28.08.2010

Süper Kupa Atletico Madrid'in!

Barcelona'nın 6 kupa kazandığı 2009 yılından sonra Inter de İspanyol ekibinin rekoruna göz dikmişti. İlk 4 kupayı alan Inter'in önünde kazanamadığı kupalara olarak sadece Avrupa Süper Kupası ve Kıtalararası Kupa kalmıştı.

1998 yılından beri Monaco'da düzenlenen ve o senenin Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile UEFA Kupası (Avrupa Ligi) şampiyonunu karşı karşuya getiren Süper Kupa'da dün akşam Inter ile Atletico Madrid karşı karşıya geldi.

İki takımında temkinli olduğu ve birbirini tarttığı ilk yarıda gol sesi çıkmadı. İkinci yarıda daha istekli olan Atletico Madrid'di. 62. dakikada Reyes - Agüero takasında İspanyol oyuncu sol kanattan Maicon'u ekarte ederek şutunu çekti ve takımını 1-0 öne geçirdi. Golden sonra da baskısını arttıran Madrid ekibi 83. dakikada Simao'nun asistinde Arjantinli yıldızı Agüero ile 2-0 öne geçti.

68. dakikada Stankovic'in yerine oyuna dahil olan Pandev, 90. dakikada Raul Garcia'nın müdahelesi ile yerde kalınca İsviçreli hakem Busacca penaltı kararına hükmetti. Topun başına geçen, 'Avrupa'da 2010'un en iyi forveti' ödüllü sahibi Diego Milito'nun şutunu Atletico Madrid'in 20 yaşındaki kalecisi David de Gea mükemmel çıkararak skorun değişmesine izin vermedi ve Süper Kupa, Atletico Madrid'e gitti.


İlk olarak 1972 yılında düzenlenmeye başlayan ve 1997 yılına kadar çift maç üzerinden oynanan Süper Kupa maçları 1999 yılına kadar 'Şampiyonlar Ligi Şampiyonu' ile 'Kupa Galipleri Kupası' arasında düzenleniyordu.

1999 yılında bu kupanın kalkması ve ülkelerindeki ulusal kupayı kazanan takımların UEFA Kupası'nda mücadele etmesi ile Süper Kupa 2000 yılından beri 'Şampiyonlar Ligi Şampiyonu' ile 'UEFA Kupası' şampiyonunu karşı karşıya getiriyor. Galatasaray'ın UEFA Kupası kazananı olarak bu kupayı oynayan ilk takım olduğunu da hatırlatalım.

Bu yıl 36. kez düzenlenen Süper Kupa'yı 18 kez Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ekipler kazanırken 12 kez Kupa Galipleri Kupası'nı kazanan ekipler müzesne götürdü. UEFA Kupası'nı kazanan takımların dahil olmaya başladığı 2000 sezonundan bu yana oynanan 11 Süper Kupa maçında ise 6 kez Kupa 2 sahibi takımlar güldü. Son 8 sezonda ise istikrarlı bir şekilde bir sezon UEFA, diğer sezon Şampiyonlar Ligi şampiyonu takım Süper Kupa'yı kazanıyor.

Atletico Madrid'in kupayı kazanması ile İspanyol takımları son 9 yılda bu kupayı 5. kez kazandı. Toplamda ise bu kupayı 8. kez müzelerine götürdüler. Süper Kupa'yı en çok kazanan ülke ise 9 kez ile İtalya. Bu iki ülkenin arkasından ise 7 Süper Kupa şampiyonluğu ile İngiltere geliyor.

Süper Kupa'yı müzesine en çok götüren 5 kez ile AC Milan takımı. Liverpool, Ajax ve Barcelona bu kupayı 3'er kez müzesine götürürken Juventus, Valencia ve Anderlecht 2 kez Süper Kupa şampiyonu oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails