23.06.2010

A Grubu Analizi! Alma Mazlumun Ahını...


Son Dünya Kupası finalisti olan Fransa, ev sahibi Güney Afirka, play-off sayesinde D.Kupası vizesi alan Güney Amerika temsilcisi Uruguay ve Giovanni Dos Santoslu Meksika'nın yer aldığı A grubu.

Dünya Kupası'nın açılış maçında ev sahibi G.Afrika ilk günden başımıza bela olan vuvuzela sesleri eşliğinde Meksika ile karşılaştı. Daha önce 4 kez açılış maçı oynayan ve tamamını kaybeden Meksika'ya karşı G.Afrika Tshabalala'nın golü ile 55. dakikada 1-0 öne geçerken, Meksika buna 79'da Marquez'le yanıt vermişti. G.Saraylı Dos Santos bu maçta çok etkili oynamış ve Meksika'nın tüm ataklarını başlatan isim olmuştu.

Grubun diğer maçında Domenech'in sıkıcı futbol oynattığı Fransa ile ilk maçında tedbiri elden bırakmayan ve yenilmemeye oynayan Uruguay'ın kapışması turnuvanın en sıkıcı maçlarından birine sahne oldu. Toplam 6 şutun kaleyi bulduğu maç başladığı gibi golsüz sona eriyordu. Uruguay'da Forlan, Fransa'da Ribery bekleneni veremiyordu.

İlk maçta istediğini alan Uruguay, Güney Afrika maçında karşı hücum hattında Forlan ve Suarez'in yanına Cavani'yi de eklemişti. Ev sahibi ekip karşısında 90 dakika etkili oynayan Uruguay, Forlan (2), Pereira'nın golleri ile maçı 3-0 yenerken son dakikada Pereira'nın attığı golde Suarez'in mükemmel asisti maçın en güzel hareketiydi.

Fransa, Meksika'ya karşı her zamanki gibi defansif ağırlıklı bir kadro ile sahadaydı. İlk maçta oynayan Gourcuff yedeğe çekilirken Henry yine ilk 11'de değildi. İlk yarı dengede geçse de 64. dakikada Marquez'in mükemmel asistinde Fransa'nın ofsayt taktiği tutmuyor ve yeni sezonda M.United forması giyecek J.Hernandez pozisyonu golle sonuçlandırıyordu. Fransa beraberlik için birşey yapmıyor aksine 79'da penaltı yaptırarak Meksika'nın Blanco ile 2-0 öne geçmesine mani olamıyordu.

Son maçlar öncesinde Uruguay ve Meksika'nın 4 puanla lider olması ve birlikte oynayacakları son maçtan çıkacak beraberlikle 2 takımın elele 2. tura yükselecek olmaları bazı komplo teorilerinin üretilmesine sebep oluyordu.

Ama Uruguay tüm bu komplo teorilerini yıkarak son maçta Meksika'yı Suarez'in golü ile 1-0 geçiyordu. 90 dakika boyunca her 2 takım da golü düşünen bir futbol oynarken Meksika bir türlü golle buluşamıyor ve G.Afrika'nın önünde averajla grubu 2. sırada tamamlıyordu.

İlk 2 maçında 2002 Dünya Kupası'nda olduğu gibi gol atamayan Fransa, Anelka'nın kamptan kovulması ve futbolcuların antremanı boykot etmesi ile darbe üstüne darbe yemişti. Son maça bu şartlarda çıkan Fransa ev sahibi Bafana Bafana karşısında yine etkisiz kalırken ilk yarıda yediği 2 golle sahadan 2-1 mağlup ayrılıyordu. Domenech'in Fransa başındaki son maçında ülkenin şerefini kurtaran Henry gibi oyuna sonradan giren Malouda oluyordu.

Gruptan gol yemeden lider çıkan Uruguay oynadığı pozitif futbolla gruba damgasını vururken, B grubu 2.si Güney Kore ile eşleştikleri 2. tur maçında da avantajı gözüken taraf. Güney Amerika temsilcisinin çeyrek finale çıkma şansı çok yüksek.

Üstüste 5. kez Dünya Kupası'na kalan ve daha önceki 4 D.Kupası'nda da gruptan çıkan Meksika averajlada olsa gruptan çıkarak 5'te 5 yaptı. D.Kupaları tarihinde sadece 2 kez çeyrek finale çıkan Aztekler'in (1970,1986) Arjantin'le oynayacakları 2. tur maçında işleri çok zor. İki takım en son 2007'deki Kupa Amerika'da karşılaşmış ve Arjantin maçı 3-0 kazanmıştı.

Daha önce düzenlenen tüm Dünya Kupaları'nda ev sahibi ekiplerin tamamı gruptan çıkmıştı. Güney Afrika ev sahibi olmasına rağmen gruptan çıkamayarak bu alanda bir ilke imza attı.

Fransa için ise pek fazla söylenecek birşey yok. Zaten İrlanda'yı Henry'nin eli sayesinde elemişlerdi. Domenech gibi bir hoca ile de başarının gelmesi zaten mümkün görünmüyordu ve hakettiklerini buldular. Ne demişler: "Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails