4.04.2011

Bu Bir 'Andre Villas Boas' Yapımıdır!

Geride bıraktığımız haftasonu Portekiz liginde çok önemli bir karşılaşma vardı. Ev sahibi Benfica için bu maç belki şampiyonluk yolunda çok kritik bir maç değildi ama deplasman ekibi Porto için yendiği takdirde şampiyonluğunu ilan edeceği bir maçtı.

24 kez şampiyon olarak 32 şampiyonluğu bulunan Benfica'nın ardından Portekiz liginde en çok şampiyonluk yaşayan takım olan Porto son 8 yılda da 6 şampiyonluk yaşarak büyük bir başarıya imza attı.

Diğer 2 şampiyonluğu da Benfica'ya kapıtran Porto özellikle geçen sezon Braga'nın da gerisine düşerek ligi 3. bitirip Şampiyonlar Ligi'ne bile katılamayınca takımı 2006'dan beri çalıştıran ve Porto'yu 3 kez şampiyon yapan 64 yaşındaki Jesualdo Ferreira ile yollar ayrıldı. Yerine Porto'yu çalıştırdığı dönemde Jose Mourinho'nun yardımcılığını da yapmış Andre Villas Boas göreve getirildi.

Henüz 33 yaşında olan Boas birçok açıdan Mourinho ile benzerlikte gösteriyor. Pek karlak bir futbolculuk geçmişi yok. Mourinho gibi Bobby Robson'un yanında pişmiş bir teknik direktör. Mourinho gibi Robson'un tercümanlığını yapmadı ama başka ülkelere gidip maçları takip ederek sürekli bilgi alışverişinde oldu. 2009 yazına kadar da hem Porto, hem Chelsea, hem de Inter Milan'da Mourinho'nun yardımcı antrenörlerinden biri oldu.

Ekim 2009'da ilk kulüp teknik direktörlük deneyimini Academica ile yaşayan genç teknik adam ligin son sırasındayken aldığı Academica ile sezonu düşme hattının 10 puan üstünde 10. sırada
olarak tamamladı.

2 Haziran 2010'da Porto'nun başına geçen Boas ilk resmi maçında Portekiz Süper Kupası'nda Benfica'yı 2-0 mağlup ederek sezona harika bir giriş yaptı ve devamınıda şu güne kadar getirdi.

Benfica maçına çıkana kadar ligde oynadığı 24 maçta sadece 2 beraberlik aldı ve hiç yenilgi yüzü görmedi. Ezeli rakibi Benfica'yı hem de Benfica'nın sahasında 2-1 yenerek ligin bitimine 5 hafta kala Benfica'nın 16 puan önünde şampiyonluğunu ilan etti. Ligde iç sahada oynadığı 13 maçın tamamından galip ayrıldı.

Her ne kadar uzun yıllar sona Porto ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmese de Avrupa Ligi'nin açık ara favorisi olarak Portekiz ekibi gösteriliyor. Beşiktaş'ın da yer aldığı L grubundan 5 galibiyet 1 beraberlikle çıkan Porto, son 32'de Sevilla'yı son 16'da ise CSKA Moskova'yı eleyerek bu kupada ne kadar favori olduğunu bir kez daha ispatlamıştı.

Geçen sezon kabus gibi bir sezon geçiren Porto, 'Yeni Mourinho' olarak adlandırılan Boas'ın önderliğinde bu sezon başarıdan başarıya koşuyor. Porto'yu şampiyon yapan en genç 3. teknik direktör olarak tarihe geçen Bosa'ya şimdiden Liverpool ve Juventus gibi kulüpler merceğina aldı bile.


Bu arada yukarıdaki resim de Benfica-Porto maçının en ilginç karelerinden biri. Maç sonunda resmen şampiyonluğunu ilan eden Portolu futbolcular maçtan sonra şampiyonluk turu atıyorlar Estadio da Luz Stadyumu'nun çimlerinde.

Portolu futbolcuların şampiyonluğu kutlamak hakları ama Benficalı yöneticiler daha fazla buna dayanamarak stadyumun ışıklarını kapatıyor. Portolu futbolcular ise hiçbişey olmamış gibi onları çeken kameraların ışıkları ve Estadio da Luz Stadyumu'ndaki reklam panolarının ışıkları ile şampiyonluk sevinçlerini kesmiyor.

Aşağıdaki videoda stadyumların ışıklarının kapandığı an gayet komik :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails