nın Dünya Kupası'nda çeyrek final oynamasında büyük rol sahibi oynayan Gyan Asamaoh (Benim favorimdi ancak 2. olabildi) ve Chelsea forması ile geçen sezon 29 golle hem Premier Lig'de gol kralı hem de lig şampiyonluğu sevinci yaşıyan Didier Drogba'ydı.

Eto'nun aldığı ödül ile beraber 40 yıl içinde 12. kez Kamerunlu bir futbolcu bu ödülü kazanmış oldu. Kamerun'u 5 ödül ile Gana ve Nijerya takip ediyor. Kulüp bazında ise ilk kez Interli bir futbolcu bu ödülü kazanmış oldu. Marsilyalı futbolcular 3 kez (3'ü de Abedi Pele) bu sevinci yaşarken Barcelona, Arsenal, Mallorca, Monaco, Chelsea, Asante Kotoko, Canon Yauondoe futbolcuları 2'şer kez bu ödülü kazanma sevinci yaşadı.

Afrika Futbol Federasyonu'na bağlı ülkelerin teknik direktörü ve takım kaptanlarının verdikleri oylar sonucunda Gana'yı 2010 Dünya Kupası'na çalıştıran sırp Milovan Rajevac 'yılın teknik direktörü', Dünya Kupası'nda çeyrek finale kalan Gana 'yılın takımı', Dünya Kupası'nda Gana formasını 5 maçta da giyen Udinese'nin 22 yaşındaki orta saha oyuncusu Kwadwo Asamoah 'yılın genç oyuncusu' seçildi.

1998-2005 yılları arasında ülkemizde de forma giyen ve 2008 yılından beri Al-Ahly forması giyen Ahmed Hassan Afrika kıtasında forma giyen en iyi futbolcu seçildi.

23.12.2010

Haftanın Fotoğrafı!


Aralık ayının ortasına gelmemize rağmen biz İstanbul'da hala kış ayını tam manası ile yaşayamazken tüm Avrupa günlerdir kara teslim bir durumda.

Süper Lig'de bazı maçlar 20 derecelik sıcaklıklarda oynanırken Avrupa'da özellikle de Britanya Adası'ndaki liglerin çoğunda maçlar kar nedeni ile ertelenmek zorunda kaldı.

Kar yağışının neredeyse hiç durmadığı İngiltere'de profesyonel 5 ligde geçtiğimiz hafta sonu oynanması gereken 58 maçın 45'i kar nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Premier Lig'de 10 maçın sadece 3'ü oynanabilirken içlerinde Chelsea - M.United gibi zirveyi yakından ilgilendiren maçın da olduğu 7 maç oynanamadı.

Bu nedenle bu haftanın fotoğrafının kar konulu bir resim oldu tabii ki. 18 Aralık'ta oynanması gereken Arsenal - Stoke City maçı 'Emirates Stadyumu'nun fotoğraftaki hali almasından dolayı oynanamadı...

Karlı Zeminde Atılabilecek En Güzel Gol!


Gol geçtiğimiz haftasonu Belçika Ligi'nde oynanan Lierse-Genk maçında atıldı.

Ligde zor günler geçiren ve sondan 2. sırada yer alan Lierse, kendi sahasında ligin lideri Genk'i konuk etti. Karşılaşma 1-1 sona ererken Lierse'nin bir zamanlar Belçika Ligi'nin sayılı golcüleri arasında yer alan 32 yaşındaki forveti Wesley Sonck, 30. dakikada attığı bu mükemmel gol ile takımını 1-0 öne geçirdi. Wesley Sonck'un 2000-2003 seneleri arasında Genk forması ile 93 maçta forma gitip 67 gol attığını, 2001 senesinde 'Belçika'da Yılın Futbolcusu' seçildiğini ve Belçika Milli Takımı ile çıktığı 55 maçta 24 gol attığını da dipnot olarak belirtelim.

Lider Genk 65. dakikada beraberlik golünü bulsa da Herman Vanderpoorten Stadı'nda 2 puan bırakınca ertesi gün Club Brugge'ı deplasmanda mağlup eden Anderlecht Belçika liginde zirveye yükseldi.

Jose Mourinho'dan İnciler - 16

1-0 kazandıkları Sevilla maçı sonrası basın toplantısına maç sonu hazırladığı 13 maddelik hakemin aleyhlerine yaptığı liste ile gelen Mourinho yine de takımını eleştirmekten geri durmadı. Mourinho ayrıca Inter ile çok kötü bir sezon geçiren Benitez'e de ağır eleştirilerde bulundu.

"Eğer ben düşüncelerimi söylersem gazetelerin manşetlerine çıkarım. Kulübümüzün bir yapısı var ve sorumlulardan hakkımızı korumalarını istiyorum. Başkan Florentino Perez'le toplantı yapmak için randevu alacağım"

"Unutmak istediğimiz, çok kötü bir oyun oldu. Bu maçı seyretmek için para ödemezdim onun yerine evde Eurosport'tan Vietnam ligi maçı seyretsem de olurdu"

"Kısa süre içerisinde Inter'ı mükemmel bir takım haline getirmiştim fakat Benitez mirasımı mahvetti."

21.12.2010

90+'ların Futbolcusu Cavani!



Yukarıdaki golü 90+2.dakikada atmıştı Edison Cavani. Bu gol Napoli'yi Avrupa Ligi'nde son 32 takımın arasına soktu aynı zamanda. Arjantinli golcü Avrupa Ligi'nde 7 gole ulaşarak en golcü oyuncular arasına adını yazdırdı.


Steau Bükreş maçından sadece 4 gün sonra Cavani yine 90+3. dakikada Lecce'ye karşı mükemmel bir gol ile Napoli'nin yine 1-0'lık skorla maçtan galip ayrılmasını sağladı. Bu gol ile Napoli, lider Milan'ın kaybettiği hafta da zirve ile puan farkını 3'e düşürürken Cavani de Serie A gol krallığı yarışında Di Natale ile birlikte 19 golle zirvede yer aldı.

20.12.2010

Bursaspor'un Yeni Stadı: 'Timsah Arena'


2011 yılı sonuna kadar bitmesi planlanıyor. Dıştaki 'timsah' figürünü kim düşünmüşse süper düşünmüş. Şimdiden hayırlı olsun. Güzel olacağa benziyor.

Darısı diğer şehirlerimizin başına...

19.12.2010

Dünyanın En Büyüğü Inter Milan!

2010 FIFA Kulüplerarası Dünya Şampiyonası bu akşam Birleşip Arap Emirlikleri'nin Abu-Dhabi şehrindeki Sheikh Zayet Stadyumu'nda oynanan final maçı ile sona erdi.

Kendi kıtalarının Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ve bu seneki şampiyonaya katılma hakkı kazanan 6 takım şunlar oldu: Avrupa Kıtası'ndan Inter, Güney Amerika Kıtası'ndan Brezilya temsilcisi Internacional, Asya Kıtası'ndan Güney Kore ekibi Seongnam, Afrika Kıtası'ndan Kongo ülkesinin Mazembe takımı, Kuzey Amerika'dan Meksika ekibi Pachuca ve Okyanusya Kıtası'ndan Yeni Zelanda ekibi Hekari United . Bu 6 takımın yanı sıra ev sahibi ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin lig şampiyonu Al-Wahda takımı da turnuvada yerini aldı.

Fifa Kulüplerarası Dünya Şampiyonası 8 Aralık'ta oynanan Al Wahda - Hekari United maçı ile resmen başladı. Birleşik Arap Emirlikleri temsilcisi sahadan 3-0 galip ayrılarak çeyrek finale yükseldi. 11 Aralık'ta oynanan çeyrek final maçlarında ise Seongham, Al Wahda'yı 4-1 yenerek Inter'in, Mazembe ise Pachuca'yı 1-0 yenerek Internacional'in yarı finaldeki rakibi oldu.

14 Aralık'ta oynanan ilk yarı final maçında Afrika ekibi sahadan 2-0 galip ayrılarak 2000 yılında düzenlenmeye başlayan bu turnuvada finale yükselen ilk Afrika takımı oldu. Inter ise Seongnam'ı Zanetti, Stankovic ve Diego Milito'nun golleri ile 3-0 yenerek son 6 sezonda finale yükselen 6. Avrupa temsilcisi oldu.

İlk kez 2000 yılında başlayan ve 2001,2002,2003,2004 yıllarında düzenlenemeyen 'FIFA Kulüpler Dünya Kupası' bu sene 7. kez düzenlendi. Son 3 turnuvada zaferi Avrupa takımları elde ederken, Güney Amerika temsilcilerinin de 2000,2005,2006 yıllarında şampiyonlukları bulunuyor.

18 Aralık günü yerel saat ile 21.00'da başlayan ve 42.174 biletli taraftarın izlediği final maçını Inter zorlanmadan Pandevi Eto'o ve Biabiany'nin attığı gollerle 3-0 kazanarak üstüste 4. kez bu kupanın Avrupa takımlarına gitmesini sağladı. Aynı zamanda Inter 2010 yılı içinde toplamda 5. kupasını kazanmış oldu. (Barcelona 2009 yılını 6 kupa ile tamamladı) Inter bu sezon yarıştığı kulvarlar içinde sadece Süper Kupa'yı müzesine götüremedi. (Atletico Madrid'e 2-0 yenildiler)

Inter'in Mazembe karşısında 17. dakikada 2. golünü atan Samuel Eto'o tarihe geçti. Kamerunlu golcü attığı bu golle 2010 yılı içinde mücadele ettiği 7 kulvarın tamamında gol atma başarısı göstermiş oldu. Eto'o aynı zamanda bu turnuvadaki en iyi futbolcuya verilen 'Altın Top' ödülünü de kazandı. Bunun karşılığında aldığı hediye ise kocaman bir anahtar oldu :)

Eto'onun rekorundan çok su şişeleri olan poşetlerle yaptığı gol sevinci uzun süre konuşuluacak gibi...


Related Posts with Thumbnails