26.10.2009

Efsanalere Saygı - Henrik Larsson

Efsane futbolcular bir bir veda ediyor yeşil sahalara. Yıllarca canlı izlediğimiz oyuncuların veda etmesi içini burkuyor insanın.

Geride bıraktığımız yaz Nedved'in veda kararından sonra çok üzülmüştüm. Keşke 1 sene daha oynasa, sonradan girsin 30 dakika oynasın ama veda etmesin istemiştim. Eylül ayının başında da Manchester United'ın unutlmaz isimlerinden Dwight Yorke futbolı bırakma kararı almıştı.

Geçtiğimiz günlerde ise Celtic forması ile efsane olmuş İsveçli yıldız Henrik Larsson futbola veda edeceğini açıkladı. Resmi veda tarihi olarak 1 Kasım'ı veren Larsson'un vedası hepimizi üzdü.

20 Eylül 1971'de Helsingborg'ta doğan Larsson futbolada bu şehrin takımı Hogaborg'ta başladı. İlk profesyonel maçına 17 yaşında çıkan İsveçli golcü 3 sezonda 74 maça çıkarken 23'te gol kaydetti. 92 yılında ülkenin en büyük kulüplerinden Helsingborg'a geçen Larsson 56 maçta 50 gol atarak büyük bir rekora imza attı ve 93 yazında Hollanda ekibi Feyennord'a transfer oldu.


İlk yurt dışı deneyimini yaşadığı Hollanda ekibinde 4 sene forma giyen Larsson toplamda 101 maça çıkarken 26 kezde gol sevinci yaşadı. Feyennord ile geçirdiği 4 sezonda lig şampiyonluğu yaşayamasada ilk 2 sezonunda Hollanda Kupası'nı kazanma başarısı gösterdiler.

Temmuz 1997'de 650.000 poundluk bedelle tüm kariyerini değiştirecek bir transfere imza attı. İskoç ekibi Celtic'e transfer olan Larsson hem bu kulübün ligde yıllarca süren Rangers hegomonyasına son verdi hem de Celtic gibi bir kulüpte efsane futbolcu olarak adını tarihe yazdırdı.

Tam 7 sezon Celtic'te top koşturdu Larsson. Bu 7 senenin 4'ünde (İlk geldiği sezon kazandıkları şampiyonluk ile üstüste 9 sezon şampiyonluk yaşayan Rangers'a dur dediler) İskoçya Ligi'ni kazandılar. İsveçli golcü zaman zaman sakatlıklar yaşasada her sezon neredeyse maç başına 1 gol ortalamasına yaklaşıyordu. 7 sezonun sonunda istatisklerde Celtic forması ile çıktığı 221 maçta 174 gol attığı yazılıyordu.

Celtic, 2003 sezonunda Uefa Kupası Finali'nde Mourinho'lu Porto'ya kaybetsede o sezon Larsson çıktığı 12 maçta 12 gol kaydederek büyük bir başarıya imza attı. Toplamda da Celtic ile çıktığı 58 Avrupa Kupası maçında 35 gole imza attı.

Celtic'ten sonraki durağı İspanyol devi Barcelona oldu Larsson'un. Burda geçirdiği 2 sezonda 33 kez ilk 11'de forma şansı bulurken 28kez de oyuna sonradan girdi. Pek fazla ilk 11 oyuncusu olarak yer bulamasada Şampiyonlar Ligi Finali'nde takımı 1-0 gerideyken oyuna sonradan girdi ve maçın kaderini değiştirdi. Larsson yaptığı 2 asist ile 14 yıl aradan sonra Barcelona'nın Kupa-1'i kazanmasını sağlıyordu.

33 yaşında transfer olduğu Barcelona'da geçirdiği 2 sezonda toplam 61 kez forma şansı giyen İsveçli golcü 17 gol kaydediyordu. Katalan ekibi ile sözleşmesi bittiğinde ise eski kulübü Helsingborg'a dönüyordu.


İsveç Ligi'nin ara verilmesini fırsat bilen Alex Ferguson, 36 yaşında olmasına rağmen tecrübeli golcüyü 2.5 aylığına kiralık olarak transfer ediyordu. Bu süre içinde ManU formasını 13 kez giyen Larsson sadece 3 gol kaydetsede hepsi birbirinden kritik gollerdi.


Helsingborg'a geri döndüğünde bıraktığı yerden devam eden golcü oyuncu son 3 sezonda çıktığı 83 maçta 44 gol kaydetti ve ilerlemiş yaşına rağmen hala ne kadar formda olduğunu gösterdi.


Ama her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi Larsson gibi futbol tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir futbolcununda kariyeri sona eriyor. İsveç'te liglerin biteceği Kasım ayının başında yeşil sahalardan tamamen ayrılıyor büyük golcü.

Yaşımız itibarı ile Maradona, Pele, Dalglish, Beckanbeuer, Van Basten gibi birçok yıldızı pek canlı izleyemediğim için futbola veda etmeleri sonrası milletin yaşadığı hüznü pek anlayamıyordum. Ama Larsson gibi Nedved gibi yıllarca canlı izlediğim futbolcuların kariyerlerini noktalamaları ile nasıl bir hüzün olduğunu şimdi idrak edebiliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails