25.05.2011

Küme Düşen 2 Takım UEFA Avrupa Ligi'nde!


İngiltere Premier Lig'in son haftası muhteşem bir ligde kalma savaşına dönüştü. Maçların başlama düdüğü ve bitiş düdüğü arasında geçen 2 saatte tam 14 kez son 2 sıradaki takımlar değişti. Maçlar bittiğinde West Ham United'tan sonra düşen diğer 2 takım Blackpool ve Birmingham oldu.

Bu 2 takım belki ligde kalamadı ama muhtemelen dünyanın hiçbir yerinde daha önce görülmemiş ve kolay kolayda görülemeyecek bir olaya imza attılar. Gelecek sezon Championship'te mücadele edecek olan Blackpool ve Birmingham aynı zamanda UEFA Avrupa Liginde'de İngiltere'yi temsil edecek.

27 Şubat 2011 tarihinde oynanan Lig Kupası finalinde Arsenal'i 89. dakikada Martins'in attığı golle 2-1 yenen Birmingham City, kupa kontenjanından Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazandı. Alex McLeish'in öğrencileri son hafta Tottenham'dan 90. dakikada gol yiyip sahadan 2-1 mağlup ayrılmasa averajla ligde kalmayı başaracaktı.

Bana göre bu sezon Premier Lig'in en renkli takımlarından olan Blackpool da son hafta Old Trafford'ta mucize peşinde koştu. Manchester United'ı yenmeleri halinde ligde kalacak olan turuncu-beyazlı ekip 4 sezon önce West Ham United'ın yaptığını yapmaya çok yaklaştı. 1-0 geriye düşmelerine rağmen 57. dakikada 2-1 öne geçen Blackpool sadece 6 dakika maçı önde götürürken üstüste yediği gollerle sahadan 4-2 mağlup ayrıldı ve ligden düştü.

UEFA'nın her sezon bir ülkeye verdiği fair-play kontenjanı ile o ülkenin en centilmen takımı ertesi sezon UEFA Avrupa Ligi'ne doğrudan katılıyor. Bu sezon da o kontenjan İngiltere'ye verildi ve gelecek sene İngiltere Avrupa Ligi'nde 4 takımla mücadele edecek.

Son hafta maçları öncesinde İngiltere'nin Fair-Play liginde zirvede Tottenham yer alıyordu. Tottenham lig sıralaması ile Avrupa Ligi'ne katıldığı için otomatikmen o hak 2. sırada olan Fulham'a geçmişti. Fulham son hafta Arsenal karşısında kırmızı kart görmezse ya da taraftarları olay çıkarmazsa gelecek sene Avrupa Ligi'nde mücadele etme hakkı kazanacaktı.

Arsenal karşısında 71. dakikayı 2-1 önde geçiren Fulham'da o dakika içinde Zamora'nın yerine Zoltan Gera oyuna girdi. Macaristanlı futbolcu oyuna girdikten 4 dakika sonra direkt kırmızı kart görünce Fulham'ın Avrupa hayalleri suya düştü ve Blackpool, Fair-Play liginde Fulham'ın üstüne çıkarak bu kontenjandan yararlanan takım oldu.

Belki de bu kaderin bir cilvesidir. Ligden düşmesine en çok üzüldüğüm takımlardan biri olan ve bu sezon neredeyse tüm maçlarında izletene keyif verdiren, oynadığı oyundan keyif alan Blackpool'u seneye umarım bir Türk takımı ile aynı grupta görebiliriz Avrupa Ligi'nde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails