23.06.2010

B Grubu Analizi! Messi,Messi,Messi


B grubunda beklenildiği gibi Arjantin grubu lider tamamlasa da turnuvaya beklenildiği gibi bir başlangıç yapamadılar. 2006 D.Kupası'da yıldız adayı bir futbolcu olan Messi , bu Dünya Kupası'na 'dünyanın en iyi futbolcusu' sıfatı ile geldiği için Arjantin'den beklenti çok büyüktü.

Maradona'nın ilk maçtan Cambiasso ve J.Zanetti gibi isimleri kadroya almamasının sıkıntısını çektiğini söylesek yanlış olmaz. Arjantin'in bekleneni veremediği maçta 6. dakikada Veron'un kullandığı korneri müthiş bir kafa vuruşu ile tamamlayan Heinze maçtaki tek gole imza atan oyuncuydu. Kupanın en iyi forvet hattına sahip ülkesinde Maradona, Messi'nin yanında Tevez ve Higuain'e yer vermiş damadı (Aguero) ile Inter'le 3 finalde de gol atan D.Milito'yu yedekte bekletmişti. Messi, Arjantin'in maç boyunca kaleyi tutan 7 şutunun 4'ünü çeken isimdi. Maçın yıldızı ise toplam 6 kurtarış ile Nijerya kalecisi Enyeama oldu.

Turnuvanın en defansif futbolunu oynamayı düşünen ekiplerinden Yunanistan'ın Güney Kore'ye karşı önce durdur maçın sonlarında vur taktiği ise ilk maçta elinde patladı. 2002'de Hiddink'in eli değdiği G.Kore maçın henüz 7. dakikasında öne geçerek Yunanistan kilidini açtı. Toplam şut sayısında Yunanlılar'ı 3'e katlayan (18-6) G.Kore maçı rahat bir şekilde 2-0 kazandı.

Grubun 2 kazananını karşı karşıya getiren maçta Arjantin, Güney Kore önüne Nijerya önündeki kadrodan sadece Veron-M.Rodriguez değişikliği ile çıktı. Maçta 3 gole imza atarak damgasını vuran Higuain olurken Messi ilk maçtaki gibi çok etkiliydi ama yine golle tanışamadı. Sonradan oyuna giren Aguero'nun ise son goldeki asisti olağanüstüydü. G.Kore Demichelis'in hatası ile 2-1'i yakaladıktan sonra beraberlik şansı yakalasa da fırsatları değerlendiremedi. 4-1 yenilecek kadar kötü oynamadılar ama son 15 dakikada gardları düştü ve maçtan koptular.

Nijerya'nın Yunanistan'a karşı baskılı başladığı ve 16. dakikada Uche'nin frikik golü ile 1-0 öne geçtiği maçın kırılma dakikası 33. dakikaydı. Kaita'nın gereksiz yere kırmızı kart görmesi Yunanistan'ı cesaretlendirdi. Rehagel 37'de Samaras'ı oyuna alarak forvetleri üçlerken Yunanistana adeta Nijerya kalesinde kamp kurdu. Maç boyu toplam 27 şut çeken Yunanistan devrenin bitimine 1 dakika kala beraberliği buldu, 71. dakikada da galibiyet golünü. Maç boyu toplam 8 kurtarış yapan Enyeama ise maçın yıldızı seçilse de takımını mağlubiyetten kurtaramadı. Maçın hatta bana göre turnuvanın en ilginç anı ise Yunanistan'ın bir pozisyonda 3'e 1 kontra-atak yemesi oldu.

Son maça neredeyse grup liderliğini garantilemiş olarak çıkan Maradona, Yunanistan maçında birçok oyuncusunu dinlendirmeyi tercih etti. Tevez ve Higuain yerine Aguero ve D.Milito ikilisi Messi'nin partnerleri olurken Veron tekrar ilk 11'e döndü. Maçın en çok koşanı olan Veron 118 pasla açık ara maçın en çok pas atan oyuncusuydu aynı zamanda. Maç boyunca etkisiz kalan Arjantin kilidi yine bir kornerde Demichelis ile 77. dakikada açabildi. Arjantin'in G.Afrika'da yer almasını sağlayan en kritik golü atan Palermo 80. dakikada oyuna girdi, 89'da Messi'nin kaleciden dönen topunu iyi takip ederek golünü attı. Messi ise yine direkleri ve kaleciyi geçemeyerek maçın yıldızı seçildiği maçı golle süsleyemedi.

Son maçlar öncesinde averajla 2. sırada yer alan G.Kore, Nijerya'ya karşı yenilmediği takdirde 2. tura yükselecekti. Nijerya ise Yunanistan'ın yenilmesi halinde alacağı tek farklı galibiyetle bile 2. tura yükselecekti. Afrika temsilcisi maça hızlı ve istekli başlayan taraftı ve ilk golü de onlar buldu. Ama G.Kore maçı bırakmayarak skor üstünlüğünü de ele geçirdi 2. yarının hemen başlarında. Yakubu attığı penaltı golü ile skoru belki 2-2 yaptı ama penaltıdan daha kolay pozisyonda topu boş kale yerine dışarı atarak Nijerya'nın tüm ümitlerini söndürdü ve G.Kore 2. tura yükselen takım oldu.

Maradona'ya yöneltilen bir sürü eleştiriye ve beklentilerin altındaki futboluna rağmen Arjantin puan kaybetmeden bir üst tura yükseldi. Messi önderliğinde Meksika'ya takılmalarını beklemiyorum ama çeyrek finalde yüksek ihtimalle Almanya ile eşleşecekler. Savunmada Demichelis'in acemi hataları başlarına çok iş açabilir.

Güney Kore'nin 2002'deki başarısını yakalaması bu turnuvada zor gibi görünüyor. Yine de oynadıkları futbolla 4 yedikleri Arjantin maçında bile ezilmediler ve uzun süre oyunu dengede götürdüler. 2. turda oynayacakları Uruguay maçında favori Güney Amerika temsilcisi gibi gözüksede bir sürprize daha imza atabilirler.

Yunanistan'ın gruptan çıkma şansını son maça taşıması bile onlar için bir başarı sayılabilir. İlk maçta esas rakipleri G.Kore'ye karşı çok kötü bir oyunla 2-0 yenilmelerine rağmen Nijerya önünde futbol şansları yanlarında olmuş ve maçı kazanmışlardı. Arjantin'e de 76 dakika direnselerde kendi silahları olan duran topla vuruldular.

Nijerya gruptaki 3 maçta da fena oynamadı. Arjantin'e 1-0 yenildikleri maçta bile birçok fırsattan yararlanamadılar. 10 kişi kalmasalar Yunanistan'ı büyük ölçüde yenerek averajla G.Kore'nin önünde olabilirlerdi. Futbol şansı onlardan yana olmadı ve Afrika'da düzenlenen turnuvada G.Afrika'dan sonra elenen ikinci Afrika takımı oldular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails