24.06.2010

D Grubu Analizi! Bir Yıldız Doğuyor (Mesut Özil)

Almanya turnuva öncesi Ballack'ın sakatlanması ile şok yaşamıştı. OAma W.Bremen'de Diego'nun yokluğunu eksiksiz dolduran 22 yaşındaki bizim çocuk Mesut Özil, Ballack'ı bile kıskandıracak süper bir performans ile şimdiden turnuvaya damgasını vurmaya başladı.

En kötü zamanlarında bile Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyona'larında birşekilde başarılı olan Almanlar genç ağırlıklı bir kadro ile G.Afrika'ya gelselerde ilk maçta kalitelerini gösterdiler. Güç dengelerinin birbirine en eşit olduğu grupta ilk maçta Avustralya'ya karşı aldıkları 4-0'lık galibiyet her zamanki gibi turnuvada ne kadar iddialı olduklarını gösterdi. Bu skorun oluşmasında Avustralya'nın en önemli oyuncusu Cahill'in skor 2-0 iken kırmızı kart görmesi ve Anzakların herşeyi Kewell'ın forma giyememesi de etkiliydi şüphesiz. Yine de Almanlar ilk 16 maçta en dikkat çeken ekip olmuşlardı.

Turnuva öncesi sürpriz beklenen ekiplerin başında Sırbistan geliyordu. Bireysel olarak bakıldığında defans ve orta sahadaki birçok ismi Avrupa'nın en büyük kulüplerinde oynuyordu. İlk maçta en büyük sürprizi Gana'ya 1-0 yenilerek yaptılar işin doğrusu. SSCB zamanında olduğu gibi müthiş bir yıldızlar topluluğu kadro ama icraat yok. Belki golü 85. dakikada penaltıdan yediler ama yinede maç boyunca bal yapmayan arı gibiydiler.

Almanya'nın Sırbistan maçındaki şanssızlığı İspanyol hakem Undiano oldu. Avustralya maçında olduğu gibi maça hızlı başlayan Panzerler, gençlerden kurulu takımın en tecrübelisi olan Klose'nin çift sarıdan atılmasının şokunu üzerlerinden atamadan 1 dakika sonra kalelerinde gol gördüler. Krasic'in Almanlar'ın 21 yaşındaki sol beki Batstuber'ın kanadını maden bulmuşçasına kullanması neticesinde Zigic ile geldi gol. İlk maçın yıldızlarından olan Mesut'un 2. yarıda verdiği 2 mükemmel asisti harcayan Podolski bunların üstünde bir de penaltı kaçırarak hat-trick yapacağı maçı gol atamadan tamamladı.

Avustralya'da 2. maçta Kewell dönse de Cahill'in cezalı oluşu moralleri bozmuştu haliyle. Yine de Kewell önderliğinde Gana karşısında maça çok istekli başlayarak henüz 11. dakikada golü buldular. Ama Kewell'ın ancak kolunu keserek topun eline çarpmasını engelleyeceği bir pozisyon neticesinde gelen penaltı sonucu beraberlik sayısı geldi. Son D.Kupası'nda sadece 25 dakika sahada kalabilen Kewell'ın da kırmızı görmesi ile Avustralya kazanabileceği bir maçtan sadece 1 puan alabildi.

2 maçta da futbol şansı yanında olan Gana, Almanya'ya yenilmediği takdirde grubu lider bitirme şansına sahipti. Ama kendi kazdıkları kuyuya kendileri düştüler. Ballack'ı sakatlayan Ganalı Boateng maçta forma giymedi ama Ballack'ın yerine Almanya orta sahasının beyni olan Mesut'un ceza sahası dışından attığı mükemmel gol ile az daha pirince giderken evdeki bulgurdan da olabilirlerdi. İlk 2 maçta çok çalışan Mesut bu sefer güzel oyununu golle süsledi ve Almanya'da yine günün manşeti olmayı başardı.

Gruptan çıkması için tek başına alacakları galibiyet yetmiyordu Avustralya'ya. Ya Gana'nın Almanya'yı yenmesi ya da Gana'nın yenilmesi ve onların da aradaki 5 averajlık farkı kapatması gerecekti. Gana'nın yenik olduğu dakikalarda skoru Cahill ve Hollman ile 2-0'a kadar getirdiler ama daha da ileri gidemediler. Almanya'yı yenerek tekrar gruptan çıkma şansına sahip olan Sırbistan 84'te Pantelic ile farkı 1'e indirse de bir türlü beraberlik golünü atamadı. 1 puan bile onları 2. tura taşıyacaktı ama maç boyu çektikleri 23 şutun 17'si kaleyi bile tutmayınca sonuncu olarak turnuvaya veda ettiler.

'Turnuva takımı' Almanya 1990 Dünya Kupası da dahil olmak üzere toplamda üst üste 6. Dünya Kupası'nda gruplardan lider olarak çıkma başarısını gösterdiler. 2. turda karşılarında İngiltere olacak. Şu durumda ABD başlarına daha çok iş açabilirdi. Mesut'un idölü Zidane olma yolunda ilerlediği günlerde çeyrek finalde olası bir Arjantin eşleşmesinde en büyük dezavantajları tecrübesiz olan kalecileri.

Gana üst üste katıldığı 2. Dünya Kupası'nda da gruplardan çıkma başarısı gösterdi. Belki de G.Afrika'da düzenlenen turnuvada gruplardan çıkan tek Afrika takımı olacaklar. 2. turda eşleştikleri ABD ile 2006'da aynı grupta yer almışlar ve 2-1 galip gelmişlerdi. Ama bu sefer karşılarında 4 sene önceye kadar daha güçlü bir ABD olacak.

Avustralya'nın çok şeyler bekleyerek başladığı D.Kupası'nda açılış maçını Almanlar ile yapmaları ve aldıkları ağız hezimet rüyadan çok erken uyanmalarını sağladı. Gana maçında İtalyan hakem Rosetti'nin kurbanı olduklarını söyleyebiliriz. En üzücü nokta ise Hagi'den sonra en sevdiğim yabancı futbolcu olan Kewell'ı sadece 25 dakika izleyebilmemiz oldu.

Uğur Meleke turnuva öncesi Sırbistan'ı sürpriz yapacak ülke olarak belirlemiş ve yarı finale bile çıkmaları olası diye bir yorum yapmıştı. Aslında tek tek futbolcularına baktığımızda pekte haksız olduğu söylenemezdi ama kadrodaki oyuncuların kulüp takımlarında doymuş olması onlara D.Kupası'nda pek iştahlı oynama imkanı vermedi sanırsak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails