24.06.2010

C Grubu Analizi! (90+ Mucize)

0-0 devam eden ABD-Cezayir maçının 90+1. dakikasında Cezayirli Saifi'nin şutunu Howard tutuyor ve hızlı bir şekilde elle başlatıyordu. Kontra-atakta Dempsey'nin ceza sahasından şutu kaleciden dönüyor, pozisyonun devamında Donovan'ın vuruşu en nihayetinde kale içine giriyor ve saniyeler önce elenmenin eşiğinde olan ABD 2. tura hemde lider olarak çıkıyordu.

Filmi biraz geriye doğru saralım 10 gün kadar önceye grubun 2 favorisi İngiltere ve ABD'nın karşı karşıya geldiği ilk maça mesela.

Turnuva öncesi Ferdinand'ın sakatlanması ile şoka uğrayan İngiltere, ABD karşısında 1960'da 1-0 yenildiği maçın rövanşını almak için çıkmıştı ama işler istediği gibi gitmedi. Özellikle forvette Rooney'in beklenilenin çok altında kalması Capello'nun tüm planları bozdu. Yine de maça Gerrard'ın 4. dakikada attığı golle 1-0 önde başlamışlardı. Ama Dempsey'in uzaktan şutunda topun kaleci Green'in elinden kayarak filelerle buluşmasını hesap edemezlerdi. 2. yarı ABD daha çok pozisyona girsede galibiyet golü gelmemişti.

D.Kupaları'na ilk kez 2002'de katılan ve 3'te 0 çıkan Slovenya'nın ikinci D. Kupası serüveninde ilk galibiyetlerini almak için Cezayir biçilmiş kaftan olarak görünüyordu ilk başta. Ama Cezayir herkesi şaşırtarak Slovenya'ya karşı 58'de oyuna giren Ghezzal'ın 73. dakikada kırmızı kart görmesine kadar başa baş oynadı. 79'da Koren'in şutunda topun azizliğine uğrayan Cezayir kalecisi gole engel olamadı ve Slovenler turnuvaya galibiyetle başladı.

Kalecilerinin ilk maçlarda hatalı goller yediği 2 takım İngiltere ve Cezayir 2. maçta karşı karşıya geldi. İki takımda ilk maçtaki kalecilerini değiştirmişti bu maç öncesi. Otoritelere göre İngiltere'nin bu maçta fark atması bekleniyordu ama Cezayir, İngiltere forvetlerine geçit vermezken tamamen savunma futbolu da oynamadı. Hatta topa sahip olmada %52'ye 48 üstünlük sağladılar. Maç sonunda gol sesi çıkmazken İngiltere 2. maçında da galibiyet alamayarak elenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Cezayir ise İspanya 1982'deki gibi herkesi şaşırtmaya devam etti.

Bir diğer maçta Slovenya, ABD karşısında maça çok hızlı başladı ve ilk yarı sonunda soyunma odasına 2-0 üstünlük ile girdi. Galibiyeti korudukları takdirde son maçlar öncesinde 1.liği bile garantileyebilirlerdi. Amerika, 48'te Donovan'ın bireysel becerisi ile attığı şahane gol ile farkı 1'e indirdi. Tek kaleye dönen 2. yarıda beraberlik sayısı için 24 dakika daha beklemek zorunda kaldılar. Hatta 86. dakikada bir duran topta 3. golü de buldular. Ama hakem golü sebebini şu an bile bilmediğimiz bir şekilde iptal edince galibiyetten oldular.

İlk 2 maçın aksine forvette Rooney'in partneri olarak Heskey yerine Defoe'yi alan Capello bu değişikliğin meyvesini maçın 23. dakikasında Milner'in ortasında Defoe'nin attığı gol ile aldı. Savunmada ise Terry'nin yanında 3. farklı stoper olarak Upson yer aldı. (İlk maçta King, 2. maçta Carragher). Slovenya ise diğer maçtan gelecek beraberlik ile mağlup olmasına rağmen gruptan çıkma şansına sahipti ama son dakikada gelen golle tüm hayalleri yıkıldı.

ABD-Cezayir maçı diğer maça oranla daha keyifliydi. Çünkü 2 takımında kazanmaktan başka alternatifleri yoktu. İlk yarı Cezayir biraz daha etkili olan taraftı ama 2. yarı tecrübesi ile ABD ipleri eline aldı. Toplam 41 şutun atıldığı maçta ABD'nin attığı şutların %40(9/22)'ında imzası olan Dempsey kaçırdıkça kaçırdı. Cezayir kalecisi Mbolhi toplamda yaptığı 8 kurtarış ile ABD'li oyunculara geçit vermedi. Taa ki 90. dakikaya kadar. Ondan sonrası ise ilk satırda yazdığı gibi işte.

Euro 2008'te bizim yaptığımıza benzer bir mucize yapmasını muhtemel görüyorum ABD'nin. Onlarda bizim gibi son dakikaya kadar maçı bırakmıyorlar. 2 farklı geriden gelip maçı dönderebiliyorlar. 2. turda eşleştikleri Gana'ya karşı belki zorlanabilirler, belki yenik durumada düşebilirler ama çeyrek finale yükselirler. Son 8'de rakipleri Uruguay olursa eğer tadından yenmez bir maç olabilir.

İngiltere ıkına sıkına 2. tura bir şekilde yükselmeyi başardı. Kağıt üstünde kolay bir gruba düşmelerine ve başlarında Capello gibi bir usta olmasına rağmen beklentilerin çok altındalardı. Özellikle Rooney şu anda turnuvanın en büyük hayal kırıklığı. 2. turda Almanya'ya karşı şansları çok az. Rooney'in Nike'ın reklamındaki gibi karavanda yaşamaya başlamaması için 'Geleceği yazması' gerekecek.

Son maçlar başladığında yani saat 17:00'da grup lideri olan Slovenya 18:45 gibi de hala gruptan çıkıyordu. Ama 18:46'da kendilerini bir anda 3. sırada buldular. Son ana kadar gruptan çıkma şansları olsa da katıldıkları 2. Dünya Kupası'nda da gruptan çıkamadılar. En azından ilkine oranla 4 puan fazla topladılar.

1982 Dünya Kupası'nda Avusturya'nın Almanya'ya 1-0'lık skorla yatması yüzünden gruplarda elenen Cezayir o turnuvada herkesin durumuna en çok üzüldüğü takımdı. Bu turnuvada da herkesi şaşırtarak başarılı bir performans sergilediler. Oynadıkları 3 maçta da rakipleri ile başabaş mücadele ettiler. Son maçta ABD'nin attığı gol öncesindeki pozisyonları gol olsa 2. turda onları seyredebilirdik. Yine de turnuvanın alkışı hakeden takımlarından oldular.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails