11.04.2009

İlkleri Biz Yaparız ! Tarihi Biz Yazarız !






Aslında bu blogu oluştururkenki düşüncem sadece Avrupa ve Dünya futbolu ile ilgili analizler ve haberler olması idi. Az birazcıkta Türkiye içinden haberler zaman zaman bu blog içinde yer almakta.

Bu yazı da biraz futbol dışına çıkacağız. Madem ortada yazılmış bir tarih var ; bayan basketbolundaki ilk Avrupa Şampiyonluğu Galatasaray'lı kızlar tarafından kazanılmış ; bende bunu görmezden gelemezdim.

Galatasaray bayan basketbol takımı ligde 1987-2000 yılları arasında geçen 13 sezonda 11 kere şampiyon olarak bu ligin en çok şampiyon takımı olsada, 2004-2005 sezonunda tarihinde ilk kez 2.lige düşmüştü. Hemen ertesi sezon 1.lige tekrar yükselselerde 3 sene önce 2.ligde yer alan bir takımın Avrupa Şampiyonu olması kolay kolay hiçbir takımın yakalayamacağı bir başarıdır.

Geçen sezon aynı kupada yarı final oynayan Galatasaray, bu sene kadrosunu WNBA liginde All-Star olmuş Seimone Augusts ile güçlendirerek sezona Avrupa'da şampiyonluk hedefi ile başlamıştı zaten.

Bakalım kupaya uzanan serüvende neler yaşanmış ;


Fiba Eurocup'ta G grubunda yer alan Galatasaray'ın rakipleri Karadağ'dan
ZKK Buducnost, Fransa’dan USO Mondeville ve Yunanistan temsilcisi Ako Aris Holargou idi. 6'da 6 yaparak gruptan lider çıkan Sarı-Kırmızılılar'ın 2. turdaki rakibi, A grubunu 1. sırada bitiren Romanya temsilcisi Municipal Targoviste oldu. Temsilcimiz Romanya'daki ilk maçta rakibini 29 sayı farkla (96-67) yenerken, Ayhan Şahenk'teki rövanş maçını da 75-66 yendi ve Fiba Eurocup'ta son 16'ya kaldı.

Son 16'da rakip Güney Kıbrıs ekibi Imperial AEL oldu. 29 Ocak'ta Kıbrıs'ta oynanan ilk maçı 63-61 kaybetsekte, Ayhan Şahenk'te taraftarında desteği ile 5 Şubat'ta oynanan rövanş maçını 6 sayı farkla (74-68) kazanan ekibimiz adını çeyrek finale yazdırıyordu.


Çeyrek finaldeki rakip Rus temsilcisi Chevakata idi. İlk maç gene deplasmandaydı. 19 Şubat'ta Rusya'da oynanan maçın favorisi şüphesiz ev sahibi ekipti ama maça iyi başlayan ekibimiz 79-65'lik skorla, İstanbul'a büyük bir avantajla döndü. Rövanş maçında kendini pek kasmayan Galatasaray, Ayhan Şahenk'te 26 Şubat gününde oynanan rövanş maçını da 55-49 kazanıyor ve üstüste 2.kez bu kupada adını yarı finale yazdırıyordu.


Yarı finalde rakip kupanın favori takımlarından gene bir Rus ekibi Dynamo Kursk'tı. İlk maç gene deplasmandaydı. Maç boyu güçlü rakibine karşı üstünlük kuramayan takımımız sahadan da 14 sayılık farkla (61-47) yenik ayrılıyordu. 19 Mart'taki rövanş maçında yönetim biletleri ücretsiz yapmış ve salon hınca hınç dolmuştu. Ama maça beklediğimiz gibi başlayamamıştık. En az 15 sayı farkla yenmemiz gereken maçın ilk yarısın 28-22 geride kapatmıştık. İkinci yarıda yoğun taraftar desteği ile maça iyi başlayan takımımız, 20 dakikalık bölümde sadece 11 sayı yerken, bu bölümde attığı 40 sayı ile maçı 62-39 bitiriyor ve mucizebi bir şekilde adını finale yazdırıyordu. 38 sayı kaydeden Augustus ise maça damgasını vuruyordu.

Bu kupada final oynayan 2. Türk takımı olan Galatasaray, Fenerbahçe'nin başaramadığını başararak tarihe geçme adına inançlıydı. Rakip İtalya'nın Cras Basket Taranto takımıydı. 2 Nisan'da İtalya'da oynanan ilk maçın ilk 3 periyodunda skor üstünlüğünü rakibe vermesekte, son periyotta oynadığımız kötü oyunla maçtan 12 sayılık farkla (67-55) yenik ayrıldık.

9 Nisan'da oynanan maçta taraftar, yönetim herkes inanmıştı. Salonda bir tane bile boş yer kalmamıştı. İlk maçtaki 30 dakikalık üstünlük, İtalyanlar'dan ne kadar güçlü olduğumuzun göstergesi idi. Maça da hızlı başladık ve ilk periyodu 23-11, devreyi de 39-28 önde tamamladık. İlk maçtaki kötü oyun 3. periyotta tekrar yaşanınca konuk ekip maçın 29. dakikasında farkı 2 sayıya kadar düşürdü(51-49). Son periyotta ise taraftarın desteği ile geri dönen Galatasaray maçın son 20 saniyesine 69-57 önde girdi. Son topu Augustus potadan içeri sokamayınca maç uzatmalara kaldı. Uzatmada çok zorlanmadık ve 4 sayı yediğimiz, 12 sayı attığımız bu 5 dakikalık bölümde skoru 82-61'e taşıyarak bir ilki gerçekleştirdi.

Teşekkürler DİŞİ ASLANLAR !!!

TÜRKİYE SİZİNLE GURUR DUYUYOR.


2 yorum:

  1. Yok ya finale kadar tüm maçlara gittim ama bu maçta bilet 20 milyon olunca gidemedik :D

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails