18.06.2010

Dünya Kupası Tarihinin En Büyük 10 Sürprizi!

10. İspanya 0-1 İsviçre – 2010 Grup Maçı

En taze olanından başlayalım. Şili, Honduras ve İsviçre'yle D Grubu'nda yer alan son Avrupa Şampiyonu İspanya’nın grup maçlarını kayıpsız atlatmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Genel anlamda oyunun hâkimi olan İspanyollar, İsviçre savunmasını aşmayı başaramadı.

9. Güney Kore 2-1 İtalya – 2002 2. Tur Maçı

2002’nin ev sahiplerinden Güney Kore büyük bir sürprize imza atarak turnuvanın favori ekiplerinden İtalya’yı elemişti. Bu turnuva boyunca hakemlerin ev sahibi ülkelere torpil yaptığı iddiaları bitmedi. Ahn Jung-Hwan’ın uzatmalarda attığı gol, Güney Korelilere tarifi imkânsız bir sevinç yaşatmıştı.

8. İspanya 0-1 Kuzey İrlanda – 1982 Grup Maçı

İspanya’da düzenlenen turnuva ev sahibi ekip için tam anlamda bir kâbus olarak geçti. Oynadıkları 5 maçtan sadece bir galibiyet alan İspanyollar, turnuva boyunca 4 gol atabildi. Kuzey İrlanda karşısında alınan mağlubiyet ise İspanya için küçük düşürücü olarak nitelendirilmişti.

7. Arjantin 0-1 Kamerun – 1990 Grup Maçı

Son Dünya Kupası şampiyon olarak İtalya’ya gelen Arjantinliler, Diego Maradona ve yeni çocuk Claudio Canniga ile bu başarıyı tekrarlamak istiyordu. Daha önce Dünya Kupası’nda hiç galibiyet kazanmamış Kamerun ile Milano’da oynanacak maç öncesi beraberlik bile Arjantin için olasılık dışı bir sonuç olarak görünüyordu. Omam-Bıyık’in attığı gol, Arjantinliler için soğuk duş etkisi yaratmıştı.

6. Fransa 0-1 Senegal – 2002 Grup Maçı

Arjantin’in akıbetine benzer bir durum. Hem 1998 Dünya Kupası hem de 2000 Avrupa Şampiyonu olarak bu turnuvaya gelen Fransa, 2002’de hezimeti yaşadı. Turnuvadan bir gol bile atamadan elenen Fransızlar, Papa Bouba Diop’tan gelen gole engel olamamıştı.

5. Batı Almanya 1-2 Cezayir – 1982 Grup Maçı

Karl-Heinz Rummenigge, Paul Breitner, Harald Schumacher, Pierre Littbarski ve Uli Stielike dünyaca ünlü yıldızlara sahip olan Batı Almanya, Cezayir karşısında mutlak favoriydi. Porto ile Bayern Münih arasında 1987 yılında oynanan Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde attığı golle hafızalarda yer erden Rabah Madjer, Batı Almanya’yı yıkan isim olmuştu.

4. İngiltere 0-1 Amerika – 1950 Grup Maçı

İngiltere ilk maçında Şili’yi yenmiş, Amerika ise İspanya’ya 3-1’lik sonuçla yenilmişti. Bu sonuçlar sonrasında İngiltere’nin galibiyetine kesin gözüyle bakılıyordu. 1-0’lık Amerika galibiyetini İngiltere’nin 10-0 kazandığını düşünenler bile oldu.

3. Macaristan 2-3 Batı Almanya – 1954 Final Maçı

Sándor Kocsis, József Bozsik, Nándor Hidegkuti ve dönemin en büyük yıldızlarından Ferenc Puskaslı kadrosuyla o yıllarda fırtına gibi esen Macaristan’ın kupayı kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Maçın ilk 8 dakikasında 2 gol atan ve turnuvanın en golcü takımı olan Macaristan’ın gol şov yapacağını bekleyenler büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

2. Kuzey Kore 1-0 İtalya – 1966 Grup Maçı

Dünya Kupası’na ilk kez katılan Kuzey Kore, İtalya galibiyetiyle tüm dünyayı şok etmişti. Ülkenin siyasi durumu nedeniyle turnuvada olması bile eleştirilen Kuzey Kore, Giacinto Facchetti, Sandro Mazzola ve Gianni Rivera gibi yıldızlara sahip İtalya karşısında büyük bir sürprize imza attı.

1. Uruguay 2-1 Brezilya – 1950 Final Maçı

Brezilyalı yazar Nelson Rodriguez bu maçı "Brezilya’nın Hiroshima’sı" olarak nitelendiriyor. Finalin ülke halkı üzerindeki etkisini anlatmak içn bundan güzel bir benzetme olamaz. Maracana Stadı’nda şampiyonluk sevinci yaşamak için toplanan Brezilyalıların dünyaları başlarına yıkıldı. Ülke basını maç oynanmadan Brezilya’yı şampiyon ilan etmişti. Başarısızlığın günah keçisi olarak seçilen kaleci Barbosa uzun süre ülkeye dönemedi.

Kaynak: Goal.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails