17.12.2010

Avrupa'ya Erken Veda Eden Favori Takımlar!

UEFA'nın yeni aldığı karar ile bundan sonraki sezonlarda Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi gruplarındaki 6 maç da aynı hafta içerisinde oynanacak. Bu sezon son kez olmak üzere UEFA'nın bu 2 büyük turnuvasına 5.ve 6. maçlar farklı haftalarda oynanmıştı.

Bunun sonucunda ligimizde oynanan Beşiktaş-Bursaspor maçının ertelenmesi bile gündeme gelmişti. Nitekim Beşiktaş 2 Aralık Perşembe günü, Bursaspor ise 7 Aralık Salı günü Avrupa maçlarına çıkmıştı. Grupta iddiası kalmayan Bursaspor, Beşiktaş ile oynayacağı maçın Pazar 14.00'da oynanmasına itiraz etmemi ve 54 saat içinde 2 resmi maça çıkmıştı.

Şampiyonlar Ligi gruplarında son maçlar geçen hafta oynanırken hemen hemen tüm gruplarda favori takımlar gruplarında ilk 2'ye kalarak son 16'ya kaldı. Avrupa Ligi'nde ise dün gece ve bu gece oynanan maçlar sonrasında gruplarından çıkan toplam 24 takım belli oldu. Bu 24 takımın dışında kalan takımlar ise herkesi büyük şaşkınlığa uğrattı...


Geçen sezonun Avrupa Ligi şampiyonu Atletico Madrid, mücadele ettiği B grubunda Bayer Leverkusen ve Aris'in arkasından 3. olunca turnuvaya henüz gruplarda veda etti.

Leverkusen ile 2 maçta da 1-1 berabere kalan, grubun zayıf takımı Rosenborg'u her 2 maçta da deviren İspanyol ekibini yakan maç 1 Aralık'ta Vicento Calderon'da oynadığı Aris maçı oldu. Grubun 5. maçı öncesi 7 puanla 2. sırada olan Atletico Madrid'e bu maçta alacağı 1 puan bile yeterli olacaktı. 16. dakikada 2-1 önde olan Atletico Madrid, bitime 10 dakika kala yediği gol ile sahadan 3-2 mağlup ayrılmış ve aynı puanda olmasına rağmen ikili averajda Aris'in gerisine düşmüştü. Son maçta Aris evinde Rosenborg'a kaybetmeyince son şampiyon son 32'ye bile kalamadan elenmiş oldu.

A grubunda mücadele eden Juventus ise Avrupa Ligi tarihinde grupta oynadığı hiçbir maçı kaybetmeden elenen ilk takım oldu sanırım.

Geçen sezon Serie A'yı 7. bitiren ve son anda Avrupa vizesi alan Juventus, bu sezon ligde Milan'ın ardından 2. sırada yer alsa da Avrupa Ligi'nde 1 maç bile kazanamadan erken veda eden takımlar arasına adını yazdırdı. İtalyan ekibi grubun ilk maçında Polonya temsilcisi Lech Poznan'a karşı 2-0 geriden gelip 3-2 öne geçse de son dakikada yediği gol ile 2 puan kaybetmişti. Torino temsilcisi M.City'e karşı 2 maçta da 1-0 öne geçmesine rağmen sahadan 1-1'lik beraberlike ayrıldı.

Bundesliga'da fırtınalar estiren, ligde oynadığı 16 maçın 14'ünden galip ayrılan ve en yakın rakibine 11 puan fark atan Borussia Dormund da Avrupa Ligi'ne gruplarda veda eden takımlardan oldu.

PSG, Sevilla ve Karpaty Lyiv ile beraber J grubunda mücadele eden Nuri Şahinli Dortmund sadece Karpaty Lyiv maçlarını kazanırken, PSG ile 2 maçta da berabere kaldı. Sevilla ile oynadığı ilk maçı kaybeden Dortmund gruptaki son maçta tekrar Sevilla ile İspanya'da karşılaştı. Maç öncesinde Sevilla'nın 9, Dortmund'un ise 8 puanı vardı. Alman temsilcisi maçın 4. dakikasında son haftaların formda golcüsü Kagawa ile 1-0 öne geçse de Sevilla devreyi Romaric ve Kanoute'nin golleri ile 2-1 önde tamamladı. 49. dakikada Subotic'in attığı gol ile Dortmund tekrar beraberliği sağlasa da Dortmund 3. golü bulamayınca Avrupa Ligi'ne erken veda etti.

Edinson Cavani'nin attığı gol ile Napoli, Avrupa Ligi'ndeki İtalyan takımları içinde gruplardan çıkan tek takım oldu. Son maçlar öncesinde 4 puanı bulunan Napoli, San Paolo Stadı'nda 6 puanlı Steaua Bükreş'i konuk ederken, Arjantinli golcüsünün 90+3. dakikada attığı gol ile grubu Liverpool'un arkasından 2. sırada tamamladı.

Napoli dışında Avrupa Ligi'nde mücadele eden diğer 3 İtalyan takımı ise gruplarında 3. sırayı alarak Avrupa'ya erken veda etti. Juventus'u yukarıda ele almıştık.

Geçen sezonu 4. sırada bitiren Sampdoria, Şampiyonlar Ligi play-off turunda Werder Bremen'e elenip yoluna Avrupa Ligi'nde devam ederken, PSV, Metalist Kharkiv ve Debrecen ile birlikte I grubunda mücadele etti. PSV 14 puanla grubu lider bititirken, 2 sene önce Sampdoria'yı UEFA Kupası'nda eleyen Metalist Kharkiv, İtalyan ekibine karşı 2 maçta 4 puan toplayınca Sampdoria grubu 5 puanla 3. tamamladı.

Geçen sezonun Serie A 5.si Palermo ise play-off turunda Maribor'u eledikten sonra F grubunda CSKA Moskova, Sparta Prag ve Lozan takımları ile mücadele etti. İsviçre 2. liginde mücadele eden Lozan'dan 6 puan alan Palermo, Sparta Prag'a karşı sadece 1 puan alınca grubu 3. sırada bitirdi. CSKA Moskova grubu 16 puanla bititirken, grubun kader maçı olan 5. maçlarda Palermo 2 kez öne geçtiği maçta sahasında Sparta Prag ile 2-2 berabere kalınca Çek temsilcisi gruptan çıkmayı garantilemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails