3.08.2009

Hayallerin Gerçeğe Dönüştüğü An!

Elano transferi diğer transferlere nazaran çok farklı benim gözümde. Bu sanki küçük bir çocuğun karnesinin hepsini pekiyi ile getirerek babasına göstermesi neticesinde bisiklet alması gibi, 2-3 yıldır maaş almayan bir işçinin maaşına %100 zam alması gibi, yıllarca çocuk sahibi olamayan bir çiftin çocuk sahibi olması gibi birşey.

Bunlarla ne alakası var demeyin aslında çok alakası var. O küçük çocuğunda, maaş alamayan işçininde, çocuğu olmayan çiftinde hayattaki en büyük hayalleridir bir üst paragrafta yazdıklarım. Yıllarca Elano'yu alsak diye yatıp kalkmadım ama M.City'ye transferi ve Kasım 2007'de (tarihi yanlış hatırlıyor olabilirim) Four-Four-Two dergisinde okuduğum röportajı ile hayranlığım başladı Elano'ya. Bir futbolseverin en büyük hayalide hayranı olduğu futbolcuyu tuttuğu takımda görmektir şüphesiz.

Belki Hagi transferi kadar büyük bir transfer olmayabilir G.Saray için, Hagi'nin gönlümüzdeki yeri her zaman bambaşka ama Hagi geldiği zaman sadece 10 yaşında olmam sebebi ile Hagi ile Elano transferlerindeki tepkilerim haliyle bambaşka oluyor.

ultrAslan'ın pankartında söylediği gibi Kewell, Baros, Rikjjard, Keita ve son olarak özellikle Shaktar Donetsk'teykden FM'de özel hayranlık duymaya başladığım "ah ulan şu G.Saray'da olacaktıki..." ile başlayan cümleler kurmama sebep olan Elano'nun transferinde büyük rol oynayan Haldun Üstünel'e sadece güvenerek yapacağı transferleri beklemek lazım.

1981 doğumlu Elano futbol kariyerine Sao Paolo altyapısında başlamıştı. 2001 senesinde Santos'a transfer olan ve ilk profesyonel deneyimini yaşayan Elano, Pele'nin de eski kulübü olan Brezilya kulübünde harika bir 4 sezon geçirmişti. Santos'ta o zamanlar Santos'tu yani. Elano'nun geldiği sezon şu an Chelsea'da oynayan Alex, bir sonraki sezon da Diego ile Robinho dahil olmuştu Santos'un kadrosuna.

Robinho geçenlerde Sky Sports'a bir açıklama yapmıştı Elano'nun Galatasaray'a transferi ile ilgili.

"Gitmesine çok üzüldüm. Yıllardır iyi arkadaştık. Kararı anlayabiliyorum ama onun Manchester City'nin yeni projesindeki önemli parçalardan biri olduğu söylenmişti. Onunla buluşmalarımızı, akşam yemeklerimizi çok özleyeceğim"

Bu arkadaşlıkların sadece M.City'deki günlerden olmadığı, Robinho'nun City'i tercih etmesinin nedenlerinden birinin Santos'taki en iyi arkadaşlarından biri olan Elano'nun M.City'de forma giymesinin olduğunu belirtelim.

Santos'la toplam 129 maça çıkan Elano 34 gole imza atmıştı. Özellikle Santos'taki son sezonunda (2004) harika bir performans göstererek 41 maçta 16 gol atan Brezilyalı yıldız kulübünün Brezilya Ligi'ni şampiyon kapamasında büyük rol oynuyordu. Bir önceki sezon Alex Chelsea'ye, Diego Werder Bremen'e giderken, o sezon Robinho Real Madrid'e gidiyordu. Elano ise kariyerine bambaşka bir yön vererek sürpriz bir şekilde Ukranya Ligi'ne Lucescu'nun takımı Shaktar Donetsk'e transfer oluyordu.

Shaktar Donetsk'te geçirdiği 3 sezonda 71 maçta forma giyen ve 21 gole imza atan Elano aynı zamanda Ukranya Liginden, Brezilya Milli takımına çağrılan ilk oyuncu oluyordu. Brezilyalı yıldızın tüm dünyada ses uyandıran performansı ise 3 Eylül 2006'da oynanan Brezilya - Arjantin maçında oluyordu. Bu hazırlık maçını Sambacılar 3-0 kazanırken, Elano attığı 2 golle yıldızlaşıyor ve bir anda herkesin ilgi odağı oluyordu.

2007 yazında Tayland'ın devrik lideri Thaksin Shinawatra M.City'i satın alması ile Elano'nun yolu Premier Lig'e düşüyordu. O sezon takımın başına ünlü hoca Sven Goran Erikkson getirilirken transfere büyük paralar harcanıyor ve Elano ile beraber, Martin Petrov, Geovanni, Bojinov, Corluka gibi isimler transfer ediliyordu.

Sezona harika bir start veren M.City ilk 17 maç sonunda 10 galibiyet (İçinde Manchester derbisi de olmak üzere ilk 7 iç saha maçının 7'sinide kazandılar) 3 beraberlik ve 33 puanla ilk 4 sıra içinde kalmayı başarmıştı ama sonrasında herşey istedikleri gibi gitmedi ve takım sezon sonunda ligi ancak 9. sırada bitirebildi. Brezilyalı yıldız Manchester City ile ilk golünü 29 Eylül 2007'de Newcastle United ağlarına attı. Ama ne gol. Alttaki video da o muhteşem frikik golüde mevcut. Yurtta canlı olarak izliyorduk o maçı ve arkadaşlarla 10 dakika kendimize gelememiştik.

Manchester City'deki ilk sezonunda 34 lig maçına çıkan ve sezonu 8 gol 8 asist ile tamamlayan Elano özellikle mesafe tanımaksızın çektiği şutlar ile dikkatleri çekiyordu. O sezon rakip kalelere 87 şut çeken Brezilyalı yıldız 37'sinde kaleyi buluyor ve o sezonu toplamda 39 maçta 19 gol ile tamamlıyordu.

Manchester'in Mavi takımında ki 2. ve son sezonuna ise harika bir start veren Elano ilk 2 lig maçında 3 gol kaydediyordu. Transfer sezonunun kapanmasına sayılı saatler kala eski takım arkadaşı Robinho'nun gelişi ve eski M.City'li oyuncu Shaun Wright-Philip'in o yaz takıma katılması Elano'nun ilk 11'deki yerini kaybetmesine neden oluyordu. Yinede o sezonu 21'i ilk 11 olmak üzere 28 Premier Lig maçında oynayarak tamamlayan Elano, Uefa Kupasında'da 8 maça çıkıyordu. Sezon bittiğinde ise Brezilyalı yıldızın istatistik hanesinde 8 gol 4 asist yazıyordu.

Arapların M.City'i Tayland'lı Thaksin Shinawatra'dan 2007-2008'te satın aldığında çok fazla flaş transfer yapamayan Manchester City, bu yaz ise Adebayor, Tevez, Santa Cruz transfeleri ile adeta gövde gösterisi yapıyordu.

Belki bu transfeler City'nin menajeri Mark Hughes'in dediği gibi Elano'nun sürekli ilk 11'de oynayamacak olmasına sebep oluyor ve Dunga'dan "2010 Dünya Kupası'na çağırmamı istiyorsan sürekli oynayabileceğin bir takıma git" uyarısını alan futbolcunun Türkiye'ye transferini kolaylaştıyordu. Transferin perde arkasında Arap şeyhlerinin kökenlerinin Türk olması ve Milan'ın 10 milyonluk teklifini reddederek "yabancıya gitmesin" düşüncesi ile daha az paraya Galatasaray'a vermesi ile Elano 7 milyon Euro'ya resmen G.Saray'lı oluyordu.

Brezilya forması ile Portekiz'e inanılmaz bir gol atan, başına geçtiği her frikik golü muhakkak gol tehlikesi olan, Brezilya milli takımı ile 42 maça çıkarak 13 gol kaydeden ve özellikle İngiltere Ligi'nde M.City maçlarını özel olarak onun için izlediğim Elano'nun transferi benim için bir düşün gerçek olması gibi birşey.

Hakan Şükür hayranı olması neden ile 9 numarayı isteyen ve imza töreninde efsane futbolcu Coşkun Özarı'nın elinden bu formayı teslim alan Elano, 3 yıl aradan sonra Sarı-Kırmızılı ekipte 9'u sırtına geçirecek ilk isim olurken, bize de yeni sezonda aşağıdakine benzer atacağı jeneriklik golleri beklemek kalıyor.

İlgili aramalar: spor - elano blumer show time - elano -


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails