25.07.2011

'Copa America' 15. Kez Uruguay'ın Oldu!

Arjantin'in ev sahipliğini yaptığı ve 1 Temmuz'da oynanan Arjantin-Bolivya maçı ile başlayan 43. Copa America, 24 Temmuz gecesi oynanan Uruguay-Paraguay finali ile sona erdi.

Daha önce düzenlenen 42 turnuvada 14'er şampiyonluğu bulunan Arjantin ev sahibi olmanın avatajını kullanamayıp çeyrek finalde elenirken, Uruguay ise çeyrek finalde penaltılarla elediği Arjantin'den sonra yarı finalde Peru'yu 2-0, finalde de Paraguy'ı 3-0 yenerek toplada 15. Copa America şampiyonluğuna ulaştı.

Bu turnuvadan önce elde ettiği 14 şampiyonluğun 7'sini ülkesinde 7'sini başka ülkelerde kazanan Uruguay, toplamda 8. kez başka ülkelede düzenlenen Copa America'da şampiyonluğa ulaşırken bu 8 şampiyonluğun 3'ünü Arjantin'de yaşadı.

A grubunda yer alan Arjantin ilk 2 maçını beraberlikle tamamlayınca gruptan çıkma şansını zora sokmuştu. Gruptaki son maçında 'Gold Cup' nedeni ile yedek ağırlıklı bir kadro ile gelen Kosta Rika'yı 2-0 yenen Arjantin çeyrek finalde turnuvaya veda etti.

Bu turnuva ile birlikte 9. kez Copa America'ya ev sahipliği yapan Arjantin, daha önce ev sahibi olduğu 8 turnuvada 6 şampiyonluk yaşarken, 1'inde finalde kaybetmiş, diğerinde ise turnuvayı 4. sırada tamamlamıştı. '2011 Copa America' Arjantin'in ev sahibi olduğu turnuvalar içinde en kötü derecesini yaptığı turnuva oldu.

Arjantin'le beraber turnuvanın en favori ülkelerinden biri olan ve son 6 turnuvada 5 kez oynayıp 4 kez şampiyon olan Brezilya da turnuvaya erken veda eden takımlardan oldu. Arjantin gibi ilk 2 maçında berabere kalan Sambacılar, son maçta Ekvador'u 4-2 yenince averajla grubunu lider bitirdi. Çeyrek finalde Paraguay'la eşleşen Brezilya normal süresi 0-0 sona eren maçta 4'te 0 penaltı atınca turnuvaya erken veda etti ezeli rakibi Arjantin gibi.

Bu seneki Copa America'da sadece Arjantin ve Brezilya değil, diğer favori ekipler de son 4'e kalamadılar. B grubunu 1. sırada bitiren Brezilya'nın yanı sıra A grubunu ve C grubunu 1. sırada tamamlayan Kolombiya ve Şili de çeyrek finalde elendiler.

Falcao, Teofilo, Guarin, Yepes gibi yıldız isimlere sahip olan Kolombiya, Arjantin'in önünde A grubunu lider tamamlamasına rağmen çeyrek finalde C grubunu 3. tamamlayan Peru'ya 2-0 yenilmekten kurtulamadı.

2010 Dünya Kupası'nda oynadığı futbolla herkesin beğenisini kazanan Şili ise C grubunu Uruguay'ın önünde lider tamamladı. Alexis Sanchez, Medel, Vidal, Matias Fernandez, Jimenez gibi isimleri kadrosunda bulunduran Şili ise çeyrek finalde B grubunu Brezilya'nın arkasından averajla 2. tamamlayan Venezeula'ya 2-1 yenilerek turnuvaya erken veda etti.

95 yıllık Copa America tarihinde sadece 2 kez (1939, 2001) hem Arjantin hem Brezilya yarı finale kalamadan turnuvaya veda etmişti. 1939'daki Copa America'yı Uruguay'ı yenen Peru kazanırken, 2001'de ise şampiyon Meksika'yı 1-0 yenen Kolombiya olmuştu.

2006 ve 2010 Dünya Kupası'nda hiç gol atamayan ve ülkesinde çok eleştirilen Messi, bu turnuvayı da gol atamadan tamamladı. (Barcelonalı yıldız 2007'deki Copa America'da 2 gol atmıştı) Messi'nin bu turnuvada iyi oynadığı tek maç 2 asist yaptığı 3-0 biten Kosta Rika maçı oldu.

Bu turnuvada hayal kırıklığı yaratan tek kişi Messi olmadı tabi. Turnuvanın yıldız adayları da kendilerini pek fazla gösteremedi. Brezilya'nın yeni Pele(!) adayı Neymar, Arjantinli Javier Pastore, Kolombiyalı Falcao, Paraguaylı Lucas Barrios, Şilili Alexis Sanchez performansları ile beklentilerin altında kaldı.

Almanya Bundesliga'da Hamburg forması giyen Perulu Guerrero ise neredeyse tek başına ülkesini sırtladı. Gruplarda attığı 2 golle ülkesine 4 puan kazandıran (Uruguay 1-1, Meksika 1-0) 28 yaşındaki golcü Peru'nun Venezuela'yı 4-1 yendiği 3.lük maçında hat-trick yaptı ve toplamda 5 golle turnuvayı gol kralı olarak tamamladı.

Uruguaylı Luis Suarez de turnuvanın öne çıkan yıldızlarından oldu. Devre arasında Liverpool'a geçmesine rağmen performansı düşmeyen golcü oyuncu Peru'ya karşı yarı finalde 2 gol atarken finalde de attığı tek golle turnuvayı 4 golle tamamladı.

Final maçına kadar durgun olan Forlan ise finalde attığı 2 golle milli takımda süren 13 maçlık gol orucunu sonlandırmış oldu. Napoli forması ile kariyerinin en iyi sezonunu geride bırakan Cavani ise yaşadığı sakatlık problemi nedeni yüzünden Copa America'da sadece 123 dakika sahada kaldı.

Bir sonraki Copa America 2015 yılında Brezilya'da düzenlenecek. Daha önce 4 kez ev sahibi olan ve 4'ünde de kupaya uzanan Brezilya 1 yıl ara ile ev sahipliğini yapacağı 2014 Dünya Kupası ve 2015 Copa America'yı müzesine koyacak mı göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails