11.03.2009

Hamburg'u Tanıyalım !















2007-2008 sezonunu 54 puanla 4. sırada tamamlayıp Uefa Kupaları'na katılma hakkı elde eden Hamburg, Uefa'da 1. turda Romanya'nın Uniere ekibiyle eşleşti. Almanya'daki ilk maçta 0-0 berabere kalsalarda Romanya'da oynanan rövanş maçını 2-0 kazanarak gruplara kaldılar. F grubunda Hollanda'dan Ajax, Slovakya'dan Zlina, Çek Cumhuriyeti'nden Slavia Prag ve İngiltere'den Aston Villa ile eşleşen Hamburg gruptaki ilk maçında Zlina'yı deplasmanda 2-1 yendi. 2. maçta sahasında Ajax'a 1-0 yenilsede Slavia Prag'ı Çek Cumhuriyeti'nde 2-0 ve Aston Villa'yı Almanya'da 3-1 yenerek 9 puanla gruptan lider çıktı. 3. turda D grubunu 3. bitiren Hollanda temsilcisi Nec Nijmegen ile eşleşen Hamburg 3-0 ve 1-0'lık skorlarla turu geçerek son 16'ya kaldı.


29 Eylül 1887'de kurulan Alman ekibi maçlarını 57.274 seyirci kapasiteli HSH Nordbank Arena'da oynuyor. 1963 yılında kurulan Bundesliga tarihinin tek düşmeyen takımı olan Hamburg'un geçmişide başarılar ile dolu. Almanya liginde toplam 7 şampiyonluğu (1922,1923,1928,1960,1979,1982, 1983) olan Hamburg 26 senedir ligde şampiyonluğa hasret. 1980 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası'nı müzesine götüren Hamburg, 1 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nı 2 kez de İntertoto Kupası'nı müzesine koydu. Almanya kupasını da 3 kez müzelerine koydular(1963,1976, 1987)

Teknik direktörlüğünü sezon başından beri, geçen sezon Juander Ramos'un gelişiyle Tottenham'daki görevinden ayrılan Hollanda'lı Martin Jol yapıyor. Hamburg şu anda Bundesliga'da lider Hertha Berlin'in 4 puan gerisinde 4. sırada yer alıyor. Özellikle sahasında çok iyi oynayan Hamburg, sahasında tek yenilgisini son iç saha maçında Wolfsburg'tan alırken iç sahada oynadığı 11 maçta 9 galibiyet 1 beraberlik 1 mağlubiyet ile Bundesliga'nın içerde en çok puan toplayan takımı. Almanya Kupasında'da yollarıne emin adımlarla devam ediyorlar ve yarı finale çıktılar.

Bu sezon başında takıma Mladen Petric(Dortmund), Marcell Jansen(B.Münih), Alex Silva(Sao Paolo) gibi önemli takviyeler yapsalarda yazın takımdan ayrılan Rafael Van der Vaart(R.Madrid), Vincent Kompany(M.City), Juan Pablo Sorin(Cruzeiro),Mohammed Zidan(Dortmund) ve ara transferde De Jong(M.City) güçlerini azalttı.

Takımın kalesini 2 sezon önce Schalke'den transfer edilen 36 yaşındaki Alman kaleci Frank Rost koruyor. Boyu 1,94, kilosu 90 olan kaleci güçlü fiziği ilede dikkat çekiyor. Hamburg'un bu sezon ligde ve Uefa'da tüm maçlarda 90 dakika oynayan 2 oyuncusundan biri olan Rost oynadığı 29 maçta kalesinde 32 gol görürken sadece 8 maçı gol yemeden tamamlayabildi. Takımın diğer 2 kalecisi 23 yaşındaki Wolfgans Hesl ve 21 yaşındaki Raphael Wolf henüz forma şansı bulamayan isimler.

Takımın savunması adeta bir uluslararası futbolcular topluluğu. Savunmanın göbeğinde oynayan 29 yaşındaki Hollanda'lı Joris Mathijsen, Rost'la birlikte takımın tüm maçlarda oynayan tek oyuncusu. 42 kezde Hollanda milli takımını giyen Mathijsen istikrarlı oyunu ile dikkat çekiyor. Oynadığı 29 maçta 1 gol atıp 5'de sarı kart gördü. Mathijsen'in yanında 24 yaşındaki Brezilya'lı oyuncu Mathijsen yer alıcak. Bu sezon toplam 18 maçta 1400 dakikada sahada yer alan Alex Silva, 34 yaşındaki Alman oyuncu Reinhardt'ın sakatlığında son maçlarda ilk 11 oynama şansı budu. Takımdaki bir diğer uluslarası defans oyuncusu Fildişi Sahiller oyuncusu Guy Demel. 28 yaşındaki oyuncu 23 kez ilk 11 çıktı bu sezon. Son lig maçında sakatlığı yüzünden yoktu bize karşı oynama ihtimali düşük.

Defansın bekleri 2 Alman oyuncu Marcell Jansen ve Jerome Boateng'e ait. Sağ bek mevkinde yer alan 22 yaşındaki Boateng bu sezon 18 maçta sahada yer aldı ve bunların 11'inde ilk 11'de sahaya çıktı. 2 sezon önde Hertha Berlin'den transfer edilen oyuncu hızlı bindirmeleri ile dikkat çeken Boateng'in en büyük dezavantajı maç içinde kolay oyundan düşebilmesi. Arda Turan'ın işine gelebilecek bir özellik yani. Sol bek mevkinde yer alan Marcell Jansen takım için çok önemli bir yere sahip. Sol kanatta da oynayabilen Marcell Jansen özellikle Sabri'nin geriye geç dönmelerini avantaja dönüştürebilir.Oynadığı 20 maçta 1417 dakikada sahada kalan eski Bayern Münih'li oyuncunun ligde 2 golü var.

Takımın Kamerun'lu sol beki Atouba ise uzun süreli sakatlığı nedeni ile kadroda yok. Atouba'nın yokluğunda forma şansı bulan Dennis Aogo ise 15 kez ilk 11'de yer alsada istenilen performanstan uzak kaldı. Ara transferde gelen Danimarkalı Gravgard ise sadece 4 maç oynayabildi ve sakatlığı yüzünden takımda yer alamayacak.

Hamburg'un orta sahasında en tehlikeli isim şüphesiz
her 2 kanatta da oynayabilme yeteneğine sahip Alman Trochowski. Milli takımda da sürekli ilk 11'de yer bulan 25 yaşındaki oyuncsu bu sezon sahada yer aldığı 27 maçta 5 gol atıp 7 asist yaptı. Orta sahanın bir diğer etkili ismi ise takımın kaptanlığını da yapan Çek oyuncu David Jarolim. 2003 senesinden beri Hamburg forması giyen Jarolim bu sezon 28 kere ilk 11'de yer aldı ve takımın en istikrarlı oyuncularının başında geliyor. Orta sahadaki diğer oyuncular 23 yaşındaki Pitroipa(22 maç 935 dakika), 31 yaşındaki Collin Benjamin (18 maç 1240 dakika), 27 yaşındaki Tavares (3 maç 111 dakika) çok da etkili olamayan oyuncular.

Takımın belkide en korkulması gereken yeri forvet hatları. Her ne kadar takımın kadrosunda 6 forvet oyuncusu olsa da sadece 3 isim bu sezon forma şansı buldu(Olic,Petric,Guerrero). 2007 yılında takıma katılan 30 yaşındaki Hırvat golcü Ivıca Olic bu sezon 26 maçta ilk 11'de sahada yer aldı ve 13 kez fileleri sarstı. Takımın bir diğer Hırvat golcüsü 28 yaşındaki Mladen Petric ise bu sezon geldiği takımda uyum sorunu yaşamadı ve Olic ile harika bir uyum yakaladılar. 26 maçta 1843 dakika sahada kalan Petric attığı 19 golle Hamburg'un en golcü ismi. Özellikle golden sonra yaptığı sevinç çok ilginç. Dileriz o seviçlerini sadece Almanya Ligi'nde izlemeye devam ederiz. Takımın 3. forveti durumundaki Peru'lu golcü Guerrero ise bu sezon 18 kez ilk 11'de yer aldı ve 6 gol attı.

Editörün Maç İle İlgili Görüşü;

Hamburg'un bu sezon attığı gollerin %74'ünü (38/51) bu 3 golcünün attığını düşünürsek Hamburg'un durdurulması gereken yerinin forvet olduğunu anlarız. Bu 3'lü dışında Trochowski ve Marcell Jansen'de başımıza iş açacak isimler arasında geliyor. Kanatlardan etkisiz olmalarını sağlayabilirsek forvet hattına top gelmesini engelleyebiliriz. Defans hatları o kadarda sağlam değil. Kalecileri tecrübeli olsa da her an hata yapabilecek bir kaleci. Almanya'da gol atma ihtimalimiz çok yüksek. Sami Yen'de de taraftar desteği ile bu turu geçebiliriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails