18.12.2010

Beşiktaş Turu Geçerse Eğer...

...ve Aris de bir sürprize imza atarak Manchester City'i elerse Avrupa Ligi 3. turunda Beşiktaş'ı Selanik deplasmanında böyle bir atmosfer karşılayacak.

Fotoğraf 16 Aralık'ta oynanan ve Aris'in 2-0 kazanarak gruptan çıktığı Rosenborg maçında çekildi. Çeyrek finale yükselme maçında ve eğer bir de rövanş maçı olursa Beşiktaş'a karşı bu atmosferin daha fazlası olacağı kesin.

Dipnot olarak şunu da söylemekte yarar var. Aris'in ezeli rakibi PAOK ile Beşiktaş tribünleri arasında sıkı bir dostluk var. Bu sene Fenerbahçe ile PAOK, Avrupa Ligi play-off turunda eşleştiği zaman Beşiktaş taraftarları Kadıköy'e gelerek PAOK takımına destek vermişti. Olası bir Aris-Beşiktaş eşleşmesinde PAOK taraftarları da aynı şekilde desteklerini esirgemeyecektir muhakkak.

Avrupa Ligi 2. Tur Eşleşmeleri!


Ülkemizi Avrupa'da temsil eden tek takım olan Beşiktaş'ın da mücadele ettiği Avrupa Ligi'nde 2. tur eşleşmeleri belli oldu. Avrupa Ligi'nde gruplarını lider bitiren 12 takım ve Şampiyonlar Ligi gruplarında 3. ler arasında en çok puan toplayan 4 takım 1.torbada yer alırken, Avrupa Ligi'nde gruplarını 2. sırada bitiren 12 takım ile Şampiyonlar Ligi gruplarında 3.ler arasında en az puan toplayan 4 takım 2. torbada yer aldı.

Avrupa Ligi'nde ilk maçlar 17 Şubat'ta rövanş maçları ise 24 Şubat'ta oynanacak. Avrupa Ligi'nde 2. tur eşleşmelerinin yanı sıra olası 3. tur eşleşmeleri de belli oldu. Beşiktaş bu turda Dinamo Kiev'i elediği takdirde Aris - Manchester City eşleşmesinin galibi ile oynayacak. Diğer olası 3. tur eşleşmeleri ise şu şekilde;

BENFICA - STUTTGART vs BATE - PARIS SAINT GERMAIN
RUBIN KAZAN - TWENTE vs YOUNG BOYS - ZENIT
PAOK - CSKA MOSKOVA vs SEVILLA - PORTO
LILLE - PSV EINDHOVEN vs RANGERS - SPORTING LIZBON
METALIST - LEVERKUSEN vs NAPOLI - VILLARREAL
ANDERLECHT - AJAX vs BASEL - SPARTAK MOSKOVA
SPARTA PRAG - LIVERPOOL vs LECH POZNAN - BRAGA

17.12.2010

Şampiyonlar Ligi 2. Tur Eşleşmeleri!


UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2. tur kura çekimi İsviçre'nin Nyon kentinde yapıldı. Birbirinden zorlu 8 eşleşme de takımlar adlarını çeyrek finale yazdırmak için mücadele edecek. İlk maçlar 15-16 Şubat'ta rövanş maçları ise 22-23 Şubat'ta oynanacak.

Geçen sezon finalde karşı karşıya gelen Bayern Münih ve Inter bu sefer 2. turda eşleşti. Son şampiyon Inter, A grubunda Tottenham'ın arkasında yer alarak kura çekimine 2. torbadan katılmıştı. Benitez ile beraber geçen sezonki görüntüsünden uzak olan Inter, Robben'in yokluğunda geçen sezonu aratan Bayern Münih... Benim favorim Alman temsilcisi.

Barcelona-Arsenal eşleşmesi de 2. turda daha önce finalde karşı karşıya gelen 2 takımın eşleştiği diğer bir mücadele olacak. 17 Mayıs 2006'da finalde karşılaşan bu 2 takımın eşleşmesinden galip gelen taraf 2-1'lik skorla Barcelona olmuştu. Geçen sezon Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde eşleşen 2 ekipte turu geçen 2-2 ve 4-1'lik skorlarla yine Barcelona olmuştu. Messi, Nou Camp'taki rövanşta attığı 4 golle maça damgasını vurmuştu. Grupları Barcelona 14, Arsenal ise 18 golle tamamladı. Her 2 maçta da gole doyacağımız kesin gibi görünüyor. Xavi-Iniesta sakatlanmazsa Barcelona çeyrek finale çıkar.

Son 6 sezondur Şampiyonlar Ligi'ne 2. turda veda eden Real Madrid, bu sene bu şanssızlığını kırmak isteyecek. Topladığı 16 puanla bu sezon gruplarda en çok puan toplayan takım olan Real Madrid, belalısı Lyon ile eşleşti. Geçen sezon Real Madrid'i 2. turda eleyen Lyon, 2 kez gruplarda denk geldiği Real Madrid ile oynadığı son 6 maçın hiçbirini kaybetmedi, Fransa'daki maçların tamamını kazandı. Yine de Mourinho faktörü ve Lyon'un bu sezonki durumunu göze alırsak ibre Real Madrid'ten yana.

Son 3 sezonda 2 kez final oynayan İngiliz devi Manchester United, son Fransa şampiyonu Marsilya ile eşleşti. Rooney'in dönmesi ile Premier Lig'de de liderliğe yükselen Manchester United gruplarda kalesinde 482 dakika boyunca gol görmemişti. Marsilya ise Zilina deplasmanında aldığı 7-0'lık galibiyetle adından sıkça söz ettirmişti. 2 takım Şampiyonlar Ligi'nde bundan 11 sene önce gruplarda denk gelmiş, Manchester United 2-1, Marsilya ise 1-0'lık skorlarla evinde galip gelmişti. Geçen sezon çeyrek finalde B.Münih'e elenen M.United büyük bir sürpriz olmazsa üstüste 5. kez son 8'e kalır.

2. tura ilk yükselen Danimarta takımı olan ve son 16'ya kalan en zayıf takım olan Kopenhag, son Premier Lig şampiyonu Chelsea ile eşleşti. Son 7 resmi maçında sadece 1 galibiyet alan Chelsea için bu kura 'lokum' gibi gelmiştir eminim. Kendi liginde geride kalan 19 maçta en yakın rakibinin 19 puan önünde lider durumda olan Kopenhag için son 16'ya kalmak bile başlı başına bir başarı zaten. Chelsea önünde pek sürpriz yapacaklarına ihtimal vermiyorum.

Lucescu'nun geldiği 2004-2005 sezonundan itibaren ligde 5 şampiyonluğu bulunan Shaktar Donetsk bu sezon puan rekoru (15 puan) kırarak tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde son 16'ya kaldı ve Roma ile eşleşti. Bu 2 takım tarihlerinde ilk kez 4 sezon önce Şampiyonlar Ligi gruplarında eşleşmiş Roma ilk maçı 4-0 kazanmış, rövanş maçında ise 1-0 yenilmişti. Ligde bu sezon yine şampiyonluğa koşan Shaktar Donetsk'in Roma karşısında bir sürprize imza atıp çeyrek finale kalacağını düşünüyorum.

2. turda sürpriz yapmasını beklediğim diğer takım Tottenham Hotspur. Premier Lig'de 4 büyüklerden Liverpool'u geride bırakıp ilk kez Şampiyonla Ligi'ne kalan Tottenham, Inter'i geride bırakıp A grubunu attığı 18 gol ile lider tamamlamıştı. İngiliz ekibi 2. turda Milano şehrinin diğer köklü takımı Milan ile eşleşti. Özellikle takıma bu sezon katılan Ibrahimovic'in etkili performansı ve ligde 6 puan farkla zirvede yer alan Milan, Şampiyonlar Ligi'nde sadece Auxerre maçlarını kazanarak 8 puanla G grubunu Real Madrid'in arkasında 2. sırada tamamlamıştı. 2007'de şampiyon olan Milan o sezondan sonra Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale hiç kalamadı.

2. turun bana göre en denk eşleşmesi Valencia ile Schalke arasındaki eşleşme. Valencia C grubunda M.United'ın arkasından 2. olurken, Schalke ise ölüm grubunu (B grubu) Lyon ve Benfica'nın önünde 13 puanla lider tamamlamıştı. 3 sezon önce aynı grupta mücadele eden 2 takımın Almanya'daki karşılaşmasını Valencia 1-0 yenmiş, İspanya'daki maç ise 0-0 sona ermişti. Buna rağmen Schalke 8 puanla gruptan çıkmış sonraki turda da Porto'yu eleyerek çeyrek finale yükselmiş ama bu turda Barcelona'ya elenmişti. Valencia ise en son 2006-2007 sezonunda gruplardan çıkmış ve çeyrek finalde o sezonun finalisti Chelsea'ye elenmişti. 2 takımdan kim turu geçse sürpriz olmaz benim için ama yine de Schalke tecrübeli isimleri ile %51 bu turun favorisi...

Hafta Sonu Futbol

17 Aralık Cuma

20.00 Trabzonspor – Kardemir Karabük / LİG TV
21.30 Monchengladbach – Hamburg / TRT 3

18 Aralık Cumartesi
14.00 Altay – Adanaspor /TRT 1
14.00 Kayserispor – Bucaspor /DIGI
16.00 Gençlerbirliği – Bursaspor /LİG TV
16.30 E. Frankfurt – B. Dortmund /TRT 3
17.00 Antalyaspor – Ankaragücü /DİGİ 205
17.00 Arsenal – Stoke City /SPORMAX
19.00 Fenerbahçe – Sivasspor /LİG TV
19.00 Gaziantep BŞB – Diyarbakırspor /TRT 6
19.00 Inter – TP Mazembe /NTVSPOR
19.30 Liverpool – Fulham /SPORMAX
19.30 St. Pauli – Mainz /TRT 3
21.00 Espanyol – Barcelona /NTVSPOR
21.45 Milan – Roma / SPORMAX / TV 8
22.00 Paris Saint Germain – Monaco /KANAL A
23.00 Real Sociedad – Valencia /NTVSPOR

19 Aralık Pazar

13.30 Lazio – Udinese /TV 8
13.30 Orduspor – Denizlispor /TRT 1
14.00 Manisaspor – İstanbul Belediye /DİGİ
15.30 Blackpool – Tottenham /SPORMAX
16.00 Chievo – Juventus /TV 8
16.00 Konyaspor – Galatasaray /LİG TV
17.00 Kasımpaşa – Eskişehirspor /DIGI
18.00 Chelsea – Man. United /SPORMAX
18.00 Sochaux – Bordeaux /KANAL A
19.00 Beşiktaş – Gaziantepspor /LİG TV
19.00 Rizespor – Samsunspor /TRT 1
20.00 Malaga – A. Madrid /NTVSPOR
21.45 Sampdoria – Genoa /SPORMAX
22.00 Real Madrid – Sevilla /NTVSPOR
22.00 Marsilya – O. Lyon /KANAL A

20 Aralık Pazartesi

22.00 Man. City – Everton /SPORMAX

Avrupa'ya Erken Veda Eden Favori Takımlar!

UEFA'nın yeni aldığı karar ile bundan sonraki sezonlarda Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi gruplarındaki 6 maç da aynı hafta içerisinde oynanacak. Bu sezon son kez olmak üzere UEFA'nın bu 2 büyük turnuvasına 5.ve 6. maçlar farklı haftalarda oynanmıştı.

Bunun sonucunda ligimizde oynanan Beşiktaş-Bursaspor maçının ertelenmesi bile gündeme gelmişti. Nitekim Beşiktaş 2 Aralık Perşembe günü, Bursaspor ise 7 Aralık Salı günü Avrupa maçlarına çıkmıştı. Grupta iddiası kalmayan Bursaspor, Beşiktaş ile oynayacağı maçın Pazar 14.00'da oynanmasına itiraz etmemi ve 54 saat içinde 2 resmi maça çıkmıştı.

Şampiyonlar Ligi gruplarında son maçlar geçen hafta oynanırken hemen hemen tüm gruplarda favori takımlar gruplarında ilk 2'ye kalarak son 16'ya kaldı. Avrupa Ligi'nde ise dün gece ve bu gece oynanan maçlar sonrasında gruplarından çıkan toplam 24 takım belli oldu. Bu 24 takımın dışında kalan takımlar ise herkesi büyük şaşkınlığa uğrattı...


Geçen sezonun Avrupa Ligi şampiyonu Atletico Madrid, mücadele ettiği B grubunda Bayer Leverkusen ve Aris'in arkasından 3. olunca turnuvaya henüz gruplarda veda etti.

Leverkusen ile 2 maçta da 1-1 berabere kalan, grubun zayıf takımı Rosenborg'u her 2 maçta da deviren İspanyol ekibini yakan maç 1 Aralık'ta Vicento Calderon'da oynadığı Aris maçı oldu. Grubun 5. maçı öncesi 7 puanla 2. sırada olan Atletico Madrid'e bu maçta alacağı 1 puan bile yeterli olacaktı. 16. dakikada 2-1 önde olan Atletico Madrid, bitime 10 dakika kala yediği gol ile sahadan 3-2 mağlup ayrılmış ve aynı puanda olmasına rağmen ikili averajda Aris'in gerisine düşmüştü. Son maçta Aris evinde Rosenborg'a kaybetmeyince son şampiyon son 32'ye bile kalamadan elenmiş oldu.

A grubunda mücadele eden Juventus ise Avrupa Ligi tarihinde grupta oynadığı hiçbir maçı kaybetmeden elenen ilk takım oldu sanırım.

Geçen sezon Serie A'yı 7. bitiren ve son anda Avrupa vizesi alan Juventus, bu sezon ligde Milan'ın ardından 2. sırada yer alsa da Avrupa Ligi'nde 1 maç bile kazanamadan erken veda eden takımlar arasına adını yazdırdı. İtalyan ekibi grubun ilk maçında Polonya temsilcisi Lech Poznan'a karşı 2-0 geriden gelip 3-2 öne geçse de son dakikada yediği gol ile 2 puan kaybetmişti. Torino temsilcisi M.City'e karşı 2 maçta da 1-0 öne geçmesine rağmen sahadan 1-1'lik beraberlike ayrıldı.

Bundesliga'da fırtınalar estiren, ligde oynadığı 16 maçın 14'ünden galip ayrılan ve en yakın rakibine 11 puan fark atan Borussia Dormund da Avrupa Ligi'ne gruplarda veda eden takımlardan oldu.

PSG, Sevilla ve Karpaty Lyiv ile beraber J grubunda mücadele eden Nuri Şahinli Dortmund sadece Karpaty Lyiv maçlarını kazanırken, PSG ile 2 maçta da berabere kaldı. Sevilla ile oynadığı ilk maçı kaybeden Dortmund gruptaki son maçta tekrar Sevilla ile İspanya'da karşılaştı. Maç öncesinde Sevilla'nın 9, Dortmund'un ise 8 puanı vardı. Alman temsilcisi maçın 4. dakikasında son haftaların formda golcüsü Kagawa ile 1-0 öne geçse de Sevilla devreyi Romaric ve Kanoute'nin golleri ile 2-1 önde tamamladı. 49. dakikada Subotic'in attığı gol ile Dortmund tekrar beraberliği sağlasa da Dortmund 3. golü bulamayınca Avrupa Ligi'ne erken veda etti.

Edinson Cavani'nin attığı gol ile Napoli, Avrupa Ligi'ndeki İtalyan takımları içinde gruplardan çıkan tek takım oldu. Son maçlar öncesinde 4 puanı bulunan Napoli, San Paolo Stadı'nda 6 puanlı Steaua Bükreş'i konuk ederken, Arjantinli golcüsünün 90+3. dakikada attığı gol ile grubu Liverpool'un arkasından 2. sırada tamamladı.

Napoli dışında Avrupa Ligi'nde mücadele eden diğer 3 İtalyan takımı ise gruplarında 3. sırayı alarak Avrupa'ya erken veda etti. Juventus'u yukarıda ele almıştık.

Geçen sezonu 4. sırada bitiren Sampdoria, Şampiyonlar Ligi play-off turunda Werder Bremen'e elenip yoluna Avrupa Ligi'nde devam ederken, PSV, Metalist Kharkiv ve Debrecen ile birlikte I grubunda mücadele etti. PSV 14 puanla grubu lider bititirken, 2 sene önce Sampdoria'yı UEFA Kupası'nda eleyen Metalist Kharkiv, İtalyan ekibine karşı 2 maçta 4 puan toplayınca Sampdoria grubu 5 puanla 3. tamamladı.

Geçen sezonun Serie A 5.si Palermo ise play-off turunda Maribor'u eledikten sonra F grubunda CSKA Moskova, Sparta Prag ve Lozan takımları ile mücadele etti. İsviçre 2. liginde mücadele eden Lozan'dan 6 puan alan Palermo, Sparta Prag'a karşı sadece 1 puan alınca grubu 3. sırada bitirdi. CSKA Moskova grubu 16 puanla bititirken, grubun kader maçı olan 5. maçlarda Palermo 2 kez öne geçtiği maçta sahasında Sparta Prag ile 2-2 berabere kalınca Çek temsilcisi gruptan çıkmayı garantilemişti.

16.12.2010

Haftanın Fotoğrafı!

Bu haftadan itibaren blogda yeni birşey yapmaya karar verdim.

1 hafta boyunca Türkiye ve Avrupa'da oynanan maçlar içinde tribünlerden ya da maç içinden en ilginç fotoğrafı 'Haftanın fotoğrafı' olarak bloguma yayınlayacağım.

Maçların Cuma günü oynanmaya başlandığını düşünürsek, haftanın resmini koymak için en ideal gün tabii ki Perşembe gecesi oluyor.

Bu haftaki fotoğrafımız Trabzonspor'un deplasman taraftarı rekoru kırdığı Olimpiyat Stadı'ndan. Kendi sahasında deplasman taraftarı gibi duran İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un tribün grubu 'Bozbaykuşlar' biraz da 'İnci Sözlük'den esinlenerek çok güzel bir pankart açmış.

Trabzonspor'un 'Bize her yer Trabzon' sözüne yaptıkları göndermeyi de kendilerince uyarlamaları da burada yer verilmeye değer...

Quaresma, Bıraktığı Yerden Devam!


Quaresma, Beşiktaş forması ile son resmi golünü 29 Ağustos'ta ligde Karabükspor deplasmanında atmıştı.

30 Eylül'deki Rapid Wien maçının 31. dakikasında sakatlanan Portekizli yıldız yaklaşık 6 hafta sahalardan uzak kalmıştı. 8 Kasım'daki Kasımpaşa maçında sahalara dönen Quaresma, 12 gün sonra oynanan Konyaspor maçında yeniden sakatlanmış ve 1 aya yakın yine Beşiktaş formasından uzak kalmıştı.

Sakatlığı nedeni ile sadece Avrupa Ligi grubunda 2 maçta forma giyen ve eski takımı Porto'ya karşı forma giyemeyen Quaresma, grubun 6. maçında formasına yeniden kavuştu. Q7'nin öne eleme turunda Helsinki'ye deplasmanda attığı gole blogda yer vermiştik.

Plzen karşısında da fizik kurallarını alt üst eden Quaresma bu gece de Rapid Wien ağlarına attığı gollle adeta bıraktığım yerden devam ediyorum mesajı verdi.

Quaresma'nın yeniden sakatlanmaması ve bu tarzdaki gollerini izlemeye devam etmek dileği ile...

13.12.2010

2010 Yılının Bidonu 'Adriano'


Geçen hafta 'Catersport' radyosunun 2003 yılından beri 'Serie A'nın en kötü oyuncusu'na verdiği "Bidone D'Oro (Yılın Bidonu)" ödülü için aday olan 10 futbolcuyu yazmıştık.

İtalyan Catersport radyosunun internet üzerinden yaptığı oylama bugün sona erdi. Toplam 18.123 dinleyicinin verdiği oylar sonucunda '2010 yılının Bidonu' belli oldu.

Geçen hafta ki yazımda favorimin Adriano olduğunu belirtmiştim. Sene başında 5 milyon euro bonservis bedeli ile Roma'ya gelen Brezilyalı golcü bu sezon toplamda sadece 4 maçta 188 dakika forma giymişti.

Oyların &22.42'sini alan Adriano, 8. kez düzenlenen bu ödülü 3. kez kazanarak bu alanda tek olma özelliğini sürdürdü. 4064 oy alan Adriano'ya en yakın oy alan kişi ise 2323 oyla Juventus'un Brezilya asıllı İtalyan forveti Amauri oldu. Oyların %12.76'sını alan Amauri'nin ardından ise 1823 ile oyların %10.11'ini alan Ronaldinho 3. oldu.

Geçen sene bu ödülün sahibi olan Felipe Melo ise 1017 oy alarak 9. en çok oy alan oyuncu oldu. Bu arada bu oylamada kendine yer bulan 10 oyuncunun 6'sının Brezilyalı olduğunu ve 8. düzenlenen 'Yılın Bidonu' oylamasında 5. kez Brezilyalı oyuncuların 'Serie A'nın en kötü oyuncusu' seçildiğini belirtelim.

Oylama sonuçlarının tamamına ulaşmak isteyenler için 'Catersport' radyosunun bu konu ile alakalı linki; http://www.radio.rai.it/radio2/bidone/
Related Posts with Thumbnails