1.07.2011

'Copa America 2011' Başlıyor!

İlki 1916 yılında yapılan, Güney Amerika kıtasında yer alan 10 ülke ve kıta dışından özel davetle gelen 2 ülkenin katılımıyla düzenlenen 'Copa America'nın 43.sü yarın gece oynanacak olan Arjantin-Bolivya maçı ile resmen başlıyor.

Bu sene Arjantin'in ev sahipliği yapacağı turnuvaya kıta dışından Meksika ve Japonya çağrılmıştı ancak birkaç ay önce Japonya'da meydana gelen büyük deprem nedeni ile Japonya bu turnuvaya gelmekten vazgeçti ve yerine Kosta Rika 'Copa America'ya davet edildi.

Bu kupada 8. kez mücadele edecek olan Meksika 1993 yılından beri her turnuvaya davet edildi. 1 hafta önce 'Gold Cup' şampiyonu olan Meksika 'Copa America'da 2 kez finale kadar yükselmesine rağmen şampiyon olamadı.

Daha önce 1997, 2001 ve 2004'te bu turnuvada boy gösteren Kosta Rika'nın ise en büyük başarısı 2 kez çeyrek finale yükselmesi oldu. Orta Amerika kıta temsilcisi geçen hafta tamamlanan Gold Cup'ta çeyrek finalde Honduras'a penaltularla elenmişti.

En son 1987 yılında Copa America'ya ev sahipliği yapan Arjantin 14 yıl aradan sonra yeniden bu turnuvada ev sahibi olarak yer alıcak ve bu nedenle de turnuvanın en büyük favorisi. Toplamda 9. kez ile 'Copa America'ya en çok ev sahipliği yapan ülke olan Arjantin daha önce 8 kez ev sahibi olduğu turnuvalarda tam 6 kez şampiyon oldu. 1'inde finalde Uruguay'a kaybetti, diğerinde ise kupayı 4. sırada tamamladı.

Arjantin ve Uruguay toplamda 14'er kez ile 'Copa America'yı en çok kazanan ülkeler. 7 kez 'Copa America'ya ev sahipliği yapan Uruguay bunların tamamında şampiyon oldu. Bu 2 ülkeyi 8 şampiyonlukla Brezilya takip ediyor. Paraguay ve Peru'nun 2'şer, Kolombiya ve Bolivya'nın ise 1'er şampiyonluğu bulunuyor.

Copa America'nın son 9 turnuvasında ezici bir Brezilya ve Arjantin dominantlığı var. Son 9 finalin 8'inde bu 2 ülkeden en az 1'i yer aldı hatta 3'ünde Brezilya-Arjantin finali oldu. Bu 2 takımın karşı karşıya geldiği son final ise 2007'de Venezuela'nın ev sahibi olduğu son 'Copa America'da oldu.

Her ne kadar Brezilya şampiyonluk sayısında Arjantin ve Uruguay'ı n çok gerisinde olsa da son 5 turnuvanın 4'ünü şampiyon olarak tamamladı. Son 6 turnuvanın 5'inde de finale kalmayı başardı. Brezilya'nın son 4 şampiyonluğundan 2'sini son 2 turnuvada Arjantin'i finalde yenerek aldığını da belirtelim.

2007'deki turnuvanın yıldızı 6 gol atan ve o turnuvanın gol kralı da olan Robinho olmuştu. 5 gol atan Arjantinli Riquelme, 4 gol atan Meksikalı Nery Castillo o turnuvada öne çıkan isimler olmuştu. Messi ise her zamanki gibi beklentilerin altında kalmıştı ulusal takımda.

Bu turnuvanın ise yıldız adayları oldukça fazla olacak gibi. Bunların en başında ise tüm dünyanın peşinden koştuğu 19 yaşındaki Neymar geliyor. 2010 Dünya Kupası kadrosunda yer alamayan Brezilyalı Pato'nun da ilk büyük turnuvası olacak bu kupa.

Barcelona'da her sezonu muazzam geçirmesine rağmen aynı performansı bir türlü Arjantin forması ile gerçekleştiremeyen hatta geçen yaz Dünya Kupası'ndan sonra baya eleştirilen Messi'nin de ülkesi adına en sonunda bir patlama yapması olası duruyor. Tevez, Agüero, Higuain gibi golcülerin yanı sıra Palermo'da forma giyen 21 yaşındaki Pastore'nin bu turnuvada neler yapacağını herkes çok merak ediyor.

Manchester City'e mi gidecek yoksa Udinese'de mi kalacak söylentileri bitmeyen Şilinin 22 yaşındaki yıldızı Alexis Sanchez, Dünya Kupası'ndaki performansına yakın bir performans sergilerse ülkesini bu turnuvada baya yukarılara taşıyacak gibi gözüküyor.

Geçen sezon Porto forması ile kırılmadık rekor bırakmayan Radamel Falcao da ülkesi Kolombiya'nın bu turnuvadaki en büyük kozu olacak. 28 milli maçta sadece 7 golü bulunan 25 yaşındaki golcünün yanı sıra Porto'dan takım arkadaşı da olan Guarin bu turnuvada öne çıkan isimlerden olabilir. Bir dönem Trabzonspor forması giyen daha sonra Arjantin'e kaçıp yarım sezonda Racing forması ile 11 gol atan Teofilo'ya da dikkat.

Galatasaray'a gidecek mi gitmiyecek mi söylentileri bitmek bilmeyen Muslera'yı Uruguay'ın kalesinde farklı gözlerle izleyeceğiz bu turnuvada. Son Dünya Kupası'nın en iyi futbolcusu seçilen Forlan, Napoli forması ile kariyerinin en iyi sezonunu geçiren Cavani ve devre arasında Liverpool'a transfer olan Luis Suarez Uruguay'ın bu turnuvada yıldız olacak isimleri.

Paraguay ise Dünya Kupası'nda olduğu gibi yine etkili hücum silahları ile iş yapmaya çalışacak bu turnuvada. Dortmund forması giyen Lucas Barrios, emektar golcü Roque Santa Cruz ve geçen sezon La Liga'da Hercules forması giyen Nelson Valdez Paraguay'ın en büyük kozları olacak.

Geçen hafta Gold Cup şampiyonu olan Meksika o turnuvanın yorgunluğunu yaşayacak muhtemelen. Manchester Unitedla harika geçen bir sezonun ardından Gold Cup'ta da hem gol kralı olup hem de 'En iyi futbolcu' seçilen Javi Hernandez'in kadroda olmaması büyük bir kayıp. 22 yaşındaki Giovani Dos Santos genç ağırlıklı kadroya abilik yapıcak gibi gözüküyor bu turnuvada.

Copa America'da Türkiye'de forma giyen ya da gelecek sezon Türkiye'de forma giyecek olan 5 oyuncuyu izleme şansı bulacağız. Fenerbahçe'de forma giyen Andres Dos Santos'u Brezilya, Diego Lugano'yu ise Uruguay ile bu turnuvada göreceğiz. Samsunspor'un Botafogo'dan transfer ettiği Arevalo Rios da Lugano ile birlikte Uruguay'ın başarısı için ter dökecek Kayserispor forması giyen Santana, Paraguay, Sivasspor forması giyen Pedriel de Bolivya ile 'Copa America'da boy gösterecek.

'Copa America 2011' 2 Temmuz Cumartesi TSİ ile gece 03.45'te oynanacak Arjantin-Bolivya maçı ile başlayacak ve tam 3 hafta sürecek. 24 Temmuz Pazar gecesi TSİ ile 22.00'da oynanacak finak müsabakası ile şampiyon belli olacak.

Son bir dipnot olarak Türkiye içinde maçların yayın hakkını A Haber'in aldığını belirterek yazıyı sonlandıralım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails