2.02.2011

Son Gün Transferleri!

Her transfer döneminde olduğu gibi 2011'in 'ara transfer' döneminde de son günde birbiri ardında transfer bombaları patladı. Özellikle İngiltere'de Torres transferinin domino etkisi ile transfer piyasası allak bullak oldu, rekorlar kırıldı.

İngiltere ve bazı ülkelerde resmi transfer 31 Ocak günü 23.59'da sona ererken, Türkiye'nin de arasında bulunduğu birçok ülkede ara transfer dönemi 1 Şubat 17.00'da resmi olarak sona erdi.
Lafı pek uzatmadan son günün transfer bombalarına geçelim;

Chelsea 1.5 senedir peşinden koştuğu ve Abramovich'in en büyük rüyası olan Fernando Torres'i 58 milyon euro bonservis bedeli ile kadrosuna kattı. 'Kırmızı'lardan 'Maviler'e geçen İspanyol oyuncu ile 5.5 yıllık sözleşme imzalanırken bu süreçte Torres'in kendisine 52 milyon euro verilecek. Torres kendisine verilen 58 milyon euro ile C.Ronaldo (94 milyon euro), Zidane (75.8 milyon euro), Ibrahimovic (66 milyon euro), Kaka (65 milyon euro), ve Figo (61 milyon euro)'nun ardından 'dünyanın en pahalı 6. futbolcusu' oldu.

Steven Gerrard'tan sonra takımın en önemli oyuncusu Torres'i Chelsea'ye gönderen Liverpool, İspanyol golcünün boşluğunu Andy Carroll ve Luis Suarez ile doldurdu. Newcastle United forması ile son 1.5 sezonda 62 maçta 30 gol atan 22 yaşındaki Andy Carroll için Liverpool 42 milyon euroluk bir bonservis bedeli ödeyerek 'kulüp tarihinin en pahalı transferi' oldu. Ajax'la 3.5 yılda 107 maçta 89 gol atan 23 yaşındaki Uruguaylı golcü için de Liverpool Hollanda ekibine 26.5 milyon euro ödedi.

Chelsea'nin son gün transfer bombası sadece Fernando Torres'le sınırlı kalmadı. Londra temsilcisi Benfica'nın 23 yaşındaki Brezilyalı stoperi David Luiz'i 25 milyon euro bonservis bedeli ile transfer etti. Son güne kadar sessiz kalan Abramovich son gün kesenin ağzını sonuna kadar açarak 80 milyon eurodan fazla meblağ ödedi transferlere.

Her zaman 'yaşlı takım' sıfatı yakıştırılan Milan, bu sıfatına uygun transfer yapmayı sürdürüyor. 25 Ocak günü B.Münih'in 33 yaşındaki orta saha oyuncusu Mark Van Bommel'i transfer eden Milan, transferin son gününde de savunmasını yaşlı bir oyuncu ile takviye etti. 8 senedir Juventus forması giyen 34 yaşındaki Legrottaglie artık Milan forması ile ter dökecek.

Almanya'da 31 Ocak'ı en hareketli geçiren kulüp Wolfsburg oldu. Bu sezon kötü günler geçiren Wolfsburg transferin son gününde Stoke City'den Tuncay Şanlı, 8 milyon euroya Leverkusen'in 26 yaşındaki golcüsü Patrick Helmes, 2 milyon euroya Asya Kupası'nda gol kralı olan Güney Koreli 21 yaşındaki golcü Koo-Ja-Choel ve Anderlecht'in 29 yaşındaki Çek orta saha oyuncusu Jan Polak'ı transfer etti.

2008'de transfer olduğu Juventus'ta 71 maçta sadece 17 gol atan Amauri kiralık olarak 2000-2003 yılları arasında oynadığı Parma'ya döndü. 30 yaşındaki Brezilya asıllı İtalyan oyuncunu 10 senede Serie A'da 240 maçta 62 gol attı.

Beklentileri karşılayamayan Amauri'yi Parma'ya gönderen Juventus son bir hamle ile son gün Cagliari'den Alessandro Matri'yi 15.5 milyon euroya kadrosuna kattı. Milan altyapısından yetişen 26 yaşındaki golcü Cagliari forması ile son 1.5 sezonda 24 gol atmıştı.

2008 yılında Barcelona'dan Tottenham'a transfer olan Giovanni Dos Santos 3. kez kiralık olarak başka bir kulübün yolunu tuttu transferin son gününde. 21 yaşındaki Meksikalı yıldız 2009 yılını Ipswich, 2010 yılını Galatasaray'da kiralık olarak geçirdikten sonra 2011 yılını da kiralık olarak Racing Santander'de geçirecek. Dos Santos'un 3 sezonda Tottenham'la çıktığı toplam maç sayısı ise 18.

2-3 hafta önce Galatasaray'ın gündemine gelen ama transferi bir türlü gerçekleşmeyen Newell's Old Boys'un 10 numarası Formica transferin son gününde 3.5 milyon pounda Blackburn Rovers'a transfer oldu. Newell's Old Boys forması ile 5 sezonda 86 maçta 22 gol atan Formica yeni takımında da 10 numaralı formayı giyecek.

21 Ocak günü Kenny Miller'ı transfer ederek tüm dikkatleri üzerine çeken Bursaspor, Villarreal'in Amerikalı golcüsü Altidore'u 31 Ocak günü 6 aylığına kiralık olarak kadrosuna kattı. İspanyol ekibinde bu sezon 14 maçta 2 gol atan 21 yaşındaki golcü 29 Mayıs tarihinde ABD'nin 2-1 yendiği hazırlık maçında Türkiye'ye 1 gol atmıştı.

Bursasporla sezon sonu sözleşmesi sona eren ve sözleşme imzalamadığı için Eren Albayrak ile beraber kadro dışı bırakılan 1992 doğumlu Muhammet Demir takasla Gaziantepspor'a transfer oldu. Geleceğin yıldız adaylarından olan ve alt yaş grubunda 44 milli maçta 37 gol atan Trabzon doğumlu oyuncunun 2-3 ay önce Trabzonspor'a transferi gerçekleşmemişti.

Gaziantepspor'un 22 yaşındaki orta saha oyuncusu Ahmet Arı, Muhammet Demir'e karşılık takas yoluyla Bursaspor'a transfer oldu.

Ara transfer döneminde önce 6.5 milyon pounda Lyon'dan Makoun'u alan, 4 gün sonra da kulüp rekoru kırarak 18 milyon pounda Darren Bent'i kadrosuna katan Aston Villa, transferin son gününde M.Gladbach'ın 23 yaşındaki Amerikalı yıldızı Michael Bradley'i kiralık olarak kadrosuna kattı.

Galatasaray'ın sezon başı transfer ettiği 5 yerli futbolcudan biri olan Mehmet Batdal kiralık olarak Konyaspor'a transfer oldu. Sezon başı alınan diğer 4 futbolcudan Ali Turan Antalyaspor'a, Serdar Özkan Ankaragücü'ne, Musa Çağıran da kiralık olarak Konyaspor'a transfer olmuştu. Denizlispor'dan alınan Çağlar Birinci ise bir türlü sakatlıktan kurtulamadı.

Chelsea'nin Torres transferinde ilk olarak takasta verilmesi düşünülen ama Liverpool'un reddetmesi ile takımda kalan Daniel Sturridge, Premier Lig takımlarından Bolton'a kiralık olarak gönderildi. 2009'da M.City'den Chelsea'ye transfer olan 21 yaşındaki golcü 2 sezonda 26 kez 'Maviler' forması giydi ve 1 gol attı.

Sezon başında M.City'den James Milner'ın transferi için takas olarak Aston Villa'nın yolunu tutan Stephen Ireland, City günlerindeki performansının çok uzağında kalmıştı. Son gün Aston Villa, Bradley'i kadrosuna katınca Ireland da kiralık olarak Newcastle United'ın yolunu tuttu.

2005-2007 yılları arasında Bayern Münih'te top koşturan İranlı golcü Ali Karimi Schalke'ye transfer olarak tekrar Bundesliga'nın yolunu tuttu. Son 2 sezondur İran'ın Steel Azin takımında forma giyen ve 39 maçta 14 gol atan 32 yaşındaki Karimi 5 ay oynayacağı Schalke'de 10 numaralı formayı giyecek.

FM oyununun en büyük yıldızlarından olmasına rağmen beklenen patlamayı bir türlü gerçekleştiremeyen Adu, son 4 sezonda 4. kez kiralandı. 2007 yılında Amerika'dan Benfica'ya transfer olan Adu, Monaco, Belenenses ve Aris'ten sonra kiralık olarak Çaykur Rizespor'a geldi.

Ülkesine dönen Brezilyalılar kervanına Liedson da katıldı. 2003 yılından beri Sporting Lizbon forması giyen ve 313 maçta 173 gol atan Brezilyalı golcü, Portekiz'e transfer olduğu Corinthias kulübüne geri döndü.

2002 Dünya Kupası'nda yıldızı parlayıp Liverpool'a transfer olan El Hadji Diouf, Bolton, Sunderland ve Blackburn maceralarından sonra Rangers'a kiralık olarak transfer oldu. 30 yaşındaki Senegalli golcünün bonservsi hala Blackburn Rovers'ta.

Eidur Gudjohnsen 31 Ağustos'ta Monaco'dan Stoke City'e transfer olarak yaz döneminde son gün takım değiştiren oyunculardan olmuştu. İzlandalı golcü ara transferde de son günde takım değiştirdi. 32 yaşındaki golcü Fulham'a kiralık olarak transfer oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails