29.07.2011

Sergio (Kun) Agüero Manchester City'de!

Açıkçası başlarda Kaka, Torres, Ibrahimovic gibi isimlerin zamanında Manchester City'e gitmeyi reddetmeleri nedeniyle Agüero'nun da İngiliz kulübüne gideceğine pek ihtimal vermiyordum.

Tamam, Robinho, Adebayor, Tevez, David Silva, Dzeko, Balotelli gibi isimlerin geride bıraktığımız senelerde Manchester City'e gelmeyi kabul etmiş olabilir ama Agüero'nun transferi düşük ihtimal gibi gelmişti bana hep.

Yaklaşık 1 ay önce Agüero'nun Atletico Madrid'ten ayrılması bekleniyordu. 03-4 gün önce Atletico Madrid'in ürünlerinin satıldığı mağazalardan Agüero malzemelerinin kaldırılması ile Arjantinli yıldızın takımdan ayrılması hemen hemen kesinleşmişti. 2 gün önce İngiliz medyası Agüero'nun İngiltere'de olduğu resimleri basına servis ederken aynı günün gecesinde Agüero resmi twitter hesabından Manchester City'e transfer olduğunu açıkladı.

Dün sağlık kontrolünden geçen Agüero'nun akşam saatlerinde resmi siteden transferinin bittiği açıklandı. Manchester City bu transfer için Atletico Madrid'e 45 milyon euro ödeyecek. Bu ücret bu yazın transfer sezonunda verilen en yüksek ücret.

2008-2009 sezonunda Arap şeyhleri tarafından satın alındıktan sonra her yaz transfer sezonunun en çok para harcayan kulübü olan Manchester City (2008-2009 sezonunda 122.5 milyon euro, 2009-2010 sezonunda 118.5 milyon euro, 2010-2011 sezonunda 143 milyon euro) bu yaz ise şimdiye kadar 65 milyon euro harcadı.

Agüero transferi ile Manchester City'nin kadrosundaki forvet sayısı 7'ye yükseldi. Adebayor, Dzeko, Santa Cruz, Balotelli, Tevez, Bellamy İngiliz ekibinin şu anda kadrosunda bulunan diğer forvet oyuncuları.

Tevez'in ayda en az 1 kere yaptığı 'Manchester'da mutsuzum, ayrılmak istiyorum' açıklaması genelde çark eder ve birkaç gün sonra tam zıttı bir açıklama gelirdi. Bu sefer öyle olmayacak ve Tevez ayrılacak gibi. Manchester City'nin de kal diye yalvaracak hali yok. Tevez ya Eto'o takası ile ya da minimum 40 milyon euroya Inter'in yolunu tutacak gibi.

Agüero'nun henüz 18 yaşındayken Atletico Madrid'e 23 milyon euroya geldiğini hesaba katarsak 43 milyon euroluk bonservis bedeli henüz 23 yaşında olmasına rağmen bu kadar tecrübeli bir oyuncu için hiç de abartılı bir ücret değil bana göre. Torres'in 58, Carrol'un 40 milyon euroya tranfer olduğunu düşünürsek Agüero'nun ücretini abartmamak gerek.

2 Haziran 1988 doğumlu olan ve Independiente alt yapısından yetişen Agüero henüz 15 yaşını dolduralı 35 gün olmuşken San Lorenzo'ya karşı ilk profesyonel maçına çıktı ve Arjantin liginde forma giyen en genç futbolcu ünvanının sahibi oldu. Arjantinli golcü ilk golünü ise 26 Kasım 2004'te Estudiantes'e attı.

Independiente'deki ilk 2 sezonunda 19 maçta forma giyen ve 5 gol atan Agüero, 2005-2006 sezonunda ise 36 maçta 18 gol attı ve Avrupa kulüplerinin dikkatini çekti ve henüz 18 yaşını bile doldurmamışken Mayıs 2006'da 23 milyon euroya Atletico Madrid'e transfer oldu.

Sezona Torres ve Mista'nın arkasında yedek olarak başlayan Agüero ilk 11'de başladığı ilk maç olan 17 Eylül 2006'daki Athletic Bilbao maçında Atletico Madrid forması ile ilk golünü attı. Kasım ayında Mista'yı kesip düzenli olarak ilk 11'de forma giyen Arjantinli oyuncu ligde tüm maçlarda forma giyerken (25'ine ilk 11'de başladı) sezonu 6 gol 3 asistle tamamladı.

Sezon sonunda Atletico Madrid'in kaptanı Torres Liverpool'a transfer olurken Villarreal'den transfer olan Forlan, Agüero'nun forvetteki yeni partneri oldu. Sezonu Madrid derbisi ile açan Atletico Madrid sahadan 2-1 mağlup ayrılırken Agüero'nun 1. dakikada attığı gol yeterli olmadı. Arjantinli golcü Madrid'te 4-2 kazandıkları Barcelona maçında da 2 gol attı.

O sezon ligde 37 maça çıkan Arjantinli golcü attığı 19 golle Guiza ve Luis Fabiano'dan sonra sezonun en golcü 3. oyuncusu olurken 7 asist yaptı ve partneri Forlan'ın ligde 16 gol atmasına katkıda bulundu. Ligi 4. tamamlayan Atletico Madrid, UEFA Kupası'nda ise 3. turda elendi. 6 maçta forma giyen ve 2'si Erciyesspor'a olmak üzere 5 gol atan Agüero, 3. tur ilk maçında Bolton deplasmanında 15. dakikada kırmızı görüp rövanşta oynayamayınca bir anlamda takımını yaktı. Agüero 2007-2008 sezonunu 9 sarı 3 kırmızı kartla tamamladı.

2008-2009 sezonunda Madrid derbisinde gol atamayan Agüero kendi sahalarında 4-3 kazandıkları uzun yıllar unutulmayacak Barcelona maçında 2 gol attı ki 2.si 89. dakikada geldi. Agüero ligde sadece 1 maçta oynamazken kalan 37 maçın 34'ünde ilk 11'de sahaya çıktı ve sezonu 17 gol 9 asist yaptı. Partneri Forlan'ın attığı 32 golle ligi yine 4. sırada tamamladılar. Şampiyonlar Ligi'nde ise 9 maçta 567 dakika sahada kalan Arjantinli golcü tamamı gruplarda olmak üzere 3 gol attı.

2009-2010 sezonunda lig hem Agüero için hem de Atletico Madrid için kötü geçti. Başkent ekibi 38 maçta 17 mağlubiyet alırken Agüero 24'ü ilk 11'de olmak üzere 31 maçta forma giydi ve 12 gol attı. Şampiyonlar Ligi play-off turunda Panathinaikos'a her 2 maçta da gol atan ve takımının gruplara kalmasında pay sahibi olan Agüero sadece 3 beraberlik aldıkları grup maçlarında ise sadece Chelsea ile 2-2 berabere kaldıkları maçta 2 gol atabildi.

Grubu 3. sırada tamamlayıp Avrupa Ligi'nde yoluna devam eden Atletico Madrid, sırasıyla Galatasaray, Sporting Lizbon, Valencia, Liverpool ve Fulham'ı geçerek şampiyon oldu. Forlan Avrupa Ligi'nde 8 maçta 6 golle oynarken Agüero da deplasmanda 2-2 berabere kalarak tur atladıkları Sporting Lizbon maçında 2 gol attı. Avrupa Ligi'nde 8 maçta forma giyen Agüero 1'i finalde Forlan'ın 116. dakikada attığı golde olmak üzere 4 de asist yaptı.

2010 Dünya Kupası'nın en iyi oyuncusu seçilen Forlan 2010-2011 sezonunda hayal kırıklığı yaratınca Agüero Atletico Madrid'te bireysel olarak en iyi sezonunu geçirdi. Sezonun ilk maçında Süper Kupa finalinde Inter'i 2-0 yendikleri maçta 1 gol atan Agüero, ligde de 32 maçta forma giydi ve 20 gol attı. İspanya Kral Kupası'nda 4 maçta 3 gol atan Arjantinli yıldız Avrupa Ligi'nde de 4 maçta 3 gol attı. Forlan sezonu 32 maçta 8 golle tamamlarken Atletico Madrid ligi ancak 7. sırada bitirdi.

Agüero milli takıma ilk olarak Atletico Madrid'e transfer olduktan 1.5 ay sonra İngiltere'de Brezilya ile oynanan hazırlık maçında çağrıldı. İlk milli formayı 3 Eylül 2006'da giyen genç golcü geride kalan 5 sezonda Arjantin forması ile 30 maça çıkarken 13 de gol attı.

2007'de Arjantin şampiyon olduğu U-20 Dünya Kupası'nda da forma giyen Agüero attığı 6 golle turnuvayı gol kralı olarak tamamlarken aynı zamanda turunuvanın en iyi futbolcusu seçildi. Bir sonraki sezon ise Pekin Olimpiyatları'nda Messi, Di Maria, Lavezzi gibi isimlerle forma giyen Agüero yarı finalde 3-0 yendikleri Brezilya maçında attığı 2 golle takımını finale taşırken finalde Di Maria'nın attığı gol ile şampiyon Arjantin oldu.

2010'da Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası, Agüero'nun forma giydiği ilk Dünya Kupası oldu. Gruptaki ilk maçta forma giymeyen golcü oyuncu Yunanistan'a karşı 75, Güney Kore'ye karşı ise 16 dakika sahada kaldı. Damadına torpil yapmayan Maradona, Agüero'yu 2. turdaki Meksika maçında oynatmazke çeyrek finalde 4-0 yenildikleri Almanya maçında ise 16 dakika sahada tuttu.

Son olarak ülkesinin ev sahibi olduğu Copa America'da forma giyen Agüero turnuvanın açılış maçında Bolivya'ya 1, grubun son maçında da Kosta Rika'ya 2 gol atarak Arjantin'i çeyrek finale taşıdı. Çeyrek final maçında ide 83 dakika sahada kalmasına rağmen gol atma başarısı gösteremedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails