25.06.2010

F Grubu Analizi! Son Şampiyonun Hazin Vedası


Son şampiyon İtalya, Güney Amerika temsilcisi Paraguay ile beraber grubun favorisiydi. A.Gücü'nden Sapara,Vittek, Beşiktaş'tan Holosko ve yeni F.Bahçeli Stoch'un yer aldığı Slovakya ise en çok Süper Lig oyuncusu barındıran ülkeydi. 1982'den sonra tarihinde 2. kez Dünya Kupaları'na katılan Yeni Zelanda ise grupta kapalı kutuydu.

Grubun 2 favorisini karşı karşıya getiren maçta İtalya, diğer favori ülkeler gibi ilk maçında çok kötü bir futbol ortaya koydu. Turnuva öncesi Pirlo'nun sakatlanması ve Totti'nin de D.Kupası kadrosuna çağrılmayışı özellikle orta sahada çok sıkıntı yarattı. Duran toptan Alcaraz'la Paraguay öne geçse de İtalya'da De Rossi eşitliği sağladı ve maç 1-1 sona erdi. Buffon sakatlığı neden ile 2. yarı yerini Marchetti'ye bırakıp turnuvayı kapattı bu maçta.

Grubun en zayıf takımı olarak gözüken Yeni Zelanda'ya karşı çok etkili başlayamayan Slovakya yine de Hamsik'in biraz kıpırdanması ve Vittek'in attığı gol ile öne geçti. Holosko ve Stoch'un toplamda 16 dakika forma giydiği maçın yıldızı seçilen Vittek 84'te yerini Stoch'a bıraktı. Slovakya son 20 dakika 1-0'a yatma düşüncesine girerken Yeni Zelanda son 90+3 de şişirme bir topta Reid'le golü bularak (Maçta kaleyi tutan 2. şutlarıydı) Slovakya'ya cezayı kesti.

2. maçta Yeni Zelanda karşısına çıkan İtalya yine maçta ilk golü yiyen taraftı. Henüz maçın 7. dakikasında Smeltz ile Yeni Zelanda öne geçti. 2. maçında 2. golünü de duran toptan yiyen İtalya yıllardır övünülen savunmasının bu sefer kurbanı oldu. 2. yarı bitmeden Iaquinta'nın penaltı golü ile skor eşitlenince Gök Mavililer 2. yarıya istekli başladı. Ama Yeni Zelanda kalecisi Pastore yaptığı 6 kurtarış ile ülkesinin D.Kupası tarihindeki (1982'de puan alamamışlardı) en önemli sonucu almasını sağladı.

Grubun diğer maçında Paraguay baştan sona üstün götürdüğü maçta Slovakya'yı her 2 yarıda bulduğu gollerle 2-0 yenerek F grubunda galibiyet alan ilk takım oluyor ve son maçlar öncesinde çok büyük bir avantaj sağlıyordu. Cardozo, Santa Cruz, Barrios gibi etkili forvet silahlarına sahip olan Paraguay'da maçın 2 golünü de orta saha oyuncuları Vera ve Riveros kaydediyordu. Beşiktaşlı Holosko son 20, Stoch da son 7 dakikada forma giyerken Slovakya'nın maç boyu kaleyi tutan şut sayısı sadece 1'di.

İtalya her ne kadar son maça kadar galibiyet alamasa da Slovakya'ya karşı alacağı beraberlikle bile 2. tura yükselme şansına sahipti. İlk 2 maçta olduğu gibi ilk golü kalesinde gören İtalya devreyi yenik kapattı. Sakatlığı tam geçmeyen Pirlo'yu son koz olarak 56'da Lippi oyuna soktu. Milanlı oyuncu orta sahaya hareketlilik getirse de A.Gücülü Vittek 73'de maçtaki 2, turnuvadaki 3. golünü kaydetti. Son 17 dakikada toplam 4 gol çıkarken, İtalya bu maçta da duran toptan gol yeme hastalığına çare bulamadı. Quagliarella'nın 90+1'de attığı gol İtalya'ya yetmedi belki ama turnuvanın en güzel golleri arasına kesin girecek güzellikteydi.

İlk 2 maçta kaleyi tutan toplam şut sayısı sadece 3 olan Yeni Zelanda karşısında Paraguay oyun olarak üstün taraftı. Maç boyunca topa sahip olmada %58'e 42'lik bir üstünlük sağlayan Paraguay maçta toplam 17 şut çekse de aradığı golü bulamadı. Yeni Zelanda'nın sürpriz bir golü onları 2. tura çıkarıp turnuvanın en büyük sürprizine imza atmalarına sebep olabilirdi ama Paragıay kalecisini terletecek pozisyona bile giremediler. Yine de kalecileri Pastore'nin 5 kurtarışı ile maçtan 0-0'lık beraberlikle ayrıldılar.

Paraguay attığı 3 gol ile muhtemelen en az gol atan grup lideri olacak. Yine de kalelerinde İtalya'dan yedikleri duran top golü dışında gol görmemeleri ileriki turlar için bir şans olabilir. 3 maçta da G.Amerika futbolu özelliklerini taşıyan Paraguay 2. turda Japonya ile denk bir mücadeleye çıkacak. Elerlerse eğer çeyrek finalde İspanya maçında turnuvaya veda edebilirler.

Slovakya'da son maçın 2. yarısında İtalya savunmasını dağıtan oyunculardan olan Stoch, bundan sonra ilk 11'deki yerini kaptırmayacak gibi. Gol krallığında Higuain'i yakalayan Vittek 2. turda Hollanda'ya gol atar mı bilinmez ama Robben'in dönmesi ile Slovakya'nın Portakallar karşısında işleri çok zor. Yine de ilk D.Kupaları'nda İtalya'yı yenmeleri ve gruptan çıkmaları bile büyük başarı sayılır.

Turnuva öncesinde grupta averaj takımı olması beklenen Yeni Zelanda, hem grubu yenilmeden tamamladı hem de son şampiyon İtalya'nın önünde bitirdi. Gol yollarında becerikli olup iyi bir forvetleri olsaydı 2. tura bile yükselebilirlerdi. Yine de 1982'de 3'te 0 yapan Yeni Zelanda bu kupada beklenenin aksine çok başarılı oldu.

1982'de 3 beraberlikle grubundan çıkıp kupayı kazanan İtalya, Slovakya ile berabere kalsaydı yine gruplardan çıkacaktı. Grupta toplam 5 gol yiyen ve bunların 4'ü duran toptan alan İtalya, galibiyet bile alamadan tam 36 yıl sonra D.Kupası'nda gruptan çıkamadı. 1998 şampiyonu Fransa'nın 2002'de yaşattığı gibi son şampiyon ünvanı ile geldikleri turnuvada hayal kırıklığı yaşattılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails