16.06.2009

Cantona'dan Tekme Yiyen Adam!


Batistuta ile beraber idollerimden biri olan futbolcudur Eric Cantona. Manu forması ile bir maçta yaşadığı olayı pek tasvip etmesem de Cantona'nın karakterini bildiğim için bunu es geçmek lazım diye düşünüyorum. Sonuçta Manu'nun George Best ile beraber en efsane 7 numaralı oyuncusu.
Bu olayda Cantona ile beraber başrol oyunculardan biri de şüphesiz tekmeyi yiyen taraftardı. Bu taraftarın açıklamasını serviste çalıştığım arkadaşlardan Alp, bulmuş ve kendi sitesine koymuş.
Kısaca özetlemek gerekirse Matthew Simmons isimli taraftar hala Cantona'dan hala nefret ettiğini açıklarken, taraftaların da kendisine nefret kustuğunu açıklamış.
Olay neydi? Bir Hatırlamak lazım.
1995 yılında bugüne değin bir çok olay çıkartan ve sansasyon yaratan ünlü sporcu belki de futbol yaşantısının en büyük, en bariz ve en belirgin hatasını 1995 senesinde Manchester’ın Crystal Palace’a karşı oynadığı maçta yaptı. Maç sırasında rakip takım oyuncusuna yaptığı sert müdahaleden ötürü kırmızı kart görüp oyundan atıldıktan sonra tünele doğru sırasında yerinden kalkıp parmaklıkları aşan ve Eric Cantona’ya bir şeyler söyleyen bir İngiliz ortaya çıktı. Fransız futbolcu söylenilenlere çok sinirlenmiş olsa gerek alt tribünlerin bulunduğu yere doğru koşarak Matthew Simmons adlı taraftara “uçan tekme” attı. Sadece İngiltere değil o anda maçı izleyen herkes adeta şoke olmuştu.

Kişilerin daha sonra alınan ifadelerinde Simmons sadece “Dışarı,dışarı,dışarı! Haydi Eric,yatak vakti geldi!” diye bağırdığını söylediyse de Eric holigan diye adlandırdığı Simmons’un kendisine “Seni gidi pis Fransız ***i! Ülkene geri dön pis Fransız!” dediğini iddia etmişti. İki haftalık hapis cezası 120 saat kamu yararına hizmete dönüştürülen Cantona aynı zamanda 9 ayda futboldan uzaklaştırılma almıştı.Kamuoyu ise Cantona davasında ikiye ayrılmıştı. Kimilerine göre basın tarafından kışkırtılan Cantona’nın sabrı taşmıştı. Kimilerine göreyse Cantona’da kişilik bozukluğu vardı. İngiliz yorumculardan biri bu olayı “içgüdüsel edanın getirmiş olduğu dürüst yargı süreci” diye adlandırarak ilginç bir değerlendirme yapıyordu.Hareket bütün dünyada olay olmuştu. Matthew Simmons’a koşarak attığı o ünlü uçan tekme İngiliz Basını tarafından “kung-fu kick” diye adlandırılmış ve bu olay spor tarihine simgesel bir hareket olarak geçmişti. Observer gazetesinin okuyucuları gelmiş geçmiş en çarpıcı spor olaylarına oy verirken bunların büyük bir bölümü de Cantona’nın ünlü tekmesine gitmişti. Observer’ın muhabirlerinden Duleep Allirajah, Cantona’ya futbol hayatın boyunca yaşadığın en iyi anı hangisi diye sorduğunda Cantona’nın cevabı şöyle olmuştu : “En iyi anı mı? Geçirdiğim çokça güzel zaman var ama sanırım ben Crystal Palace’taki maçta o holigana attığım tekmeyi tercih ediyorum” Tarihe geçen bu olay kuşkusuz tekme yiyen adam Simmons'u da ünlü yaptı hatta o bu işten az buz para kazanmadı. Ama bu işin en ilginç yanı fanatik İngiliz taraftarının bir Fransızı bu kadar sevmesi dünyada eşi benzeri olmayan bir olay olduğundan bu futbol vakasını her zaman ayrı bir yere koymak lazım.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails