4.08.2009

Xabi Alonso Real Madrid'te!

Real Madrid transfer bombalarına devam ediyor. Neredeyse 2 haftadır uğraşıyorlardı bu transferi tamamkamak için ve sonunda mutlu sona ulaştılar.

Aslında Liverpool'da elinde tutamayacağını biliyordu ve alternatif olarak Roma'dan Aquilani ile söz kestikleri de söyleniyordu. Liverpool'un bu kadar direnmesinin nedeni ise biraz daha fazla para kazanmakmış. Şöyle ki; Liverpool, Xabi Alonso'yu Real Sociedad'tan transfer ettiğinde sözleşmeye "Eğer 5 sene içinde bir takıma transfer olursa bonservis bedelinden Sociedad pay alır" maddesi koydurmuş. Tabi bu yüzdenin ne kadar olduğunu bilmiyorum ama görünen o ki o süre dolmuş ve Liverpool ile Real Madrid resmen Xabi Alonso'nun satışı konusunda anlaşmış.

Real Madrid bu transfer için Liverpool'a 30 milyon euro bonservis ücreti öderken bu sezon toplamda transfere harcadıkları para sırf bonservis bedelleri ile 250 milyon euro oldu:

Xabi Alonso (Liverpool - 30 milyon avro), Arbeloa (Liverpool - 4 milyon avro), Esteban Granero (Getafe - 4 milyon avro), Kaká (AC Milan - 65 milyon avro), Raúl Albiol (Valencia - 15 milyon avro), Cristiano Ronaldo (Manchester United - 96 milyon avro), Karim Benzema ( Lyon - 35 milyon avro)

25 Kasım 1981 yılında San Sebastian'ın güney bölgesi Tolosa'da dünyaya gelen Xabi Alonso futbola da San Sebastian bölgesinin takımı Real Sociedad'ta başladı. Babası Periko Alonso'da Sociedad'ın iyi olduğu zamanlarda 5 sezon forma giymiş ve ordan Barcelona'ya transfer olarak Katalan ekibinde de 3 sezonda 52 maça çıkmıştı.

18 yaşındayken Real Sociedad ile ilk sezonunda 6 maça çıkan Xabi Alonso ertesi sezon (2000-2001) tecrübe kazanması için İspanya 2.Lig takımı Eibar'a kiralandı. Eibar'da yarım sezonda 14 maçta oynadıktan sonra Ocak ayında tekrar Sociedad'a döndü. Toshack'ın Sociedad'a geçmesi ile hem ilk 11'e giren hemde sürpriz bir şekilde 19 yaşındayken kaptanlık verilen Xabi Alonso sezonun kalan kısmında 17 maça çıkarken kulübü ligi 14. sırada tamamladı.

Bir sonraki sezon takımı Alonso'nun etrafında kuran Toshack, Sociedad'a Nihat, Karpin, Kovacevic gibi isimleri takviye etmişti. Xabi Alonso o sezon ligde 30 maça çıkarken 3 gol kaydediyor Sociedad'ta ligi 13. sırada bitiriyordu.

2002-2003 senesi ise hem Real Sociedad için hemde Xabi Alonsı için müthiş ötesi bir şekilde geçiyordu. Sürpriz bir şekilde zirveyi zorlayan San Sebastian ekibi ligin 35. haftasında ligin en tepesinde yer alıyordu. 36. hafta iç sahadaki Valencia beraberliği, bir sonraki hafta deplasmanda Celta Vigo mağlubiyeti şampiyonluğun Real Madrid'e gitmesine sebep oluyordu. Her ne kadar ligi kazanamasalarda 22 yaşındaki bu genç kaptan Don Balon dergisi tarafından o sezon ligin en iyi İspanyol oyuncusu ödülüne layık oluyordu. Nihat'da o sezon attığı 23 golle Ronaldo'nun arından La Liga'nın en çok gol atan oyuncusu oluyordu.

2003-2004'te Sociedad ile ilk Şampiyonlar Ligi deneyiminide yaşayan Xabi Alonso o sezon 33 La Liga 8'de Devler Ligi maçına çıkarken ilk kez İspanya milli takımına çağrılıyor ve 2 kezde milli takım formasını giyiyordu hazırlık maçlarında.

2004-2005 sezonuna Euro 2004'te İspanya milli takım forması ile 2 maça çıkarak başlayan Xabi Alonso'nun takımına çocukluk arkadaşı Mikel Artera transfer oluyordu. Ama bu beraberlik çok kısa sürüyor ve Xabi Alonso, 20 Ağustos 2004'te 10.7 milyon pounda İngiliz ekibi Liverpool'un yeni İspanyol hocası Benitez tarafından transfer oluyordu.

Liverpool'daki ilk sezonunda Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu'da yaşayan İspanyol oyuncu Milan'a karşı ilk yarıyı 3-0 geride kapatan Liverpool'un muhteşem geri dönüşünde 3. golü de imza atıyordu. O gol aynı zamanda Xabi Alonso'nun Devler Liginde o sezon çıktığı 7 maçta attığı tek goldü. Ligde de 20'si ilk 11 olmak üzere 24 maça çıkan İspanyol oyuncu Kırmızılar'daki ilk sezonunu 3 gol 6 asist ile tamamlıyordu.

2005-2006 sezonunda Gerrard ile birlikte Liverpool orta sahasının değişilmez isimlerinden olan İspanyol oyuncu 35'i lig olmak üzere Liverpool ile 53 resmi maça çıkıyordu. Bu maçlarda 5 gol 7 asist ile oynayan Xabi Alonso'lu Liverpool FA Cup'u müzesine götürüyordu. 7 Ocak 2006'da Luton ile oynan kupa maçında son dakikada orta sahadan attığı gol ise hala hafızalardaki yerini koruyordu.

O sezon Liverpool'daki performansı ile İspanya'nın 2006 Dünya Kupası kadrosunda da yer alan Xabi Alonso, Dünya Kupası'nda 3 maçta 234 dakika forma bulurken Ukranya'ya karşı organizasyondaki tek golünü atıyordu. İspanya gruplardan lider olarak çıksa da 2. turda Fransa'ya 3-1 yenilerek eleniyordu.

2006-2007'de Liverpool Şampiyonlar Ligi finalinde yine Milan ile karşılaşırken bu sefer gülen taraf Inzaghi'nin golleri ile İtalyan ekibi oluyordu. O sezon Devler Ligi'nde Liverpool ile tüm maçlarda forma giyen Xabi Alonso ligde ise 32 maçta forma şansı buluyordu. Sezonu ise 51 maçta 4 gol 1 asist ile tamamlayan İspanyol oyuncu kaleye 68 şut çekiyordu.

8 Haziran 2007'de Liverpool ile 5 yıllık bir sözleşme imzalayan Xabi Alonso hem takıma Mascherano ile Lucas Leiva'nın katılması hemde ara ara geçirdiği sakatlıklar yüzünden o sezon toplamda sadece 26 maça çıkıyordu. Ligde 19 maçta 3 gol 2 asist yapan İspanyol oyuncu Devler Liginde ise 4 maçta forma giyiyordu.

2008 Avrupa Şampiyonu olan İspanya milli takımı ile şampiyonada 4 maçta forma giyebilen Xabi Alonso genelde oyuna sonradan girmiş ve toplamda 154 dakika forma şansı bulabilmişti.

Kırmızlar ile son sezonunda 27'si ilk 11 olmak üzere 33 Premier Lig maçına çıkan ve tekrar istikrarlı oyununu sürdüren Xabi Alonso, son haftalara kadar ligde şampiyonluk kovalayan takımının en önemli oyuncularından biri olmayı başardı. Devler Liginde'de 8 maça çıkan Alonso sezonun en güzel maçlarından biri olan 4-4'lük Chelsea maçında gol kaydetsede Liverpool, çeyrek finalde turnuvaya veda ediyordu. Toplamda sezonu 45 maçta 7 gol 8 asist ve 99 şut ile tamamlaya İspanyol oyuncu Liverpool kariyerini lig şampiyonluğu kazanamadan noktalıyordu.

Perez rüya 11'ini 3 kişi dışında resmiyete döktü. Ne diyelim hayılrı olsun. Henüz transfer sezonuda kapanmadı tabi.

Casillias - Sergio Ramos, Raul Albiol, Pepe, Marcelo - Ribery, David Silva, Xabi Alonso, Kaka - David Villa, Cristiano Ronaldo

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails