26.06.2010

G Grubu Analizi - Cristiano Ronaldo 7





Her Dünya Kupası'nın bir ölüm grubu olur kesinlikle. Kuralar çekildikten sonra da G grubu 2010 Dünya Kupası'nın ölüm grubu olarak adlandırılmıştı. 5 kez bu kupayı kaldırmış Brezilya, 2006'da ülkesinin yarı final oynamasında büyük pay sahibi olan ve 4 öncesine oranla daha fazla tecrübe kazanmış C.Ronaldo önderliğindeki Portekiz, Afrika'nın kadrodaki isimlere bakıldığında tartışmasız en iyi takımı Fildişi Sahilleri.

Dunga'nın Ronaldinho, Pato, Diego, Adriano gibi yıldız oyuncuları Dünya Kupası kadrosuna almaması turnuva öncesi bütün okların onun üzerinde toplanmasına sebep olmuştu. Herkes Sambacılar'ın Kuzey Kore'ye karşı fark atmasını bekliyordu ama 44 yıl sonra 2. kez Dünya Kupası'na katılan Asya ekibi çetin ceviz çıkmıştı. Bitmek tükenmek bilmeyen enerjileri ile Brezilya'ya karşı neredeyse ilk yarı net gol fırsatı bile vermediler. 2. yarıda Maicon'un sıfırdan vurduğu 'muhtemelen turnuvanın en güzel golü' ile ancal 55 dakika dayanabildiler. Robinho'nun mükemmel asistinde Elano farkı 2'ye çıkarsa da Kuzey Kore büyük bir cesaretle Brezilya kalesine gitmekten çekinmediler ve 89'da skoru 2-1 yaptılar. Son dakikada kaçırdıkları gol ile 2010'un en büyük sürprizini yapma şansını kaçırdılar.

Brezilya'nın arkasında 2.lik mücadelesi veren Portekiz ile Fildişi Sahilleri maçı beklentilerin çok uzağında kalan bir karşılaşma oldu. 90 dakika boyunca kaleyi bulan toplam şut sayısı sadece 3'tü. Ne Drogba, ne de C.Ronaldo kulüp performanslarının yarısını bile sergileyemediler. Maçta akılda kalanlar ise 11. dakikada Ronaldo'nun ceza sahası dışından gönderdiği füzenin direkte patlaması ve 82'de oyuna giren Keita'nın maçın sonlarında oyuna hareketlilik getirmesi oldu.

Kuzey Kore karşısında oldukça zorlanan Brezilya, Fildişi Sahilleri'ne karşı ise rahat bir galibiyet aldı. Dünya Kupası elemelerinde 10 gol atmasına rağmen gruptaki ilk maçta çok etkisiz bir görüntü çizen Luis Fabiano kilidi açan isim oldu ve maçı da 2 golle tamamladı. G.Saray'da bu sezon pek başarılı olamasa da Dunga'nın vazgeçilmezlerinden olan Elano, bu maçı da boş geçmedi ve Brezilya'nın 3. golüne imza attı. Fildişi Drogba ile maçın sonucunu tayin ederken Keita'nın hakemi yanıltarak Kaka'yı 2. sarıdan attırması maçın en dikkat çeken anıydı.

Brezilya'ya karşı oyununu Portekiz'e karşı da sürdüren Kuzey Kore maçın ilk yarım saatinde Portekiz ile başabaş bir mücadele verdi. Buna rağmen ilk yarıyı Raul Meireles'in golü ile 1-0 geride kapattılar. 2. yarının hemen başında gelen gol ise Kuzey Kore'nin gardının tamamen düşmesini sağladı. Bu dakikadan sonra özellikle C.Ronaldo'nun önderliğinde rakibini abluka altına alan Portekiz tarihi farka gitti ve maçı da 7-0 kazandı. Maçın son golüne imza atan Ronaldo belki maçı sadece 1 gol ile tamamladı ama 2. yarı atılan gollerin neredeyse tamamında başroldeki isimdi.

İlk 2 maçta kadrosunu değiştirmeyen Dunga, son maçta zorunlu olarak kadroda revizyona gitti. Cezalı Kaka, sakat Elano ve Robinho'nun yerine J.Baptista, D.Alves, Nilmar'ı monte ederek çıktı Portekiz karşısına. Brezilya'ya liderlik için Portekiz'e de gruptan çıkması için bu maçta 1 puan yetiyordu. Ülkelerin isimlerine baktığımızda normalde turnuvanın en zevkli maçlarından biri olması gereken maç turnuvanın en sıkıcı maçlarından birine dönüştü. 90 dakika sonunda gol sesi çıkmadı ve 2 takım da istediğini almış oldu.

Fildişi Sahilleri'nin son maçta Portekiz'e karşı 9 averajlık bir dezavantajı bulunuyordu. Kuzey Kore'ye karşı mucize peşindeydiler. Tabi bu arada Portekiz'in de yenilmesini beklemeleri gerekiyordu. Henüz maçın 1. dakikasında turnuvada ilk kez ilk 11'de yer alan Keita %100'lik golü kaçırmasa Almanya'nın bile rekorunu kırabilirlerdi. Maçın 14 ve 20. dakikasında 2 gol bulsalarda dakikalar geçtikçe umutları iyice tükendi ve maçı da 3-0 kazanarak 2006'da olduğu gibi turnuvaya 3 puanla 3. olarak veda ettiler.

Ölüm grubundan beklenildiği gibi lider çıkan Brezilya, üstüste Dünya Kupaları'nda gruplardan lider çıkarak büyük bir başarıya imza attı. Belki Kuzey Kore'ye karşı herkesi şaşırttılar ama Fildişi maçı gösterdi ki rakibin kalitesi artınca daha rahat oynuyorlar. 2. turda eşleştikleri Şili'yi G.Amerika elemelerinde 2 maçta da yenmişlerdi. (4-2, 3-0). Elemelerdeki performansının da üstünde bir oyun oynayan Şili karşısında favori olsalarda elenmeleri bana göre sürpriz olmaz.

2006'nın yarı finalisti Portekiz ne çekiyorsa iyi bir forvet oyuncusu olmaması yüzünden çekiyor. Her ne kadar Kuzey Kore'ye 7 gol atsalarda grubun diğer 2 maçında sadece C.Ronaldo'ya odaklı bir oyun oynadılar. 2. turda turnuvanın en büyük favorilerinden İspanya ile oynamaları en büyük şansızlıkları olacak. 3 maçta da maçın yıldızı seçilen C.Ronaldo yine yıldız olabilir mi ?

2006 Dünya Kupası'nda da ölüm grubunda yer alan Fildişi Sahilleri üstüste katıldıkları 2. Dünya Kupası'nda da şanssız kuranın kurbanı oldular. 4 sene önce de turnuvadaki tek galibiyetlerini grubun son maçlarında aldılar. Ayrıca teknik direktör Erikson'un Keita'yı en önemli maçlarda yedek oturtması ve Drogba'nın bekleneni verememesi turnuvadan elenmelerinde büyük pay sahibiydi.

İlk katıldıkları D.Kupası'nda İtalya'yı yenerek gruplardan çıkan Kuzey Kore çeyrek finalde 3-0 öne geçtiği maçta Portekiz'e 5-3 yenilerek elenmişti. O Portekiz tarihlerinde 2. kez katıldıkları Dünya Kupası'nda da başlarına yine iş açtı ve en ağır mağlubiyetlerden birini almalarını sağladı. Yine de Brezilya maçında oynadıkları cesaretli futbol ve 90 dakika boyunca bitmek bilmeyen enerjileri ile turnuvada iz bırakan takımlardan biri oldular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails