31.08.2010

Javier Mascherano Barcelona'da!

Barcelona David Villa ve Adriano (sol bek) dışında bu sezon kadrosuna bir de defansif orta saha oyuncusu alarak transfer sezonunu kapatma amacındaydı. Katalan ekibinin alt yapısında yetişen Fabregas bu bölge için düşünülen ilk isimdi. Hatta oyuncunun kendisi bile gelmek istediğini söylesede Arsenal satmamak için direndi ve İspanyol oyuncuyu elinde tuttu.

Fabregas'tan sonra ibre Liverpool'da forma giyen Mascherano'ya döndü. Günlerce transfer için uğraşıldı. Barcelona'ya transfer olmak için kulübüne rest çeken ve Avrupa Kupası maçlarında oynamayan Mascherano'yu elinde tutamayacağını anlayan Liverpool 21 milyon euro bonservis bedeli ile 3 yıldır kadrosunda bulunan Arjantinli oyuncunun transferine izin verdi.

Böylelikle Barcelona az ama öz 3 transfer yaparak geçen sezon eksik görülen 3 mevkisini kaliteli isimler ile doldurmuş oldu. Sol bekte Maxwell olsa da Adriano gibi bir oyuncu lazımdı. Zlatan bekleneni veremedi ve Barca'nın sistemine en çok uyacak David Villa geldi. Yaya Toure gönderildi yerine Arjantin milli takımı kaptanı Mascherano geldi. Keita da bu bölgedeki diğer alternatif oyuncu.

1984 yılında San Lorenzo'da dünyaya gelen Mascherano futbola River Plate kulübünün alt yapısında başladı. 19 yaşında Arjantin'in ünlü kulübünde ilk resmi maçına çıkan orta saha oyuncusu 2 sezonda River Plate formasını 46 kez giydi.

2003-2004'te takımı ile Arjantin Kapanış Ligi şampiyonluğu yaşayan Mascherano ile Real Madrid ve Deportivo La Coruna takımları ilgilense de River Plate oyuncusunu satmadı. Bir sonraki sezonun sonunda ise Brezilya ekibi Corinthias 15 milyon dolara Arjantinli oyuncuyu kadrosuna kattı.

Corinthias'a sezon ortasında gelen ve 9 maça çıkan Arjantinli oyuncu 4 asist yaptı. O sezon milli takımdan da arkadaşı olan Tevez'in büyük katkısı ile ligi şampiyon tamamladılar. Bir sonraki sezon Eylül ayında sakatlanarak 6 ay sahalardan uzak kalan Mascherano sadece 4 maça çıksa da sezon sonunda takım arkadaşı Tevez ile beraber Premier Lig'in yolunu tuttu. Herkes onların Chelsea'ye gitmesini beklerken West Ham United'a transfer oldular.

Tevez 1 sezon boyunca West Ham United'da kalsa da Mascherano sadece yarım sezonda 5 maça çıktıktan sonra Liverpool'un yolunu tuttu 5.5 milyon pound bonservis ücreti ile. Liverpool'daki yarım sezonunda 7'si lig 4'ü de Şampiyonlar Ligi maçına çıkan Arjantinli oyuncu kısa sürede takımın as oyuncusu oldu hatta Milan ile oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde 77 dakika sahada kaldı.

2007-2008 sezonunda 25'i lig olmak üzere 37 maça çıkan Mascherano 15 Mart 2008'de takımının 2-1 yendiği Reading maçında Liverpool forması ile ilk golünü kaydetti. Ertesi hafta 3-0 kaybedilen M.United maçının 44. dakikasında da Liverpool forması ile ilk kırmızı kartını gördü.

Bir sonraki sezon 27'si lig olmak üzere 37 maça çıkan Mascherano toplamda 9 sarı kart görürken 2 de asist yaptı. Şampiyonlar Ligi'nde 8 maçta 684 dakika sahada kalırken takımının çeyrek finalde Chelsea'ye elenmesine mani olamadı. Ligi ise şampiyon M.United'ın 4 puan gerisinde 2. sırada tamamladı Liverpool.

2009-2010 sezonunda ligde 38 maçın 34'ünde forma giyen Mascherano'nun forma giydiği 4 maçta da kart cezalı olduğu maçlar. O sezon gördüğü 11 sarı 2 de kırmızı kartla ligin en hırçın futbolcusu oldu. Ligde sadece tek gole imza atsa da bu gol onu gerçek Liverpool'lu yaptı. 29 Kasım 2009'da Everton derbisinde attığı gol 2-0 kazanılan Mereyside derbisinin açılış golüydü. Şampiyonlar Ligi'nde 4, UEFA Avrupa Ligi'nde de 8 maça çıkan Arjantinli oyuncu bu 12 maçta 1 gole imza attı.

Bu sezonda ise Avrupa Kupaları maçlarına olası bir transferine mani olur diye çıkmayan Mascherano ligin ilk maçında Arsenal'e karşı 77 dakika forma giydi ve 1-1 biten maçta takımının attığı tek golün asistini yaptı.

2001 yılında 17 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nda ülkesinin formasını ilk kez giymeye başlayan Mascherano 2 sezon sonra da Dünya Gençler Şampiyonası'nda Cavenaghi, Tevez gibi isimlerle birlikte forma giydi. Hatta Arjantin'in 4. olduğu 2003 yılında çeyrek finalde ABD'ye 90+4. dakikada golü atıp maçı uzatmalara götürdü. Arjantin U-20'de toplam 22 maçta 1 gole imza attı.

Arjantin U-23 forması ile 2004 Atina Olimpiyatları'nda boy gösteren Mascherano ülkesi ile burada şampiyonluk sevinci yaşadı. Ülkesinin 23 yaş altı takımında da 18 maça çıktı orta saha oyuncusu.

Arjantin milli takımının formasını ise ilk olarak 2003 yılında giymeye başlayan Mascherano 7 senede 62 kez milli oldu. Ülkesi adına kaydettiği 2 gol de 2007 yılında düzenlenen ve Arjantin'in 2. olduğu Copa America maçlarında geldi. 2006 ve 2010 Dünya Kupaları'nda Arjantin'in oynadığı 9 maçın tamamında 90 dakika sahada kalan 26 yaşındaki oyuncu son Dünya Kupası'nda Maradona'nın Javier Zanetti'yi kadroya almaması ile ülkesinin kaptanı olarak sahada yer aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails