21.05.2011

UEFA Avrupa Ligi Finalinin İstatistiksel Analizi!

► 1997-1998 sezonundan itibaren tek maç üzerinden oynanan UEFA Kupası/Avrupa Ligi finalleri tarihinde 2. kez bir final maçında 2'den az gol atıldı. (1999-2000: Galatasaray 0-0 Arsenal)

► 2. kez UEFA Kupası/Avrupa Ligi'ni kazanan Porto, hem Kupa 1, hem de Kupa 2'yi en az 2 kez kazanan 5 takımdan biri oldu. Diğer 4 takım; Real Madrid, Inter, Liverpool ve Juventus.

► Avrupa Kupaları tarihinde 13. kez final maçında aynı ülkenin takımları mücadele etti. Bu alanda rekor 5 kez ile İtalyan takımlarına ait. İspanyol takımları 4 kez finalde eşleşirken, İngiliz takımları 2 kez, Alman takımları da 1 kez finalde karşı karşıya geldi.

► Porto, Avrupa Ligi'nde tam 14 galibiyet elde ederken tek sezonda Kupa-2'de en çok maç kazanma rekorunu da kırmış oldu.

► Bu sezon Avrupa Ligi'nde toplam 37 gol atan Porto, Avrupa kupaları tarihinde 1 sezonda en çok gol atan 2. takım oldu. (Barcelona 1999-2000 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde toplam 45 gol attı)

► Porto-Braga maçı Avrupa Kupası finallerinde birbirine en yakın 2 şehrin karşılaşması oldu. İki şehir arasındaki mesafe sadece 47 kilometre.

► Porto teknik direktörü Andre Villas-Boas Avrupa kupası kazanan en genç (33 yaş 213 gün) teknik direktör oldu. Bu alanda önceki rekor Gianluca Vialli'ye (33 yaş 303 gün) aitti.

► Braga, UEFA Kupası/Avrupa ligi finalleri tarihinde en düşük gol ortalaması ile finale yükselen takım oldu. Finale gelene kadar 8 maç oynayan Braga toplamda sadece 6 gol attı.

► Braga final maçı da dahil Avrupa Ligi'nde oynadığı 9 maçta kalesinde toplam 5 gol görürken hiçbir maçta 2'den fazla gol yemedi.

► Porto-Braga finali ile birlikte Portekiz takımları Avrupa kupalarında 2. kez birbirlerine rakip oldu. İlk eşleşmeleri ise yine bu sezon ki Benfica-Braga yarı final eşleşmesiydi.

► Bu finalde forma giyen 3 futbolcu 2005 yılında Sporting Lizbon'un CSKA Moskova'ya kaybettiği UEFA finalinde Sporting Lizbon forması ile mücadele etmişti: Joao Moutinho (Porto), Miguel Garcia,Hugo Viana (Braga)

► Her 2 takımın maça çıkan ilk 11'inde toplam 9 Brezilyalı futbolcu yer aldı. Daha önceki rekor (6) Shaktar Donestk ile Werder Bremen'in oynadığı 2009 finalindeydi.

► Final maçında da boş geçmeyen Falcao, bu sezon Avrupa Ligi'nde forma giydiği 14 maçta 17 gol attı. Kolombiyalı golcü bu turnuvada 3 kez de hat-trick yaptı.

► Porto'da 2. sezonunu geçiren Kolombiyalı golcü Falcao, bu sezon Porto forması ile 42 resmi maçta forma giyerken rakip filelere 38 gol attı.

► Falcao, bu sezon Avrupa Ligi'nde attığı 17 golün 9'unu maçların ilk yarısında attı. Kolombiyalı golcü bu 17 golün 7'sini kafayla attı.

► Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası/Avrupa Ligi'nde toplamda 4. kez finalde mücadele eden Porto bu 4 finalin tamamından galibiyetle ayrıldı.

► Porto bu sezon toplam 57 resmi maç oynarken bu maçların 48'inde sahadan galip ayrıldı. 2'si Avrupa Ligi'nde olmak üzere toplamda sadece 4 kez yenilen Porto, 3'ü ligde olmak üzere 5 kez de berabere kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails