14.05.2011

42 Yıl Sonra Gelen Zafer!

İngiltere'nin en prestijli kupası olan 'Federasyon Kupası'nda 2011 yılının şampiyonu bugün oynanan Manchester City - Stoke City final maçı sonucunda belli oldu.

İlk olarak 1871 yılında düzenlenmeye başlayan ve dünyanın en eski futbol organizasyonu olan FA Cup, 1915-1919 yılları arasında 1. Dünya Savaşı, 1939-1945 yılları arasında ise 2. Dünya Savaşı nedeni ile düzenlenemedi. Bu yılların dışında ise günümüze kadar her sene düzenlendi.

Bu kupa her ne kadar İngilizler'e özgü bir kupa olsa da Galler takımı Cardiff City (1927) bu kupayı müzesine götürdü; İskoç takımı Queens Park ise 2 kez (1984, 1985) bu organizasyonda final oynama başarısını gösterdi.

Manchester United 11 kezle bu kupayı en çok kazanan takım. 'Kırmızı Şeytanlar'ı 10 şampiyonlukla Arsenal, 8 şampiyonlukla Tottenham ve 7'şer şampiyonlukla Liverpool ile Everton takip ediyor.

Bugün oynanan final maçındaki takımlardan Manchester City bu kupada son şampiyonluğunu 1969 yılında finalde Leicester City'i 1-0 yenerek elde etmişti. Manchester şehrinin 'Mavi' renkli takımı son finalini de 1982'de Tottenham ile oynamış ve kupayı Lonrda temsilcisine kaptırmıştı.

Diğer finalistlerden Stoke City ise İngiltere'nin en eski 2. kulübü olmasına rağmen bu kupada ilk kez finale yükseldi. 1863 yılında kurulan Stoke City'nin en büyük başarısı 1972'de kazandıları 'Lig Kupası'.

Manchester City finale gelene kadar sırası ile Leicester City, Notts County, Aston Villa, Reading ve Manchester United'ı elerken Stoke City ise Cardiff, Wolverhampton, Brighton, West Ham United ve Bolton'u saf dışı bıraktı.

Wembley Stadı'nda 88.643 kişinin izlediği final maçının ilk yarısı 0-0 sona ererken maçın 74. dakikasında sahneye çıkan Yaya Toure attığı golle Manchester City'e şampiyonluğu getiriyordu. Yaya Toure yarı finalde de ezeli rakipleri Manchester United'ı 1-0 yendikleri maçta takımının tek golünü atan isim olmuştu.

Tam 42 yıl sonra 'Federasyon Kupası'nda şampiyonluğa ulaşan Manchester City bu kupayı 5. kez müzesine koymayı başardı. 19 Aralık 2009 tarihinde takımın başına geçen Roberto Mancini ise Manchester City ile ilk kupasını kazanmış oldu.

Bir önceki turda Bolton'u 5-0 ile eleyerek 'Federasyon kupası yarı finalleri tarihi'ndeki en farklı skoru elde eden Stoke City her ne kadar kupayı alamasa da finale kadar yükselmeerek büyük bir başarı elde etti.

Arap milyarderlerin takımı satın almasından sonra ligde şampiyonluk hedefleyen ve ezeli rakipleri United'ı geçmeye çalışan Manchester City her ne kadar bu sezon şampiyonluk yarışının içinde olamasa da ligi ilk 4 sıra içinde bitirmeyi garantileyerek Şampiyonlar ligine katılmaya hak kazandı.

'Parayla saadet olur' tezini Chelsea göstermiş ve Abramovich'ten sonra Premier Lig'de 3 kez şampiyonluk yaşamıştı. Bakalım ileyerleyen yıllarda Manchester City de Chelsea'nin başarabildiklerini başarıp bu tezi doğrulayan diğer bir takım olabilecek mi ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails